Jump to content

Ostavina-naknada javnog bilježnika


kalimol

Preporučene objave

Poštovani,

od oca smo brat i ja nasljedili kuću koja nije upisana u zemljišne knjige, dakle upisano je kao zemljište. Na ostavinskoj smo rekli da je tu sagrađena kuća katnica. Na osnovu toga određena je naknada u iznosu od oko 3800 kn. Dobili smo rješenje u kojem piše da smo nasljedili zemljište. Mene zanima moramo li jb naknadu platiti na osnovu onoga što piše u rješenju ili na osnovu stvarnog stanja (kuća koja se ne spominje u rješenju o nasljeđivanju). Jer ako je javni bilježnik procijenio da smo nasljedili kuću ne bi li to trebalo pisati i u rješenju? Trebam li se žaliti jer još nije istekao rok od 8 dana od primitka rješenja? Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je u zemljišnim knjigama zemljište, da je javni bilježnik napisao kuća ne biste se mogli uknjižiti. U rješenju o nasljeđivanju mora biti navedeno sve točno onako kako je u zemljišnoj knjizi.

 

A naknada bilježnika se određuje prema vrijednosti ostavine, pa ako je izgrađena kuća, čak i ako nije upisana, ta nekretnina više vrijedi nego da se radi o zemljištu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost greška u koracima - da kuću niste spominjali naknada jb bi bila puno manja, a rješenje koje ste dobili potpuno isto. JB Vas je vjerovatno pitao koliko vrijedi izgrađena (neupisana) kuća i po tome odrezao sebi veću naknadu, a kuća naravno da nije spomenuta u Rješenju jer nije predmet ostavinskog postupka.

Ne znam što bi ste dobili sa prigovorom na već izdano Rješenje obzirom da je isto vjerovatno pravilno napisano u smislu podataka o nasljednicima i omjeru naslijeđenih dijelova imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuću smo morali spomenuti jer smo na toj adresi prijavljeni. Na majčinoj ostavinskoj raspravi javni bilježnik (drugi) je naknadu odredio na temelju papira, makar je i on znao da se tu nalazi kuća. Rekao je da kuća nažalost nije upisana, pa je naknada iznosila oko 300 kn. Ali ako kuća nije predmet ostavinskog postupka, zašto onda moramo platiti jb naknadu za nju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema tu pravog (pravnog) odgovora, prvi JB je (ajmo reći ljudski i pošteno) naplatio ostavinu prema vrijednosti predmeta - zemljište bez objekta, a drugi JB Vas je oderao po maksimalnoj tarifi (i on to smatra ljudski i pošteno). Nažalost u nekakvom daljnjem sporenju i prigovorima predviđam 0% uspjeha jer će Vas eventualno angažiranje odvjetnika ili vještaka koštati, a ishod je upitan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija