Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
Anonimno

Porez na promet nekretnina i dugovanja..?

Preporučene objave

Kupujem poslovni prostor, pa me zanima da li klauzulom "prema izričitom sporazumu stranaka prodavatelj plaća porez na promet nekretnina" se uistinu oslobađam dužnosti plaćanja istog (koji to zakon regulira, jedan od Zakona o porezu... ili ZOO?).

 

Također, da li klauzula da je prodavatelj dužan podmiriti sve troškove i druge obveze za predmetne nekretnine sam potpuno oslobođen prema komunalnim i drugim poduzećima glede evetualnih dugovanja za poslovni taj prostor ili ću ih tek trebati regresno naplatiti od prodavatelja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kod prometa nekretnina porezni obveznik je kupac. Porezna uprava će rješenjem zadužiti kupca na plaćanje poreza, jer ona razrezuje porez po zakonu, neovisno o dogovoru kupca i prodavatelja. Tko će platiti poreznoj upravi je svejedno.

 

Ukoliko u ugovoru stoji odredba da plaćanje porezne obveze preuzima prodavatelj, tada prodavatelj solidarno jamči za naplatu poreza.

U svakom slučaju, ugovorom prodavatelj može preuzeti obvezu plaćanja poreza, i ta odredba ugovora obvezuje stranke.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Što se tiče komunalnih i drugih davanja, ista plaća vlasnik prostora, pa ne bi odgovarali za neplaćene dugove prethodnika.

Preporučam da promjenu vlaništva što hitnije prijavite svim mjerodavnim tijelima koji naplaćuju svoje usluge (struja, voda, telefon, smeće...)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×