Jump to content
Sign in to follow this  
nepar

Nastavak privremenog boravka

Preporučene objave

Poštovanje. Interesira me da li pravilno tumačim zakon. Naime, u zakonu piše:

Članak 91:

Između ostalog: (5) U slučaju razvoda ili poništenja braka, član obitelji državljanina države članice EGP-a, koji nije državljanin države članice EGP-a, zadržava pravo na privremeni boravak:

1. ako je prije pokretanja razvoda ili poništenja braka brak trajao najmanje tri godine, pri čemu najmanje jednu godinu u Republici Hrvatskoj.

Da li se ovo primjenjuje na slijedeću situaciju. Supružnici, privremeni boravak odobren u shvrhu spajanja obitelji, žena Hrvatica, muž Srbin, brak traje 3 godine, muž zaposlen, osiguran, ima svoja sredstva za uzdržavanje? Da li se ovdje pod ''Državljanin članice EGP'' smatra njegova supruga? Zadržava li on kao državljanin države koja nije članica EGP-a pravo na preostali privremeni boravak (malo manje od dvije godine) i nakon rastave sa hrvatskom državljankom temeljem braka i neprekidnog boravka u RH u periodu od 3 godine?

Hvala.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala. U praksi bi to onda značilo da bi nakon rastave braka koji je trajao tri godine supružnik koji nije državljanin države članice EGP-a samo nastavio svoj boravak vjerojatno do datuma koji je naveden na osobnoj tj. dokle god je odobren prvobitni privremeni boravak? Pretpostavljam da bi zadržao dozvolu za rad izdatu od temeljem braka i da bi samo nastavio raditi gdje i radi, bez obzira na kvote koje država raspisuje, jer je već u radnom odnosu? Ne bi došlo do prekida radnog odnosa?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pitam za radni odnos, jer je poslan email MUP-u po tom pitanju, međutim uglavnom u odgovorima citiraju zakon, bez nekod određenog i konkretnog odgovora. Ono što su naveli je to da bi za takvu osobu onda trebalo ishodovati radnu dozvolu i da se na takvu osobu onda primjenuju godišnje kvote za zapošljavanje stranaca. Iako im je u nekoliko navrata jasno napisano da je ta osoba već u stalnom radnom odnosu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×