Jump to content
Jasyna

Stvarno pravo

Preporučene objave

Poštovani,

Stanujem u zgradi, ukupno pet vlasnika stanova.  Naime želi se  prekopati vrtni dio  dvorišta gdje je  8o godina koliko je stara zgrada,   služilo za cvjetnjak -želi se porušiti dva niža drveta i cijelo dvorište očistiti  iskopati sve zelenilo,  da bi se cijelo betoniralo  postavile klupe  i stol za druženje, da se izgradi zidani roštilj da bi suvlasnici,   koji su u većini imali prostor za druženja, zabavu, primanja svojih gostiju i sl. Predstavnik suvlasnika  novi,  obično daje prijedloge što većina  prihvaća tj sve očistiti u dvorištu do temelja, ali nije pismeno obavijestio  šta će na tom dvorištu biti i za šta će služiti. Ja sam obavijest  o navedenom dobila  razgovorom  preko  telefona s predstavnikom i rekla mu da takve preinake dvorišta ne dolaze u obzir, a isti mi je odgovorio radit ćemo kako smo namjerili, a vi tražite zaštitu na sudu, za što zna da nemam financijske mogućnosti, jer živim od svoje mirovine. 

Ja sam se obratila i pravnoj službi GSKG-a, koji je upravitelj zgrade i dobila sam odgovor da je za gore navedene preinake potrebna samo natpolovična većina, jer je dvorište ostalo dvorište. ( pravna služba je odgovorila:

Budući da sukladno listu A posjedovnice ZK izvatka sastavni dio nekretnine čine i dvorište, te spremište, a niti jedan dio nije izdvojen u zasebno zk tijelo A te upisano kao isključivao vlasništvo jednog od suvlasnika isti dijelovi imaju se smatrati zajedničkim dijelom stambene zgrade. U konkretnom slučaju nema govora o poboljšici i primjeni čl. 87 Zakona o vlasništvu budući predmetna spremišta postoje i katastarski i zemljišnoknjižno, te se isto kao i dvorište ima smatrati zajedničkim dijelom te je za navedeno prilikom uređenja ili održavanja potrebna natpolovična suglasnost suvlasnika.

Predmetnim dopisom pozivate se na odredbe čl.41 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima cit:“naročito promjena namjene stvari, veći popravci, dogradnja, nadogradnja, preuređenje“ u konkretnom slučaju zakonodavac se veže na promjenu namjene stvari što se ne odnosi na vaše dvorište, ono promjenom namjene neće postati nešto drugo već će i nadalje biti dvorište. Prenamjena stvari je oduzimanje svrhe kojoj ona služi (npr. Prenamjena poslovnog prostora u stambeni, prenamjena poljoprivrednog zemljišta u građevinsko)

Prema mišljenju i tumačenju citiranih odredbi smatram kako se ne radi o prenamjeni.

Molim cijenjeno mišljnje, dali su navodi pravne službe gore navedeni adekvatno protumačeni

S poštovanjem Jasyna

 

 

 

 

DSC00492.JPG

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×