Jump to content

Zna li tko odgovor na ovo pitanje


anonimno

Preporučene objave

Još je davno stanoviti Lasal definirao "željezni zakon najamnine" koji kaže da je to zakon koji uvjetovan ponudom i potražnjom radne snage određuje najamninu na način da prosječna najamnina (plaća) uvijek ostaje reducirana na nužna sredstva za život, to jest sredstva koja su u jednom narodu po običaju potrebna za održavanje egzistencije i za množenje.

 

To znači da ona u svako doba oscilira, a da se nikad ne može dugo iznad nje popeti ili ispod nje pasti. Ne može se trajno popeti iznad tog prosjeka, inače bi usljed lakšeg i boljeg položaja radnika došlo do povećanja radničkog stanovništva, a time do ponude radne snage koje bi najamninu ponovno snizile na njeno prijašnje stanje pa i ispod njega. Najamnina ne može trajno pasti niti ispod ovih nužnih sredstava za život, jer bi tada došlo do iseljavanja, bezbračnosti, uzdržavanja od rađanja djece i bijede izazvane smanjivanjem broja radnika, koje opet izazivaju manju ponudu radne snage, pa se najamnina opet vraća na njen viši nivo.

 

PS: ovo je citat, s jednog drugog foruma

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija