Jump to content

Ginko72

Korisnik
  • Broj objava

    22
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

544 pregleda profila
  1. Prošlo tek 35 dana od vještačenja kad sam bio, kad stigne ok, samo da ne skinu status ispod 20 % !!
  2. Kako sam bio u blizini našeg područnog ureda za min. hrvatskih branitelja, pitao sam reda radi koliko se čeka rješenje ako znaju. Rečeno mi je cca 60 dana minimalno. Što god to značilo.
  3. Koliko sam upoznat, u zahtjevu ( od 3 lista) kojeg ispunjavaš između ostalih podataka navedeš svjedoke. U pozivu isto tako napominju da sa svjedocima dolaziš na određeni dan. Mene su pitali hoću li potvrdu da sam predao, i kako sam ju tražio dobio sam ovjerenu ( datum zaprimanja i pečat ) kopiju prve strane svoga zahtjeva.
  4. Kod mene je bio poziv od predaje zahtjeva nepunih 7 mjeseci, rješenje sam dobio nakon 7 dana od izjave koju sam dao zajedno sa 2 svjedoka iz voda.
  5. Približava mi se drugo vještačenje u uredu HZMO-a, a meni nekako sve više muka. Puno tih nedoumica mi u glavi. Da pojasnim, nekad sam bio kv vozač sve do srčanog udara u 10/2017. Ugovor o radu imam na neodređeno vrijeme, posao kv vozač autobusa. Prijavom dr.opće prakse MUP-u, na pregledu na Medicini rada zbog 9 trajnih dijagnoza trajno gubim u 9/2019 g. profesionalne kategorije C, D i B u prof.svrhe, i jedva dobijam B.kat. na godinu dana ( zbog aneurizme ). Kao dragovoljac DR-a sa 3 upisane dijagnoze (1994.g) u vojnu knjižicu , zahtjev za RVI sam predao prošle godine, prošao predkomisiju i sad čekam poziv u Tvrtkovu. Na bolovanju sam sad već 25 mjeseci. Po pretragama i uputnicama koje još moram obaviti do 30.06.2020 to se bude odužilo. Kako čujem, izuzetno je teško na vještačenju dobiti barem invalidsku mirovinu, što bi po dr. specijalistima ( neurolog , psihijatar, kardiolog, psiholog) bilo logično jer nažalost više nisam sposoban za red. Sad nastaje problem. Načuo sam da mi naknada za bolovanje ( sad dobivam 2.800,00 kn) uskoro pada za duplo. Prilikom predaje doznaka , usmeno mi je knjigovođa rekao da se firma zatvara s 31.12.2019., i to da ću vjerojatno dobiti pismenu obavijest. Ostali vozači prelaze u drugu firmu, dok ja ne mogu, jer gubitkom prof. dozvola, ugovor o radu više nije održiv. Budućnost neizvjesna, ima li kakvih savjeta što uraditi i kako dalje ?
  6. Kod mene sličan slučaj, bio na vještačenju krajem 3 mjeseca. Ako se radi o Karlovačkoj županiji, tj. ako si bio na vještačenju u Ogulinu, sva dokumentacija svih vještačenja ( od 2/19) branitelja je vraćena zbog neadekvatno ispunjene dokumentacije doktora iz Ogulina, jer su u Zagrebu postrožili kriterije a ovi to nisu pratili. A od 01.07.2019 se vještačenje radi u OP Karlovac, kako je ustvari i prije trebalo biti. Ogulin još nije poslao ništa niti u Karlovac, koji to prosljeđuje u Zagreb. Kolega koji je obavio u Ogulinu vještačenje u 9/2018, bio je u Zagrebu, obavio vještačenje , dobio prije 2 mjeseca privremeno rješenje na 20%.
  7. Eto, od danas nisam više profesionalni KV vozač. Na Medicini rada platio sam pregled 562,00 kn, bio tamo preko 5 sati , i dobio Uvjerenje da sam sposoban za vozača B,F,G,AM kategorije s ograničenjem na 1 godinu , po čl.15.3. Kako sam shvatio samo na 1 g. zbog aneurizme srca. Dalje piše : Nesposoban za vozača C1,C,D kategorije i B kategorije u profesionalne svrhe. Od 6 doktora, gledajući prijašnje nalaze troje me pitalo dali sam u mirovini. Hm, pa nisam ni mislio da sam tako star. Čude se što me dr.opće prakse nije prije prijavila, jer sam na bolovanju sad već 23 mjeseca. Nakon izlaska iz vojske, vozio sam kombi , kasnije autobus. U životu sam samo to radio, a sad mi očito slijedi otkaz (jer nemam uvjete za rad) iako sam na bolovanju, vještačenje u HZMO za invalidsku mirovinu , ili me misle čak prekvalificirati . Kod nas je sve moguće. Slutio sam da mi to slijedi, ali nekako kad dođe do toga, nakon toliko godina, nije mi svejedno. J...ga.
  8. Eto dva puta su me tražili na adresi prebivališta. Jučer me zvali na mobitel, da me ne mogu naći, a ja im kažem da sam na adresi boravišta kojeg sam uredno prijavio u MUP, da sam bliže hitnoj. Kako sam danas i tako išao predat doznake u firmu, usput sam u MUP-u podigao i taj Zaključak ( tako se zove ). Po ovome, prijava doktora OP znači i odlazak, jer imam 15 dana od primitka da obavim izvanredni liječnički, ako ne donesem Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za sigurno upravljanje vozilom uzimaju mi vozačku dozvolu, sve dok to ne učinim. Na Zaključak nema prava žalbe. Naravno navedeno je da u slučaju da ga prođem, oni snose troškove pregleda.
  9. Neke stvari je teško prihvatiti, ali tako je. Primjerice, ratni zapovjednik mi ima čin satnika, a treći čovjek NZ koji nije bio ni blizu akcije, zamisli čin bojnika. Samo, kako čitam po portalima sve nas je više, a jučer je pokopan branitelj, ove godine 1475.ti po redu, godište 1971. Čudno, ne ??
  10. Poštovanje, upravo takvi kao ti ste pravi hrvatski branitelji na koje sam mislio i kojima smo se mi klinci divili i probali ih pratiti. I kod nas na karlovačkom ratištu je bilo vatreno. Povremeno kad se nađe ekipa iz tih dana na nama poznatoj lokaciji lokalnog kafića, razgovaramo između ostalog i o tim kriterijima koje gore na vrhu određuju kako im odgovara. Čovjek neki put poludi kad vidi što se sve radilo i riktalo nekim pojedincima, a to se radi i danas. Konkretno ja nisam imao problema sa tim dokazivanjem pa imam status branitelja-dragovoljca , osim za NZ ( i za to sam dobio rješenje prošli tjedan ), ali mnogim dečkima u razgovoru sam čuo da im je nekim slučajem „nestalo“ 4,5 ili 6 mjeseci ratnog puta, kako oni misle vjerojatno jer su imali i tako dosta dana. No, to je već druga, puno osjetljivija tema. Što reći, gore navedeni mladi čovjek ima pravo na status branitelja, daljnji komentari su suvišni.
  11. Točno si naveo. U razgovoru sa predsjednikom udruge stvarno mi je rečeno da ima pravo na status branitelja pa makar bio 1 dan u tom vremenu i nije ni vidio prvu borbenu crtu kako je i naveo poštovani esigente. No kako sam rekao, interesantno je da na Središnjem državnom portalu što je prikazao poštovani maličovjek u prijašnjem postu , niti na HZMO-u to nisu naveli niti tako piše, kako je navedeno u Zakonu kao da to nije ista država. Znači od 3 glavne web stranice, tj. mjesta na koje bi se recimo danas čovjek informirao, čak dvije se nisu prilagodile današnjem Zakonu. Što reći na to. Hm.
  12. O Sanaderu, tzv.branitelju i počasnom pukovniku nije ni za govoriti i uspoređivati ga sa bilo kojim braniteljem nema smisla. Ako je čovjek napisao vrijeme od 23.05. do 30.06.1996, to je čak 38 dana. Nedostaje mu „samo“ 62 dana. Molio bi da mi pojasniš gdje piše da se službeno vodi ratno stanje do 30.06.1996.g. tj. koje su to borbene aktivnosti bile u Hrvatskoj u 5. i 6.mj.1996.g. čisto da znam. Te 1996.g. je bila mirna reintegracija hrvatskoga Podunavlja i demobilizacija pričuvnih vojnika i nikako mi nije jasno zašto je uopće stavljena u zakon, iako na stranici na središnjem državnom portalu niti na stranici HZMO nije navedena. Bio bi apsurd da se samo za to vrijeme ( 1996.g.) daje status branitelja. O čemu se ovdje radi ? Mnogi moji suborci morali su dokazivati da su bili u ratu počevši od 1991.g kad smo bili maturanti, dečki bez vojnog iskustva i obuke, a da ne govorim za 1992 i 1993.g. kada su govorili već onda da rata nema. Malo po malo, većina nas je uspjela to dokazati i ima status branitelja ili branitelja-dragovoljca ali za godine kada je bilo rata. Nažalost, dobar dio je napravio suicid, ili je ozbiljno bolestan. U rat se nije išlo glavom i mislima o nekoj plaći ili činovima, već srcem i dozom ludosti. Pritom nas je većina zadobila ozljede koje se mogu „sanirati“, ali ne izliječiti. Za to smo si sami krivi. Za mene je ono što sam prije naveo pravi hrvatski branitelj. Lijepo je da se mladi čovjek odlučio za službu u MUP-u, ali ajmo biti realni, to ne znači da je time zaslužio i status branitelja. Naravno, cijenim druga mišljenja, ako imaju smisla. Iako, izgleda da je kod nas sve moguće pa možda i dobije taj sada kako čujem dosta traženi "zasluženi " status.
  13. Hvala, pitao sam neke dečke kako su prošli. Prije je bilo lakše, od 01.07 nešto su postrožili. Realno gledano, kako da u ovom trenutku vozim autobus pun djece, sa toliko dijagnoza. Ne bi se ni usudio, niti želim riskirati nečiji život. Ukratko, na domaće rečeno, s..... kralježnica, ošla psiha, imao teški infarkt ( 20% srca odstranjeno), predinfarkt i predmoždani, a ostala mi i aneurizma srca. Kako god odluče, ja se slažem. Javim kad odradim što traže. Ionako idem u petak na novo psihološko testiranje.
  14. I mi smo kao 18.godišnjaci bili u naoružanim dragovoljačkim odredima NZ 1991, kada su bila borbena djelovanja, ipak veći dio nas nije dobio status branitelja na tu osnovu već kasnije kao pripadnici ratnih postrojbi. Za status branitelja treba 100 dana borbenog sektora, a tražiti ga za razdoblje 1996.g kad nije bilo borbenih djelovanja mi se ne čini opravdanim. Čisto sumnjam da ćeš ga dobiti, a realno nisi ni zaslužio.
  15. Ima nas puno branitelja ispod 50, ali bolest ne pita. Eto, to i mene čeka, iako nakon skoro dvije godine bolovanja čudim se da me nije prije doktorica prijavila. Tražili su me iz Mup-a u petak na adresi prebivališta da mi uruče poziv, ali me nisu našli jer sam na adresi boravišta tj.bliže bolnici. Slijedi mi izvanredni liječnički, a nakon toga min.3 mjeseca uzimanje vozačke. Kao profesionalni vozač sa B,C,D kat. vjerojatno C i D kat., više neću dobiti natrag. Dijagnoze: F62, F 43.1, F 45, I25.2, I21.0, I10, I25.3, Z95.5, Neuraligia intercostalies lat.sin.recid., Insuff posturales. Terapija mi je nakon dužeg vremena pogođena, i pijem 8-11 tableta dnevno, zavisno kako se osjećam. Čekam u ponedjeljak da mi uruče taj poziv, a nema šanse da prođem liječnički na medicini rada. Naravno, kad to sve obavim, napisat ću kako je završilo.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija