Jump to content
maver1ck

Samogradnja stambenog objekta (250m2)

Preporučene objave

Poštovani, 

nakon nekoliko sakupljenih ponuda uvidio sam da građevinske firme za izgradnju objekta od nekih 250m2 traže opscene iznose te sam odlučio stambeni objekt izgraditi u vlastitom angažmanu - uz pomoć nekoliko prijatelja građevinske struke i nadzor inženjera statike. Izračunao sam da bi mi to bilo barem 30% isplativije. 

Prema zakonu to ne smijem napraviti, odnosno trebao bih angažirati građevinsku firmu/obrt, koliko sam uspio shvatiti iz pročitanoga. Postoji li neki način na koji bi to ipak bilo moguće izvesti? Recimo da otvorim vlastiti j.d.o.o te sa ljudima koji bi izvodili radove sklopim ugovor o djelu? Da li bi to bilo protuzakonito ukoliko bih sebi i radnicima uredno isplatio plaću te platio poreze i doprinose? Nakon odrađenih radova predao bih zahtjev za zatvaranjem. 

Hvala na odgovoru. 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zakon o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje je tu jasan, pa bi vam bilo dobro pogledati odredbe čl.29-32 gdje bi vam možda bio najzanimljiviji čl.32. Eventualno bi vam mogao biti problem Nadzor jer Zakon o gradnji propisuje,

(1) Nadzorni inženjer je fizička osoba koja prema posebnom zakonu ima pravo uporabe strukovnog naziva ovlašteni arhitekt ili ovlašteni inženjer i provodi u ime investitora stručni nadzor građenja.

(2) Nadzorni inženjer, odnosno glavni nadzorni inženjer ne može biti zaposlenik osobe koja je izvođač na istoj građevini.

No, mogao bi biti iz ureda koji vam je radio projekt ukoliko nadzor imaju, na što upućuju i odredbe čl.22 ZPDPUG

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×