Jump to content

Blokiran racun, hitno molim za pomoc!


zerofear

Preporučene objave

Prije 2-3 godine se dogodilo nasilje u obitelji moje majke, gdje je jedan od sudionika bila moja majka.

Tada su izmedju ostalih dobili kaznu i ona i njena majka (moja baka) nesto preko tisucu kuna, koju su tada i platile.

Ovo ljeto (dakle 2-3 godine kasnije) moja majka je otisla raditi sezonski na more, a kako bi primila placu morala je otvoriti racun u banci. Otvorila je racun i zaposlenica banke joj je rekla da dodje kroz tjedan dana po karticu. Kada je dosla, rekli su joj da joj ne mogu dati karticu jer joj je racun blokiran, i da mora otici u Finu ako zeli saznati zasto jer oni u banci ne posjeduju te informacije.

U Fini su joj rekli da vide da je blokirana zbog neplacene kazne s pocetka ovog posta, na sto je rekla da je platila i onda su je trazili da donese dokaz o uplati. Kada je to donijela, ispricali su se za svoju pogresku i rekli da ce u roku 2-3 dana njen racun biti odblokiran. Nakon mjesec dana racun i dalje nije bio odblokiran, pa je ponovno otisla u Finu da vidi u cemu je problem i rekli su joj da mora platiti nekakve administrativne troskove odblokade prvo (nekih 60-70 kuna) koje ce joj oni vratiti jednom kada je racun odblokiran. Nakon sto je to platila, racun joj je stvarno bio odblokiran nakon nekoliko dana, ali – novca nema.

Otisla je zatim u nadlezni sud pa ponovno u Finu u nadi da ce dobiti vise informacija sto je s povratom novca, na sto su joj rekli da vide da je u sustavu sve u redu po pitanju odblokade racuna i da vide zahtjev za uplatom sredstava na njen racun, ali da im nije jasno zasto nikakva uplata nije proknjizena. Zatim je sluzbenica zamolila majku da priceka nakratko jer ce ona direktno zvati nekoga u Ministarstvu financija da vidi o cemu je rijec. Odgovor koji je dobila je naprosto sjajan – "drzava nema novca, treba se pricekati rebalans proracuna".

Dakle moja nezaposlena majka koja inace zivi od socijalne pomoci ode na more zaraditi za drva/ogrijev za zimu, drzava joj te novce otudji i nece vratiti dok ne prodje rebalans proracuna (ako uopce i tada vrate). I kako sad zivjeti zimu? Zaduzivati se i posudjivati od drugih?

Da je obrnuta situacija, siguran sam da bi moja majka morala platiti iznos + nekakve kamate.
Hoce li drzava vratiti novce koje duguje mojoj majci takodjer sa kamatama? Sto mozemo uciniti po ovom pitanju da se sto hitnije rijesi? Imam osjecaj da su neka prava kod moje majke povrijedjena i da bi netko trebao odgovarati, no ukoliko ne poduzmem nista nece se nista ni dogoditi, pa mi je prvi korak bio pitati vas dobre ljude ovdje za savjet a onda ici dalje.

PS. da stvar bude bolja – kad su joj rekli da je blokirana jer nije platila kaznu od prije 2-3 godine, rekli su da vide takodjer da ni njena majka (moja baka) nije platila kaznu iako je platila. Medjutim baki nisu blokirali nista jer baka prima mirovinu na ruke (nemam pojma kako to funkcionira), ali da teoretski otvori bilo kakav racun u nekoj od banaka bio bi joj blokiran takodjer odmah.

Hvala svima!

uređeno: od zerofear
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija