Jump to content

Porez na promet nekretninama


anonimno

Preporučene objave

Imam mali problem. Živim na području Međimurja i nedavno sam kupio kuću na koju sada moram platiti porez, naravno. Međutim, unatoč direktnim i otvorenim pitanjima u poreznoj upravi nisam dobio isto takve odgovore, a pitanje je glasilo: Kako se izračunava porez, tj. kako se izračunava m2 stambenog dijela, a kako okućnice? Znam da postoje nekakve tablice preko kojih onda oni vrše izračune, niti to mi nisu dali na uvid. Želim znati otprilike koliki je iznos u pitanju da se mogu sam pripremiti na šok, a ne da mi se dogodi kao što su mi tamo rekli sve ćete vidjeti kada vam dođe rješenje. Molim nekoga, bilo koga da mi objasni kako se izračunava tako da ne bude nekakvih iznenađenja. Riječ je o popriličnom iznosu pa mi zato nije svejedno. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izracunava se po tzv trzisnoj cijeni nekretnine(a) u trenutku stjecanja po tablicama i njihovoj procjeni. Izvadite posjedovne listove na katastru iz kojih ce se vidjeti sto je u naravi okućnica, ako je vocnjak ili vrt onda se moze žaliti i traziti da se odredi manji iznos placanja. Za kucu ce uzeti trzisnu vrijednost prema tablicama i njihovoj procjeni, odnosno cca prosjecnu procijenjenu vrijednost takve nekretnine na tom podrucju u vrijeme stjecanja.

jeste li iskorisitili poreznu olaksicu za stjecanje prve nekretnine (rjesavanje st. pitanja)?

kolika je okućnica?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I mene isto zanima kako se to obracunava... Mi smo kupili stan pri cemu je u gruntovnici upisano 50 kvadrata, no prethodni je vlasnik umjesto tavanskih ljestava stavio stepenice i sredio tavan u stambeni prostor, tako da sad fakticki imamo 50 + jos n ekih 15 tak kvadrata. Bio nam covjekiz porezne i kaze da moramo platiti porez i na tih 15 tak kvadrata. Nema mi logike - samim time sto fakticki nismo vlasnici onog gore (nije provedeno u gruntovnici) Sto vi mislite o tome? Na moje pitanje zasto je to tako, poreznik je rekao: nase je da uzmemo novce....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što ste očekivali uopće, da će odgovriti nešto pametno. Ne, oni uopće ne otkrivaju način na koji obračunavaju taj porez, skrivaju te neke svoje tablice te ti samo govore sve ćete vidjeti kada dobijete rješenje, što znači kada sve bude kasno. I još jedna rečenica je: Ma neće to biti tako strašno. Sada što je njima strašno nije znao reći, eh i s time da je rekao, pa mi smo vam fleksibilni pa ćemo vam dati odgodu 2-3 tjedna (a iznos prema nekim mojim proračunima bi trebao biti oko 3000 EURA koje nemam sada). Eto i to je to. Molio bih još jedanput da se javi netko tko bi znao direktan odgovor na ovu našu problematiku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija