Jump to content

Kazneni zakon posebni dio


kikador

Preporučene objave

kolegice moj savjetm, koji naravno uzmite sa rezervom, nemojte baš previše vremena gubiti vrijeme na izučavanje posebnog dijela.

 

kazneno djelo dobijete na kartici i složite si nekoliko rečenice u koncept

 

- tko može biti počinitelj kaznenog djela (u pravilu ako počinje sa "tko" počinitelj je svaka osoba - opće kazneno djelo, ako je određen krug počinitelja (liječnik, službena osoba i sl. onda je posebno kazneno djelo ili ako ga može počiniti samo točno određena osoba - bivše čedomorstvo, davanje lažnog iskaza i sl. - vlastoručno kazneno djelo)

- je li pokušaj kažnjiv (po visini kazne ili ako je manje od pet godina samo ako piše u članku da je pokušaj kažnjiv)

- koji oblik krivnje se traži (ako ništa ne piše onda je namjera, nehajni oblici se posebno naznačuju da je oblik krivnje nehaj)

- kako se djelo progoni (ako ništa ne piše onda je po službenoj dužnosti, progon po prijedlogu i privatnoj tužbi se posebno naznačuje u članku)

- ima li kvalificirane oblike ili privilegirane oblike - vidite u sljedećim stavcima po visini kazne u odnosu na osnovni oblik)

- kakvo je kazneno djelo (jednostavno (prosto) ili složeno)

 

i već ste složili 4-5 suvislih rečenica a potpitanja tak i tak ne možete predvidjeti ali ona se uglavnom odnose na neko zaključivanje ili povezivanje sa općim dijelom KZ-a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala kolega pitagora što ste odgovorili, slažem se i ja s vama, i to sam večinom u glavi posložila, ali negdje i dalje sumnjam ili uopće ne znam s obzirom da nisam radila kazneno niti bila na ikakvim seminarima.. evo jedan primjer k.d. spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina - da li zbog stavka 4.koji se odnosi na otklonjivu zabludu glede dobi djeteta možemo reći da se radi o djelu koji se može počiniti i iz nehaja; da li je kod zločinačkog udruženja moguć pokušaj; možda su glupa pitanja ili je jednostavan odgovor na njih ali eto ja ih ne znam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija