Jump to content

Mirovina je prihod???


gesaugen

Preporučene objave

https://www.mojevrijeme.hr/magazin/2019/05/umirovljenica-se-zaposlila-na-pola-radnog-vremena-sokirala-se-kad-je-stigla-prva-placa/?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Razmjena%2bprometa

Prema članku i HZMO-u ispada da je mirovina prihod? Kako je moguće da mirovina povećava mjesečni dohodak i time može uzrokovati prelazak 3.800 kuna na koje mora se platiti porez na dohodak i prirez? Nije li logično da se mirovina ne miješa sa dodatnom zaradom te da ako umirovljenik ima i, npr, 4000kn mirovine te zaradi 3.700kn bruto, svejedno ne plaća porez i prirez?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iznad 3.800 kn mirovine ili plaće obračunava se porez i prirez ako ga lokalna uprava ima.

Upravo tako u općini koja nema prirez, za bruto mirovine veće od 3.800 kn, neto iznos tih mirovine je nešto veći od onih mirovina gdje se plaća prirez.

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 12 minuta, gesaugen je napisao:

 

Ako je ovo gore istina, da li bi prijava prebivališta u mjestu s recimo 0% prireza uzrokovala da se dobije više mirovine?

Naravno ali se tamo mora i živjet jer se podpada pod druge zakone.A ako se promjeni prebivalište i ostane živjet na staroj adresi treba prijavit boravak (max 2 godine) pa se opet plaća prirez po mjestu boravka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa to je prestrašno da penzioneri sami trebaju raditi nekakve računice kako bi dobili maksimum dodatne zarade a da im se ne dira mirovina i to uz ovoliku državnu upravu...

No i dalje mislim da je to super kretenizam da se mirovina tretira kao dohodak u istom rangu kao i prihod od rada i da povećanje dohodka uzrokuje smanjenje mirovine

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija