Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

qwerty7

Jedna nekretnina, dva tereta

Preporučene objave

Dva jednostavna pitanja za one koji znaju.

 

1.) Na teretovnici su upisana dva tereta (kredita) i po onom koji je kronološki prvi podignut je pokrenuta ovrha i sada ide dražba. Drugih tereta na teretovnici nema.

Nekretnina ide na dražbu i u spisu piše: "Prodajom ne prestaju stvarne služnosti, stvarni tereti i prava građenja, kao niti osobne služnosti koje su u zemljišnoj knjizi upisane prije prava radi čijeg se namirenja ovrha provodi (čl. 87. st. 1. OZ-a). Ostale osobne služnosti i stvarni tereti prestaju pravomoćnošću rješenja o dosudi (čl. 87. st. 3. OZ-a)."

To znači da će se po završetku ovrhe, ovaj koji je pokrenuo istu, namiriti koliko može iz novca dobivenog dražbom, a ovaj drugi kreditor, što mu ostane; odnosno onaj tko kupi nekretninu dobiva čistu nekretninu bez ijednog tereta?

 

2.) Na posjedovnom listu osoba A ima 3/4, a B 1/4. Na vlastovnici B je 1/1.

Što to znači za mene kao kupca i imam li razloga pribojavati se ičega?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kada se nekretnina proda namiruju se troškovi postupka, porezi i druge pristojbe, ovrhovoditelj te založni vjerovnici koji su upisani u zk..., a Vi kao kupac možete biti mirni kada se po namirenju zabilježbe izbrišu iz zk.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×