Jump to content

Ovrha na jedinoj nekretnini (zbog duga za račune)


DianaZ33

Preporučene objave

Poštovani, zanima me postoji li mogućnost da mi Grad Zagreb  napravi ovrhu na jedinoj nekretnini (u kojoj živim) zbog neplaćenih računa? Bankovni računi su mi blokirani više od pola godine po rješenju o ovrsi na novčanim sredstvima, a do dana današnjeg nikakva druga obavijest o eventualnim dodatnim ovrhama nije stigla.

Da li je moguće da se sada, nakon uvođenja novog zakona, ipak pokrene ovrha na jedinoj nekretnini (u kojoj živim), uzevši u obzir da dug potječe od vremena prije uvođenja novog zakona, ili me novi zakon štiti od toga (budući da ništa drugo nakon blokade računa nije poduzeto od strane ovršitelja do dana današnjeg). Dakle, nije riječ o banci niti privatnoj osobi, već o Gradu Zagrebu.

U zakonu se spominje također da se može osporiti ovrha nekretnine ako je vrijednost iste u nesrazmjeru s visinom duga. Što to točno znači u praksi? Dug je manji od polovine vrijednosti nekretnine? Jedne trećine? Četvrtine? 20%? Postoji li igdje barem pretpostavka koliko bi to iznosilo u srazmjeru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepa na odgovoru. Znači, to što mi ne mogu ovršiti jedinu nekretninu u kojoj živim (specifično u ovom mom slučaju) proizlazi iz novog Ovršnog zakona od 3.8.2017? Bez obzira što je dospjeli dug nastao prije donošenja novog zakona, i bez obzira što je ovrha na novčanim sredstvima započela prije stupanja na snagu novog zakona (ali nikakva druga ovrha nije predložena niti se dogodila nakon toga)?

Ukoliko bi ovršitelj slučajno (greškom?) ipak pokrenuo zahtjev ovrhu na jedinoj nekretnini (u kojoj živim), nadležni sud bi onda to trebao u startu osporiti, jer mu ovršitelj ne bi bio u mogućnosti priložiti dokaz da imam neku dodatnu nekretninu?

Znači li pod pojmom "ovrha" da mi ne mogu staviti niti zabilježbu (radi osiguranja) u gruntovnici (ukoliko se to radi u ovakvim slučajevima - ne baratam dobro pojmovima) ili se zabilježba može staviti, ali se samo daljnji proces oduzimanja nekretnine i prodaje ne može provesti?

Hvala lijepa još jednom na odgovoru!

uređeno: od DianaZ33
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija