Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

310BrRp

Korisnik
 • Broj objava

  59
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  1

310BrRp je zadnji put osvojio dan svibanj 5 2016

310BrRp objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O 310BrRp

 • Rang
  Iskusan
 1. Pozdrav svima, Poslodavac želi raskinuti RO sa djelatnikom i predlaže "sporazumni" prekid RO. Za navedeno nema razloga, nema niti jedne pisane opomene niti emaila. Gazda tako hoće. U njemu navodi: 1. otkazni rok od mjesec i pol (djelatnik ima u toj tvrtki ne prekinuti RO nekoliko godina), 2. dane koje djelatnik nije iskoristio za GO u 2019, preostali GO za tekuću godinu, obračunati u radni odnos kao dane rada odnosno redovitog GO. 3. otpremninu u iznos 1/3 prosječne plaće u posljednih tri mjeseca, 4. prestanak obveze dolaska na radno mjesto. Ukoliko ne pristanem na "sporazumni" pretpostavljam kako mi može uručiti otkaz kao "tehnološki višak" i to ne bi bio problem sa obzirom na navedeno radno mjesto u ugovoru o radu. Ako idem na opciju da neka mi oni daju otkaz, i dobijem ga kao tehnološki višak, tada mogu očekivati: 1. otkazni rok od mjesec i pol (djelatnik ima u toj tvrtki ne prekinuti RO nekoliko godina), 2. dane koje djelatnik nije iskoristio za GO u 2019, preostali GO za tekuću godinu, dobiti naknadu za te dane, bez uplate doprinosa. 3. otpremninu u iznos 1/3 prosječne plaće u posljednih tri mjeseca, 4. možda? prestanak obveze dolaska na radno mjesto. Jesam li u pravu sa takvim pregledom situacije?
 2. privremeno oduzeti predmeti

  Pri uhićenju su mi oduzeti predmeti (čl. 261. st.1 ZKP) te sad, mogu li, kako, I kada dobiti povrat tih predmeta? Protiv mene nije podignuta kaznena prijava niti pokrenut postupak, ali je protiv kolege sa kojim sam priveden. Ispitan sam u DO u svojstvu svjedoka. Pretpostavljam kako su meni oduzeti predmeti korišteni u postupku protiv kolege kao dokazni material. Oduzeti su mi mobitel I gotovina. Mislim da je postupak po kojem su mi oduzeti predmeti gotov, ili da idem u DO provjeriti stanje? lp
 3. Otkaz - koja vrsta - radi naknade sa zavoda

  Najbolje ti je, odi na burzu pa njih pitaj. Mislim da je "poslovno uvjetovani"
 4. Dugovi i ovrhe

  MissCherryweather ; još uvijek nam niste razjasnili tko je davatelj sredstava, kome duguju novce, po kojoj pravnoj osnovi? Kredit kode banke ili su nešto potpisali kamatarima? Imaju li jamce? Ako je kredit kod banke, situacija je prilično jasna. Oni trebaju nastaviti plaćanja koliko mogu. Banka sa time neće biti zadovoljna i pokrenuti će ovrhu na njihovu nekretninu. Vjerojatno će samo upisati založno pravo. Na ostavinskoj, ukoliko dugovi premašuju njihovu imovinu, morate se odreći nasljedstva i time vas ne terete niti njihova dugovanja. Banka može, nakon ovrhe, pokrenuti civilnu diobu kuće i podjelu sredstava koja bi dobila dražbi. Ali to nije brz postupak i do tada svakako imate još mogućnosti....
 5. Povratnici iz USA - porezna

  Obratite pozornost na prihodovanje iz USA, npr. mirovinu. Tu bi trebalo prijaviti na poreznoj godišnjoj kartici (PK) i taj priljev novca će porezna tretirati kao prihod i na njega razrezati porez. Zato jer USA i RH nemaju ugovor kao npr. RH sa Auss, DE i sl. USA vas svakako prati kao njenog državljana i prvo što će vam hrvatske banke napraviti jest da će tražiti od vas USA ID Nr. jer to od njih USA zahtjeva i RH je potpisnik toga sporazuma. Dakle, ako na vašem računu u RH ima velikih priljeva, porezna u USA to vidi. Za stan i auto, kupite ih gotovinom, to nije problem. Novac normalno prebacite sa svog USA računa u svoj RH račun (da ne nosite baš gotovinu jer to nije dozvoljeno) ili unovčite ček u nekoj banci i to je to.
 6. Dugovi i ovrhe

  Kako u svojim iskazima niste dovoljno jasni, a situacija vam je zasigurno neugodna i potrebna je žurna odluka, svakako potražite odvjetnika. Ovdje je osnovno pitanje, čega gu vlasnici ovršenici (dužnici)? Jer, eventualni ovrhovoditelji mogu teretiti samo njih (i jamce) i njihovu imovinu. Tko je suvlasnik nekretnine? Ako banka uđe u suvlasništvo, može tražiti civilnu diobu.
 7. Razvrgnuće suvlasničke zajednice

  Kako ja vidim, gospodin je vlasnik predmetne u kuće u određenom omjeru. Činjenicu da je kući povećana vrijednost vašim ulaganjima treba dokazati na sudu. On je suvlasnik sadašnje nekretnine. Mislim da vam predstoji poziv za sudjelovanje u održavanju, tužba za zaštitu vlastitog ulaganja, potraživanja omjera iznosa utrošenoga ali ne starijih od 5 godina, utvrđivanje povećanja vrijednosti nekretnine te pravednija razdioba suvlasništva (omjera), procjena nekretnine, a na kraju, možda, civilna dioba.
 8. revizija presude na vrhovnom sudu

  Osoba koja je kupila stan, kupila ga je u povjerenju u zemljišne knjige i time je taj postupak zatvoren. Eventualno, u slučaju da VS prihvati zahtjev za reviziju i donese pravorijek koji je suprotan odluci ŽS, te u ponovljenom postupku OS i ŽS donesu odluku suprotnu sadašnjoj, protu stranka ima pravo potraživati od vas namirenje štete u novome postupku.
 9. isplata dobiti j.d.o.o.

  Jednostavno. Uzme novac ili kao gotovinu ili si isplati na žiro račun. Treba obratiti pažnju na knjiženje. Knjigovodstvo taj iznos mora knjižiti kao dobit. Na potrebe firme. Pitanje nije jasno. Pitanje je kasnijeg knjiženja koje je po godišnjem obračunu. Kao pozajmica nije baš u redu da firma pozajmljuje bez ugovora i kamata. NE! Teoretski može. trgovina vas u tome neće priječiti. Kasnije je problem pravdanja tih računa. Imate li poslovni prostor u vlasništvu direktora?
×