Jump to content

Samogradnja stambenog objekta (250m2)


maver1ck

Preporučene objave

Poštovani, 

nakon nekoliko sakupljenih ponuda uvidio sam da građevinske firme za izgradnju objekta od nekih 250m2 traže opscene iznose te sam odlučio stambeni objekt izgraditi u vlastitom angažmanu - uz pomoć nekoliko prijatelja građevinske struke i nadzor inženjera statike. Izračunao sam da bi mi to bilo barem 30% isplativije. 

Prema zakonu to ne smijem napraviti, odnosno trebao bih angažirati građevinsku firmu/obrt, koliko sam uspio shvatiti iz pročitanoga. Postoji li neki način na koji bi to ipak bilo moguće izvesti? Recimo da otvorim vlastiti j.d.o.o te sa ljudima koji bi izvodili radove sklopim ugovor o djelu? Da li bi to bilo protuzakonito ukoliko bih sebi i radnicima uredno isplatio plaću te platio poreze i doprinose? Nakon odrađenih radova predao bih zahtjev za zatvaranjem. 

Hvala na odgovoru. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje je tu jasan, pa bi vam bilo dobro pogledati odredbe čl.29-32 gdje bi vam možda bio najzanimljiviji čl.32. Eventualno bi vam mogao biti problem Nadzor jer Zakon o gradnji propisuje,

(1) Nadzorni inženjer je fizička osoba koja prema posebnom zakonu ima pravo uporabe strukovnog naziva ovlašteni arhitekt ili ovlašteni inženjer i provodi u ime investitora stručni nadzor građenja.

(2) Nadzorni inženjer, odnosno glavni nadzorni inženjer ne može biti zaposlenik osobe koja je izvođač na istoj građevini.

No, mogao bi biti iz ureda koji vam je radio projekt ukoliko nadzor imaju, na što upućuju i odredbe čl.22 ZPDPUG

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija