Jump to content

Nasljedno pravo i oporuka


StipeW

Preporučene objave

Postovani,

Vlasnik sam kuce u kojoj zivim sa suprugom i koju sam izgradio u braku s njom. Jedan kat kuce smo ustupili na koristenje nasem najstarijem sinu i njegovoj supruzi. Njegova supruga ima problematicnog maloljetnog sina iz prvoga braka te je ona njegova skrbnica.Otac mu je ziv.Zanima me da li taj djecak ima nasljedno pravo na moju imovinu,tj.da u slucaju moje i suprugine smrti dio naslijedi moj sin-djecakov ocuh,a onda i da taj ist djecak jednoga dana ima pravo na sve sto je moj sin naslijedio od mene?Moj sin ima u tom braku i kcer pa me zanima mogu li oporucno ostaviti imanje sinu i uvjetovati ga da njegov jedini nasljednik moze biti njegov krvni nasljednik-kcer,odnosno moje drugo dvoje djece i njihovi krvni potomci?Dakle,zanima me mogu li u oporuci postaviti takve uvjete da moj nasljednik i nasljednik mog nasljednika moze biti iskljucivo krvni potomak?

Moze li cinjenica da taj djecak ima prebivaliste na mojoj adresi eventualno,danas - sutra ,znaciti da on,pored nasljednih ostvaruje i stanarska prava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zanima me mogu li u oporuci postaviti takve uvjete da moj nasljednik i nasljednik mog nasljednika moze biti iskljucivo krvni potomak?
nedopušteno,vidi odredbe čl.44.st.2.Zakona o nasljeđivanju
da taj ist djecak jednoga dana ima pravo na sve sto je moj sin naslijedio od mene?

moguće je ako se bude smatrao nasljednikom vašeg sina,odnosno ako bude priznat/posvojen od strane vašeg sina,no neovisno od zakonskog nasljeđivanja treba imati u vidu da on može biti nasljednik po razredbi posljednje volje vašeg sina,ili pak da na istu imovinu polaže pravo po osnovu određenog pravnog posla u smislu obveznih odnosa.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija