Jump to content

Zajednički "nadstojnički" stan


anonimno

Preporučene objave

Živim u zgradi sagrađenoj 1967. godine. Budući da ima ravni krov i prokišnjava grozno (a ja sam na zadnjem katu pa mi je jako bitno) dogovoreno je da se proda tzv. "nadostojnički" stan koji je u vlasništvu svih stanara i da se iz tih novaca napravi krov, fasada i još par stvari.

U zgradi je inače 44 suvlasnika. U navedenom nadostojničkom stanu živi jedna gospođa (ne znam po kojem pravu se našla u tom stanu) koja između ostalog ne plaća nikakve režije,osim naravno onih koje joj mogu iskopčati.

Navodno smo mi kao suvlasnici za te njezine neplaćene troškove dužni 24.000kn.

A glavni problem je što je da bi se taj "naš" stan prodao treba dati neku izjavi kod javnog bilježnika. Ne treba ništa platiti, samo otići kod bilježnika i potpisati. To je učinilo 40 suvlasnika, a njih 4 ne žele budući da su si u jako dobrim odnosima sa gospođom i ne žele ju istjerati iz stana. A valjda im i ne prokišnjava kao nama ostalima.

Moje pitanje je da li možemo mi ostali suvlasnici bez tih četvereo nekako prodati stan, voljom većine?

Molim vas za hitnost budući da nam uskoro ističe punomoć kod javnog bilježnika i advokata.

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne razumjem, vas je 44-ica, pričuva oko 2-3 kune po m2, to je oko 5000 kuna mjesečno. Za tu lovu se svaki ravni krov može kvalitetno i trajno sanirati. Ako na postojeći ravni krov idete raditi kosi krov, trebate projekt, građevinsku dozvolu, platiti komunalni doprinos a to sve košta puno više od kvalitatne sanacije ravnog krova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram priznati da ovo što ste naveli je poražavajuće jer govori da u pojedinoj zgradi ima bar 40 neukih i jalnih ljudi, odnosno obitelji.

 

Postupak sanacije krovišta koje prokišnjava spada u hitne popravke koje Vam je dužan Upravitelj organizirati ili sam sa svojom opertivom rješiti u što kraćem roku ako ste ga prijevili, a financije ćete rješiti kroz određeno povećanje u pričuvi.

 

1967. su najčešće rađeni krovovi samo sa ljepenkom, tako da se dalju i interventno sanirati prije zamjene kompletne ljepenke i ugradnje eventualne termoizolacije i sl...

 

Sramota.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Navodno da je sanacija krova već rađena 10-ak puta ali uvijek ponovo počne prokišnjavati. Navodno je podloga neka čudna pa ništa ne pomaže samo baš kosi krov.

Inače zgrada se sastoji od 4 stubišta.

A što je sa garancijom za dobro izvršenje posla, odnosno onom koja se iz Zakona o obveznim odnosima predmjeva u trajanju od 2 godine?

Tu se netko igra. Ili predstavnik stanara ili referent Upravitelja ili je cijela zgrada samo brod bez kormilara.

Svaki krov se može sanirati. Treba ga vjerovatno izsačmariti, skinuti nezdrav beton i krenuti u slojevima kako se to već radi, no ovako ne mogu pametovati jer nisam niti vidio krov niti je ovo forum za to.

 

Preko Upravitelja pokrenite postupak kompletne sanacije krovišta ako treba i uz pomoć iskusnog projektanta. Netko bistar i pošten iz zgrade neka sudjeluje u odabiru projekta i izvođača i sanirajte krov, te usput napravite financijsku projekciju koliko će Vas to koštati (ali sada bi to krovište trebalo trajati bar 60 godina), i vidjet ćete da nije strašno.

Iako ne poznam situaciju nisam da se ljude baca na cestu, već tu ženu upozorite i dajte joj rok da počne vraćati dug pričuvi i sl...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Inače odgovaram pod "odgovor arhitekta" ali sada ću odgovoriti iz svog iskustva kao stanar.

Stanujem na zadnjem katu zgrade stare 30 godina. Iznad mene je ravna prohodna terasa. Naravno da je već nekoliko puta prokišnjavala pa su je krpali pa je opet curilo pa su je krpali i sl. Tada smo otac i ja tražili od upravitelja da nam kupi materijal pa smo je mi sami sanirali. I ne curi već godinama. Naravno, iznad ostalih stanova prokišnjava i upravitelj veli da bi trebalo na terasama napraviti kosi krov i stanove koji bi se prodali i time pokrili troškovi. Kad mu kažem da kod mene više ne curi, pravi se lud. Zašto? Jednostavno, UPRAVITELJ JE LOPOV. Svaki put kad se nešto popravlja on nađe firmu kojoj da sitnu lovu da nešto pročeprka a razliku strpa sebi u đep. Sad bi kao on prodavao stanove i osigurao se do smrti. Da ne bi.

Dakle, ako vam curi, najjeftinije vam je sanirati postojeći krov, ali ne tako da krpate tamo gdje curi VEĆ ZAMIJENITE IZOLACIJU NA CIJELOJ POVRŠINI. Voda je čudna materija, rupa na izolaciji može biti na jednom mjestu, a fleka na plafonu 10 metara dalje, čak u drugom stanu ili zidu. Prema tome, promijenite cijeli krov kako treba i sigurni ste sa modernim materijalima barem 30 godina. Kosi krov zahtijeva projekt, građevinsku dozvolu, skup je, u potkrovlju će vam se naseliti štakori, golubovi i slično, a još uvijek niste sigurni da vam neće prokišnjavati. Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija