Jump to content

Prosjek dohotka kao faktor visine mirovine i "staž" nezaposlene osobe


offline

Preporučene objave

Pozdrav,

imam 25 godina radnog staža, odnedavno nezaposlen, 55 godina. Kroz dosadašnji staž rada na neodređeno imao sam natprosječna primanja, a sad sam pred ponudom stalnog posla za minimalac ili izbora honorarnog posla. Posao za minimalac će mi, prijavom nižih mjesečnih naknada za 1. i 2. stup mirovinskog osiguranja, djelovati na smanjenje dosad visokog prosjeka kao faktora za izračun mirovine.

Molim da mi odgovorite isplati li mi se, iz perspektive želje za maksimiranjem mirovine, ostati nezaposlen kako bih zadržao prosjek? Ulaze li i godine u statusu nezaposlene osobe u ukupno vrijeme za izračun buduće mirovine?

Pozdrav,

offline

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod izracuna mirovine u formulu za izracun ulaze samo one godine rada za koje su uplaceni doprinosi, vrijeme provedeno na burzi ne ulaze u izracun mirovine jer nema uplate doprinosa ali vam ne tece ni radni staz.

Za prijevremenu mirovinu treba vam 60 godina starosti i minimalno 35 godina radnog staza, ako se necete sad zaposliti i placati doprinose onda vam je sljedeci uvjet 65 godina starosti i  minimalno 15 godina radnog staza, znaci da bi po vasem razmisljanju radili na crno cca jos 10 godina (a cucali na burzi) ili...

"Za izracuna mirovine buducem umirovljeniku trebaju se znati njegov "prosjecni vrjednosni bodovi" za sve godine njegovog radnog staza, ako ste vec u FINI izvadili "log i pass", onda se preko e-gradjani mozete dati izracunati mirovinu na stranicama HZMO-a, ako nemate "log i pass" za e-gradjani, prvo otidjite u najblizu FINU i prema postupku navedenom u linku to obavite.

Ako jos nemate uvjet za neku od mirovina „prijevremena starosna mirovina“ ili „starosna mirovina“ a takodjer ako imate uvjet za „starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika“, postavite kod izracuna uvjet na „mirovinu bez uvjeta“."

Nakon sto obavite ovo iznad napisano mozemo eventualno simulirati sa tim ninimalnim primanjima - minimalcem da vidimo kako bi to utjecalo na vasu buducu mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija