Jump to content
IvanMM

Pitanje u vezi državljanstva RH

Preporučene objave

Pozdrav,

Radi se o sledećoj situaciji, u 70'-ma su se moji doselili za Srbiju (tada Jugoslaviju), baba mi ima domovnicu i Hrvatski državljanin a otac mi je rođen u Hrvatskoj ali nije upisan u knjige državljana u Hrvatskoj nego Srbiji. Imam 17 godina, kako bih mogao dobiti državljanstvo?Ne znam da li je moguće po osnovu pripadnosti pošto danas jednostavno nema dokumenata gde se može izjaviti nacionalnost, a u rodnom listu kod oca u rubrici nacionalnost stoji  ------------------ . Kako bih mogao podneti zahtev i da li ima neki zvanični dokument u kom se mogu izjasniti kao Hrvat u rubrici nacionalnost? Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, sivko je napisao:

Kad skupiš dokumente o pripadnosti hrvatskom narodu možeš dat zahtjev a oni će odlučiti da li je to skupljeno dovoljno za državljanstvo.

 

Imam clansku kartu Hrvatskog kulturnog drustva, iako na njoj ne pise nacionalnost. To bi trebao biti prihvatljiv dokument koliko sam ja shvatio? Isecak iz zakona Clanak 16.: 

Pripadnost hrvatskom narodu utvrđuje se ranijim deklariranjem te pripadnosti u pravnom prometu, navođenjem te pripadnosti u pojedinim javnim ispravama, zaštitom prava i promicanjem interesa hrvatskog naroda i aktivnim sudjelovanjem u hrvatskim kulturnim, znanstvenim i sportskim udrugama u inozemstvu.

Tako da bi trebala da se prihvati kao dokaz o pripadnosti Hrvatskom narodu?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×