Jump to content
AxeMan

Dopuna ostavinske rasprave-naknadno pronađena imovina

Preporučene objave

Nakon očeve smrti (prije 13 godina)i pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju pronašao sam da je otac bio vlasnik i 1/2 kuće na selu koja nije navedena u ostavinskoj raspravi.

Zanima me na koji način se može napraviti dopuna ostavinske rasprave odnosno što trebam naspraviti da se i udio u naknadno pronađenoj nekretnini uvrsti u ostavinsku imovinu ?

 

Unaprijed hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pošto navodite da je ostavinski postupak proveden i pravomoćno dovršen, trebate pokrenuti postupak za provođenje naknadno pronađene imovine.

Zahtjev podnesite sudu koji je vodio ostavinski postupak, priložite noviji izvadak iz zemljišne knjige za navedenu nekretninu (ili posjedovni list ako nekretnina nije upisana u zemljišnim knjigama) na zahtjevu naznačite nasljednike, sa osobnim podacima, (ime, prezime, adresa, srodstvo, može i oib) i čekajte poziv suda (ili javnog bilježnika)

 

Postupci se u pravilu rješavaju dosta brzo.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da li je dovoljno priložiti rješenje o nasljeđivanju nakon provedenog ostavinskog postupka nakon smrti mog djeda iz kojeg je vidljivo da moj pokojni otac naslijeđuje 1/2 kuće ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

nije dovoljno ...

 

 

Zahtjev podnesite sudu koji je vodio ostavinski postupak, priložite

noviji izvadak iz zemljišne knjige za navedenu nekretninu (ili posjedovni list ako nekretnina nije upisana u zemljišnim knjigama) na zahtjevu naznačite nasljednike, sa osobnim podacima, (ime, prezime, adresa, srodstvo, može i oib) i čekajte poziv suda (ili javnog bilježnika)

 

kako je vaš otac u međuvremenu umro, svakako priložite i Rješenje o nasljeđivanju iza pok. oca iz kojeg će biti vidljivo ko su njegovi nasljednici

(vi, vaša majka, braća, sestre, nećaci..)

tako da u zahtjev stavite točne i sada važeće podatke (odnosno podatke živih nasljednika a za one koji su umrli, podatke o njihovim nasljednicima)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Molio bih za pomoć. Otac mi je darovnicom darovao zemlju za gradnju kuće. Sve je obavljeno na poreznoj i taj komad zemlje je uknjižen na mene. Sređujući papire otkrio sam problem. Po smrti pok. djeda ostavinskom raspravom imovina je podijeljena na pok. stric Ante 7/20, otac 7/20, a tri tete su dobile po 2/20. Poslije smrti strica (koji nema naslijednika) tete su se odrekle svega što su naslijedile u korist mog oca. Taj dio je prebačen na moje ime bez problema, ali se ispostavilo da se na djedu ( na toj istoj parceli) i dalje vodi 1/20. To je dio koji je dida dobio po smrti svog brata ali je knjiženo puno kasnije didove smrti tako da je knjiženo na dida tj. na mrtvu osobu. Na zemljišniku mi je rečeno da 14/20 (od pok. strica i oca ) od te 1/20 mogu odmah knjižiti na mene ali da ostatak od 6/20 od te 1/20 koji bi trebao pripasti tetama ne mogu knjižiti. Nitko od naslijednika i ne traži ništa ali da bih trebao uputiti TUŽBU ZA NAKNADNO PRONAĐENU IMOVINU . Navodno je to napisati par rečenica i dostaviti adrese naslijednika od pok. teta koje će sud pozvati a oni se ne odazovu i to se onda knjiži na mene. Radi se vrlo malom dijelu ( oko 10- 15m2 ) ali mi je bitno zbog gradnje obiteljske kuće i izrade elaborata za parcelizaciju zemljišta. Kako sa ovim nemam iskustva molio bih vas za pomoć oko forme sastavljanja tog dokumenta.

Unaprijed Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×