Jump to content

Doprinosi direktora po čl. 12 ZMIO


StariPurger

Preporučene objave

Evo da podjelim svoje iskustvo o nasamarenim vlasnicima i d.O.o. i gurnutim, potezom pera, na prosjački štap i dužničko ropstvo.

 

Direktor sam (bio) u trg. društvu (50% vlasnik) koje godinama nije radilo i nije imalo prometa na žiro računu, pa nije imalo ni knjigovođu, i bilo gotovo "zaboravljeno", pa je zbog ne podnošenja potrebitih izvještaja FINA-i (GFI i dr.) u siječnju 2016.g. pokrenut postupak brisanja iz Sudskog registra. Nekako istovremeno (siječanj, 2016.), ostvarujem uvjete za starosnu mirovinu i podnosim zahtjev koji je odbijen jer sam direktor. Umjesto sebe, kažu, moram za direktora postaviti drugu osobu koja, ako ne želi plaćati doprinose, mora biti negdje zaposlena. Postavljam drugu osobu, ali moja bivša žena (50% vlasnik) iz inata ne želi potpisati postavljenje i ja ostajem direktor sve do studenog 2016. kad je trg. društvo odlukom suda brisano. Ja sav sretan jer konačno mogu u mirovinu, dostavljam Rješenje suda u HZMiO i u siječnju 2017. dobivam Rješenje da sam od studenog 2016.g. u mirovini sa akontacijom mirovine 2.000.-kn.

Ali, za koji dan dolazi i Rješenje porezne uprave da sam za razdoblje od 1.1.2014.g. do studenog 2016.g. dužan platiti 103.000.-kn (slovima: stotritisućekuna) za doprinose i dr. tj. doprinose na plaću od oko 8.000.-kn

Sad čekam da mi ovrše stan, obzirom da ja taj novac nemam jer već 15 god.nisam nigdje zaposlen i nemam nikakvih prihoda i živio sam sa majkom od njene mirovine (koja je u ožujku 2016. preminula pa nema više ni toga).

Žalio sam se na prvostupanjsko rješenje HZMiO, dokazivao izvodima sa žiro računa da nije bilo prihoda, da nisam bio zaposlen... ali ništa. Žalbu su odbili.

Svugdje sam se raspitivao (i kod odvjetnika, i u HZMiO, i u poreznoj upravi) i svi su mi rekli da mi ne mogu pomoći - da moram platiti !

Ja se sad pitam: KOJA JE SVRHA OVOG ZAKONA?

Smanjenje "sive ekonomije" ???

Pa oni koji rade "na crno" ne otvaraju d.O.o. ili j.d.O.o. nego i dalje rade "na crno".

Stati na kraj trg. društvima koji okreću stotine milijuna kuna, a nemaju nijednog zaposlenog?

Takvi direktori su zaposleni negdje drugdje i po tom osnovu plaćaju doprinose ili su prijavljeni u svom trg. društvu na minimalnu plaću i na nepuno radno vrijeme od 1 sat dnevno i u tom srazmjeru plaćaju doprinose.

Zašto meni nisu u HZMiO-u rekli da se mogu prijaviti na nepuno radno vrijeme nego samo da moram postaviti drugu osobu za direktora? Sada bi mi dug bio barem 30.000.-kn manji.

Znam koja je svrha ovog zakona. Država nema novaca i treba ga pod svaku cijenu namaknuti. Od koga će namaknuti nego od onih koji uvijek plaćaju račune jer im novčanik nije ostao u drugom odijelu jer imaju samo ovo jedno.

Jasno mi je da sam si sam kriv što sam u ovoj situaciji. Sam sam kriv što nisam pratio što se događa u Hrvatskom Saboru, koji se sve zakoni donose i što nisam čitao Narodne Novine nego sam uokolo tražio nekakv posao. Država je pomogla zaduženima i okupljenima u udrugu Franak, zar ne bi mogla i ovakvima poput mene. A ima nas......takvih.....siguran sam!!!! Ne bi li, u ovakvom slučaju, promet na žiro računu mogao biti jedno od mjerila za ocjenu plaćanja doprinosa.

Predlažem osnivanje udruge dužnika po čl. 12. ZMiO po uzoru na udrugu FRANAK.

Javite se na mail: ivanda@me.com pa da se pokušamo organizirati i angažirati dobrog odvjetnika.

 

Unaprijed zahvaljujem na svim odgovorima i komentarima. I dobrim i lošim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija