Jump to content

Pojačana proljetna pojava zmija zbog parenja


Mrljavac

Preporučene objave

ZAGREB, 25. travnja 2008. (Hina) - Državni zavod za zaštitu prirode upozorava da su zmije aktivnije u proljeće zbog parenja, pa se za boravak u prirodi treba primjereno obuti i odjenuti te paziti kud se hoda da ih se ne uznemiri jer zmije, ističe Zavod, grizu u samoobrani.

 

Pri susretu zmiju treba zaobići, nipošto je se ne smije napadati ili pokušavati uhvatiti. Nađe li se na putu, najbolje je dugim štapom ili nogom lupati po tlu kako biste je otjerali.

 

U prirodi treba nositi primjerenu obuću i odjeću (visoke cipele i duge hlače), gledati kuda se hoda i paziti gdje se hvata rukama, osobito pri penjanju po stijenama, navodi se u priopćenju u kojem se napominje da su zmije u Hrvatskoj strogo zaštićene zakonom.

 

Travanj i svibanj su mjeseci kad se zmije okupljaju zbog parenja na otvorenim i osunčanim mjestima te na rubovima šuma. Stoga je u ovom razdoblju moguće očekivati veću pojavu zmija.

 

Zmije ne mogu regulirati tjelesnu temperaturu i ovise o sunčevoj toplini pa se prije svakodnevnih aktivnosti najprije moraju dovoljno osunčati. No razdoblje parenja traje kratko i već u početku ljeta njihova se aktivnost smanjuje.

 

U Hrvatskoj živi 16 vrsta zmija i sve su strogo zaštićene ili zaštićene Zakonom o zaštiti prirode te ih je zabranjeno bez opravdana razloga uznemiravati, hvatati, ozljeđivati i ubijati.

 

Od ukupno 16 vrsta zmija koje žive u Hrvatskoj tri su vrste otrovnice: poskok, riđovka i planinski žutokrug, kaže se u priopćenju Državnog zavoda za zaštitu prirode.

 

(Hina)

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija