Jump to content

Pitanje o nsljedstvu - pokušaj dogovor da kasnije........


Pula1958

Preporučene objave

Pozdrav svima na Legalisu.

Supruga i ja smo u toj čarobnoj situaciji koju je neki bolje prepustiti sudbini, ali eto, imamo želju sve to riješiti dok smo živi a i spriječiti budeće probleme.

 

Naime, imamo dvoje djece. Od imovine imamo stan i kuću sa zemljištem koja glasi na moje ime, ali stećene su u bračnoj zajednici. Supruga na njeno ime ima 1/3 kuće koju je naslijedila od pokojnog oca + 1/3 zemljišta na kojem je kuća sagrađena.

 

Sad bi mi to željeli prenijeti na djecu, pošto se nikad nezna kad će doći zadnji dan, a željeli bi spriječiti svađe nakon naše smrti...potraživanja, nužne djelovo i otalo..

 

Pa smo žena i ja odlučili da bi kuću stečenu u braku pokloniti kćerki, a 1/3 kuće koju je žena naslijedila sinu, dok bi stan u slučaju smrti jednog od bračnog druga pripao drugom bračnom drugu.

 

To smo sve odradili kod javnog bilježnika, daroprimci su darove primili sa zahvalnošću, te su isti upisani u ZK na njihova imena.

 

No u toj podjeli, vjerovatno hoće (znam iz dosta slučaja koje sam pročitao) jedno od djece jedno potraživati nužni dio, i time doći do svađe koju žena i ja ne želimo da se desi.

 

Kako spriječiti buduće sukobe oko tih darovanih nekretnina prije naše smrti. Da li postoji koji ankes darovnog ugovora ili nešto slično?

I još jedno pitanje; u slučaju da naša djeca, darovane nekretnine ponovno daruju njihovoj djeci (našim unucima), da li se tad ponovno može pobijati taj drugi kupoprodajni ugovor zbog nužnog dijela?

 

Unaprijed zahvaljujem,

Boris

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija