Jump to content

suvlasnistvo


marinaks

Preporučene objave

Planiramo od susjeda kupiti kucu. Kako se ona nalazi na istoj parceli kao i njegova, a parcela nema dovoljno kvadrata da bi se mogle formirati dvije, odvjetnik nam je savjetovao da kupoprodajnim ugovorom precizno reguliramo koji je dio zemljišta naš, a koji njegov. Kuca bi dakle bila 1/1 nasa, a nad zemljistem bi se uknjizilo suvlasnistvo.

Mozemo li mi kucu i nas dio zemljista za 5, 10 ili 20 godina prodati bez susjedove suglasnosti???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuca ne moze biti vlasnicki vasa 1/1, vec mozete svi vi biti suvlasnici u nekom omjeru parcele na kojoj se obje kuce nalaze, a tako temeljem nedjeljivosti cestice i onog sto je na njoj izgrađeno, i tih istih kuca koje se na njoj nalaze.

Medjutim Zakon o vlasnistvu poznaje međusobni dogovor oko koristenja odredjene stvari (npr. nekretnine-parcele), tako da se ugovorom moze dovoljno jasno razgraniciti tko sto iskljucivo koristi, i tko ce biti u iskljucivom posjedu kojeg dijela nekretnine.

 

Suvlasnicki dio se uvijek moze prodati bez dozvole drugog suvlasnika. Zato prije toga regulirajte takve stvari dodatno u ugovoru sa sadasnjim vlasnikom. Sve u suradnji s odvjetnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još je jedno rješenje moguće: sadašnji vlasnik može postojeću kuću i zemljište odvojiti tzv. pravom građenja. Zatim vi od njega kupite samo kuću, bez zemljišta. Za kuću će se otvoriti poseban zemljišnoknjižni uložak, a u postojećem zemlj.knj. ulošku u kojem se nalazi zemljište upisat će se kao teret pravo građenja, tj. vaše pravo da na tom zemljištu imate u vlasništvu tu kuću. Što znači da je možete i prodati, bez suglasnosti vlasnika zemljišta. Tada možete i urediti vlasničke odnose u vezi sa zemljištem. Ako ništa u vezi s time ne poduzmete, bit ćete plodouživatelji u pogledu cijelog zemljišta. Što dakako ne bi odgovaralo vlasniku zemljišta: zato se s njime dogovorite o korištenju zemljišta kako vam je i prethodnim postom savjetovano. Zatražite od vašeg odvjetnika mišljenje o zasnivanju prava građenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuće? Znači i više ih je? Ako bi u zemljišnim knjigama na čitavom zk tijelu (zemljištu i kućama) bilo upisano suvlasništvo pola-pola,ili u bilo kojem drugom omjeru,to bi značilo da ste suvlasnici SVEGA. Suvlasnici cijelog zemljišta i suvlasnici cijele kuće, ili suvlasnici svih kuća. To vam nije dobro rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Mislim da tu ipak mora postojat mogućnost parcelacije..definitivno.. a šta se uopće upuštati u tako neuredne vlasničke odnose , vjerovatno je prodaju u pola cijene , trenutno najbolje rješenje je vrhunski savjet br 2 gore za otvaranje posebnog uloška i zasnivanje prava građenja ali ponavljam pravi kupci se ne upuštaju u takve neurednosti jer iza jedne pravne neurednosti čuče još najmanje 4-5 pa se ne bi čudio da imate problema i sa isplatom kupovnine ubuduće :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Mislim da tu ipak mora postojat mogućnost parcelacije..definitivno.. a šta se uopće upuštati u tako neuredne vlasničke odnose , vjerovatno je prodaju u pola cijene , trenutno najbolje rješenje je vrhunski savjet br 2 gore za otvaranje posebnog uloška i zasnivanje prava građenja

 

Hm, a što bi bilo da se obje kuće ako su papirnato čiste etažiraju, urede se međuvlasnički odnosi ugovorom i sl, pa se jedna cijela proda kao etažno vlasništvo??

 

Drugo me zanima, kako je sa pravom građenja ako je već na toj lokaciji izgrađena kuća? Da li se isto osnuje na istoj lokaciji, pa se već postojeća kuća upisuje u zaseban poduložak, ili??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija