Jump to content

nasljeđivanje jamstva za kredit


anonimno

Preporučene objave

Molim Vas za savjet. Roditelji su mi umrli i jasno mi je da nasljeđujem sve njihove dugove. Međutim oni su bili jamci jednom čovjeku za kredit koji on sada ne plaća i meni doma dolaze opomene na mamino i tatino ime. Mamine i tatine račune u banci sam zatvorila.

 

Mene zanima da li banka meni može naplatiti te rate kredita (sjesti mi na plaću) jer sam jedini nasljednik.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 139. st. 3. Zakona o nasljeđivanju:

 

"Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine, s time da na visinu vrijednosti naslijeđene imovine i vrijednost ostaviteljevih dugova koje je nasljednik već podmirio sud pazi samo na prigovor nasljednika."

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li se i povrat duga umirovljenicima (prema Odluci Ustavnog suda) smatra nasljeđenom imovinom? Naime, od mene banka pokušava utjerati dug po prekoračenju tekućeg računa iza mog pokojnog oca od kojeg nisam naslijedila ništa. Eventualno povrt duga umirovljenicima. No to je još uvijek opcija, a i ne znam da li za to vrijede odredbe Zakona o nasljeđivanju tj. da li je taj novac predmet nasljeđivanja prema spomenutom Zakonu ili ne? Ako netko zna i može mi savjetom pomoći - hvala na odgovoru. Inače prema banci sam se već očitovala (nema nasljeđene imovine pa nema niti povrata duga). Oni sada šute pa šutim i ja ali se ipak brinem da mi ne dodje ovrha jer sam zahtjev za povrat duga umirovljenicima ipak podnijela i već dobila rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije to baš tako jednostavno. Ja još nisam nasljedila nikakvu imovinu tj. ratu povrata duga umirovljenicima dobiti ću tek 2007 godine. Niti tada to neće biti dostatno za podmirenje duga banci. No idu li mi kamate do trentuka kada ću nasljediti svotu za pokriće duga ili ne? Mmislim, da ipak nema nikakve zakonske osnove da ja vratim dug banci iz svojih sredstava, Samo iz nasljeđene imovine, a nju još nemam. Recimo da banka ne odustane, moram li platiti kamate?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne odgovarate za jamstvo vaših roditelja. jamstvo je osobna obveza

 

Ne bih se mogao složiti s navedenim. Ugovor o jamstvu ne prelazi na vas, ali vas unatoč tome terete obveze iz ugovora o jamstvu koje su teretile vaše roditelje, a do iznosa kako je naveden u čl. 139. st. 3. Zakona o nasljeđivanju.

 

O tome da li ste dužni ili ne najbolje je da se posavjetujete s stručnom osobom i pokažete joj svu dokumentaciju koju imate, posebice stoga što postoji dosta odredbi koje ograničavaju odgovornost jamca, posebne odredbe o zastari za jamca i dr. U svakom slučaju imate pravo regresa od glavnog dužnika za sve iznose koje su vaši roditelji platili ili koje će te vi platiti. Jednako kao i dugovi, naslijeđuju se i potraživanja vaših roditelja.

 

Pitanje koje ste postavili je previše složeno da bi ste na njega dobili jednostavan odgovor, pogotovo s obzirom da oni koji odgovaraju ne raspolažu sa neophodnim činjenicama. Oslanjanje na djelomične odgovore koje možete dobiti na ovom forumu unajmanju ruku je opasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija