Jump to content

Ugovor o zajmu s ovršnom klauzulom


Lz11

Preporučene objave

Pozdrav,

posudio bih osobi određeni iznos novca s time da bih htio u ugovor ubaciti ovršnu klauzulu kao instrument osiguranja. Može li mi netko poslati šprancu za takvo što? Treba li takav ugovor solemnizirati ili je dovoljna samo ovjera javnog bilježnika? Link na pinnanom threadu ne radi. 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor je potrebno sastaviti u obliku javnobilježničkog akta ili solemnizirati da bi imao snagu ovršne isprave. Savjetujem Vam da ugovor ne sastavljate sami po špranci, nego da se obratite javnom bilježniku da Vam sastavi takav ugovor u obliku javnobilježničkog akta. Platit ćete nešto više od solemnizacije, ali ćete barem biti sigurni da je sve u redu. 

Ako sami sastavljate ugovor, potrebno ga je prije pristupanja solemnizaciji poslati na pregled javnom bilježniku, budući da kod solemnizacije (i sastavljanja javnobilježničkog akta) javni bilježnik odgovara i za sadržaj isprave (što nije slučaj kod ovjere potpisa). Dakle, bilježnik Vam neće (odnosno ne bi smio) solemnizirati ugovor koji po formi ili sadržaju nije podoban za solemnizaciju. 

Sama ovršna klauzula glasi: ''DUŽNIK izjavljuje da je suglasan da VJEROVNIK može neposredno na temelju ovog Ugovora protiv njega zatražiti i provesti prisilnu ovrhu radi ostvarenja novčane tražbine iz članka x. stavka y. ovog Ugovora'', ali svakako smatram da biste trebali sastavljanje ugovora zatražiti od bilježnika da budete sigurni, pogotovo ako se radi o većem iznosu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija