Jump to content

Krivotvorenje novca - uvjetna kazna ?


anonimno

Preporučene objave

Jel je mogucnost da se dobije uvjetna kazna za $ 274 (1) krivotvorenje novca ?

Ja imam dvije ročište u dvije županje za isti slučaj. Ja nisam nikad prije bio kažnjen. U jednu županju imam ročište za optjecajj a u drugu za izradnje i stavljanje u optjecaj. Jel je mogućnost da se kažnjava dva puta u dvije županje za jedan slučaj ? U pitanje su 9 novčanice od 500 kuna. U jednu županju 5 novčanice za stavljene u optjecaj a u drugu 5 za izradnje i stavljene u optjecaj.

U slučaj da nemožeju mene u jednu županju dokazati da sam te novce stavijo u optjecaj, možeju mene kazniti u drugu županiju ? Jel se gleda u slučaj optužbe, socialni status, kao posov, kolko se zaradi, da se ima djeca i obitelj u skrbište ? Šta vi mislite ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krivotvorenje novca

 

Članak 274.

 

(1) Tko izradi lažni novac s ciljem da ga stavi u optjecaj kao pravi, ili tko preinači pravi novac s ciljem da ga stavi u optjecaj ili tko takav lažni novac stavi u optjecaj, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

 

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko pribavlja lažni novac s ciljem da ga stavi u optjecaj kao pravi.

 

(3) Ako je kazneno djelo iz stavka 1. ili 2. ovoga članka počinjeno u sastavu grupe ili zločinačke organizacije, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora najmanje tri godine.

 

(4) Tko lažni novac koji je primio kao pravi, znajući ili saznavši da je lažno načinjen ili preinačen, stavi u optjecaj, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

 

(5) Za pokušaj kaznenog djela iz stavka 4. ovoga članka počinitelj će se kazniti.«

 

(6) Lažni će se novac oduzeti.

 

Pa izgleda da po Kaznenom zakonu nema uvjetne kazne za krivotvorenje novca. (Ovo sam pročistio u skladu s Izmjenama i dopunama)

:-D;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ovaj odgovor je dobronamjeran pa ga tako i shvatite. Moje iskustvo (mozda Vam pomogne) je bilo slijedece : ja sam kao vlasnik obrta primio laznu novcanicu od 1000 kn. Da ne duljim, gospodin koji mi ju je pokusao "prodati" ubrzo je uhicen.

 

Ali, sad slusajte dalje. Znaci, nakon ispitivanja... saslusavanja ... bila su rocista. Cijeli kufer rocista. Da sam znao nikad ga ne bih prijavio, pojeo bih tu novcanicu.

 

Naime, na sud smo morali ici ukupno 9 puta, s tim da smo do suda putovali cca 60 km. A samo jedan jedini put su nam vraceni putni troskovi !

 

Ali ono najvaznije za ovu osobu koje je postavila ovo pitanje je obrazlozenje koje je taj gospodin koji mi je tu novcanicu htio podvaliti ... a koje je dao na sudu.

 

Slusate li dobro ? Vidjet cemo.

 

Dakle, radilo se o cvojeku koji je imao (otprilike) isti broj novcanica u opticaju, samo je jedna zavrsila kod mene.

 

Radilo se o osobi koja nije zaposlena, ima teske uvjete zivota, troje djece.

 

I do sada je bila osudjivana (njegov brat cak za 4 ubojstva, teske provalne kradje, ...) ali samo za uglavnom laksa prekrsajna/kaznena djela.

 

Na sudu je taj doticni gospodin izjavio kako vise nije imao novaca za zivot, kako nije znao da je novcanica lazna, kako je nije on izradio, da je istu dobio u Zagrebu u nekom kaficu, ne sjeca se u kojem, te kad je dobio tu novcanicu da ju je jednostavno htio usitniti, da se ne razumije u novac, da nikada prije nije imao takvu novcanicu u ruci, a da je istu "zaradio" radeci kojekakove poslove (utovar/istovar kamiona, itd...).

 

Nadalje, s obzirom na to da je htio svojoj kcerki kupiti poklon a imao je jos samo tu novcanicu za koju nije ni znao da je lazna, robu je platio tom novcanicom.

 

Kad su tog gospodina uhvatili, doista kod njega nije nadjena nikakov drugi novac osim onog kojieg smo mu mi uzvratili, a provjerom je zaista utvrdjeno da covjek ima katastrofalnu zivotnu situaciju. Doduse, kod pretresa kuce u kojoj zivi kao podstanar su mu nasli jos 3 takve iste ...

 

... nakon sudjenja, uza sve olakotne okolnosti, dobio je 6 mjeseci uvjetnog zatvora (mislim da je rok kusnje ili tako nesto bio 2 godine).

 

Mi se nismo zalili na tu presudu. Da mi je covjek reko "daj mi 50 kuna, ... " valjda, da sam znao sto me sve ceka, dao bih mu i tih 50 kuna i tu robu i jos bih danas bio na dobitku.

 

Ne vjerujete ?

 

Nije potrebno. Imam rjesenje Opcinskog suda u ... pod brojem ... gdje to sve lijepo pise.

 

Prema tome, drzim Vam palceve da se izvucete. Ali, nemojte to drugi put raditi, molim Vas. OK ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nevjerujem baš da se odma dobije zatvor

 

ma ne, krivotvorenje novca je djecji nestasluk, prvo ti kazu "no-no", drugi put mrko pogledaju, treci put dijele packe pa tamo cetvrti ili peti put, ako si bas zlocko i ako jos nisi drmnuo milijun eura mozda dobijes i kaznu...

 

postoji mogucnost izricanja uvjeta, ali kazna prethodno mora biti ublazena po 57 1 i 2b cime se udovoljava onome iz 67.3, sve kz.

 

dakle, sud prvo mora naci posebno izrazene olakotne okolnosti koje bi ga nagnale da izrekne kaznu ispod zakonskog minimuma, pa tek onda primjeni uvjetnu osudu, bez toga ide bezuvjetni zatvor.

 

plus, drzavni odvjetnik, a to je onaj koji je ovlasten i duzan izjavljivati zalbe, u pravilu bude odusevljen takvim "ublazim pa jos i uvjetujem, ma uh sto sam dobar i blag" pa sve ono sto je napisao 1-stupanjski obicno jos mora proci i 2-stupanjski po zalbi tuzitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovom "mom", kak Vi velite, jedino sto mu nije dokazano, jest nacin na koji je izradio novac, iako je originalna novcanica (od koje su napravljene kopije) ipak nadjena u njegovoj kuci. Da stvar bude ljepsa, to Vam je sve bilo na TV-u, u novinama, dnevniku ... prije odredjenog vremena.

 

Na imitaciji vodenog ziga je za foru napravio "brkove", steta sto Vam to ne mogu pokazati ... znate ono, kak se djeca igraju dok nekome naprave brkove.

 

Znate kak je napravio imitaciju vodenog ziga ? Jeste li se ikad kao mala djeca igrali sa olovkom papirem i metalnim novcicima, kopiranjem otiska novcica na papir ? Super funkcionira. Mislim, to s novcicima, a kaj ste drugo mislili ?! ...

 

Naime, on sam nije posjedovao opremu (ne znam kakvu, alii uglavnom nije imao nikakvu) za izradu laznog novca. Mozda je to razlog zbog kojeg je prosao relativno ...

 

... osim toga je bio i dobrovoljac domovinskog rata, nosioc spomenica, ranjavan, obolio od PTSP-a ...

 

... pa je to mozda sve skupa utjecalo na konacnu odluku.

 

Drzavni odvjetnik se nije zalio na presudu, kad ste vec kod toga i to je ono najzanimljivije...a ja sam odlucio covjeka pustiti nek' ide svojim mirom Bozjim samo da vise ne moram dangubiti vrijeme uzalud po sudovima. Jos sam mu platio i poslije kavu.

 

On mi se osobno ispricao, rekao u cetiri oka i onaj drugi dio istine, ali istina je jedno a ono sto se na sudu izjavljuje, nesto sasvim drugo.

 

Sto se clanaka presude tice, tak' sam zavolio tu presudu da ni ne znam gdi mi je.

 

Ali ako bude jaaaaakkoooo znatizeljnih i dovoljno upornih, naci cu je, pa cu jednog dana na ovom istom mjestu pretipkati presudu... samo molim za strpljenje. Puno strpljenja, jer mi se bas to i ne da raditi, imam puno drugog posla. Za sada, pozdrav svima !

 

P.S. Shvatio sam da je to najunosniji biznis za koji najmanje nagrabusis. Toliko glede puno drugog posla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija