Jump to content

pop84

Korisnik
  • Broj objava

    287
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    4

Objave koje je pop84 objavio

  1. prije 10 sati , VitomirSt je napisao:

    Poštovani, u mirovini sam od 2009. Hrvi i dragovoljac. Omjer 70:30 vojne. Po činu sam desetnik a primam po ustrojbenom mjestu narednika. Neki dan sam vadio potvrdu o ustrojbenom mjestu gdje mi piše da je ustrojbeno mjesto nar-čas.nam. Interesira me imam li pravo na izračun po višem ili nižem ustrojbenom mjestu što se tiče vojnog dijela mirovine?

    Lp

    ne.. to je sve ok

  2. Dana 11. 10. 2023. u 17:25, Spitfire je napisao:

    Ako ste mislili na plavu iskaznicu s oznakom HB a kojom je osoba zdravstveno osigurana te oslobođena od sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite iz obveznog osiguranja (dopunsko), trebali bi biti HRVI, HB s utvrđenim oštećenjem organizma od najmanje 30%, član obitelji nestalog HB, dijete smrtno stradalog HB (zadnje dvije stavke pod određenim uvjetima).

    dovoljno je i 20% 

  3. prije 18 sati , karlo11 je napisao:

    Evo ja sam ove godine malo popravio mirovinu,pošto sam dobio Hrvi za stalno 30 %. 2008 sam otišao u vojnu invalidsku mirovinu, profesionalna  80 rat 20 mir,sa koeficientom 1,50,predao sam zahtjev za preračun mirovine pošto sam bio dragovoljac i pripadnik specijalne policije, došlo mi je riješenje sa novim koeficijentom 1,85 i mirovina mi je podignuta za cca 1.400 kuna

    I meni za 1500 i još koju kunu . sa 1.50 , na 1.85

  4. ako može kome  pomoći..ovo je odgovor iz naše udruge

    OBAVIJEST ČLANOVIMA
    U proteklih par mjeseci dobili smo upite i informacije od nekih članova i hrvatskih branitelja kako se, sukladno izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz 2021. godine, provode novi izračuni mirovina te kako su neki hrvatski branitelji dobili povećanje mirovine. Kako bi doznali više o tome i razjasnili nejasnoće te ustanovili tko ima, a tko nema pravo na povećanje mirovine, dogovorili smo sastanak s djelatnikom HZMO-a Varaždin.
    U razgovoru smo doznali slijedeće:
    1. Hrvatski branitelji koji su otišli u mirovinu po Zakonu o DVO, članci 6., 6a. i 11. ne ostvaruju pravo na izračun mirovine. Izuzetak su oni koji su naknadno ostvarili status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata i oni koji su radili nakon odlaska u mirovinu. Ali samo ako su bili prijavljeni kod poslodavca i ako su radili najmanje godinu dana na puno radno vrijeme (8 sati) ili dvije godine na pola radnog vremena (4 sata). Tj. hrvatski branitelj koji je radio i više godina, nakon odlaska u mirovinu po Zakonu DVO, ostvaruje pravo na povećanje mirovine ako je radio sveukupno na puno radno vrijeme najmanje godinu dana.
    2. Branitelji koji su išli u mirovinu po općim propisima i po Zakonu o hrvatskim braniteljima ostvaruju pravo na izračun mirovine ako su nakon stjecanja prava na mirovinu stekli neka dodatna prava, poput HRVI.
    3. Branitelji koji su išli u mirovinu po općim propisima i ako im je nakon toga priznat status hrvatskih branitelja.
    U izračun mirovine se obračunavaju samo dani provedeni u borbenom sektoru. Neborbeni sektor ne ulazi u taj izračun. Dakle, ako imate sveukupno 1200 dana provedenih u Domovinskom ratu, a od toga 500 dana u borbenom sektoru i 700 u neborbenom sektoru, u izračun mirovine ulazi samo onih 500 dana provedenih u borbenom sektoru.
    Članak po kojem se može podnijeti zahtjev za određivanje novog iznosa mirovine je članak 52c iz Zakona o hrvatskim braniteljima i glasi:
    „Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, pripadnici borbenog sektora, i članovi obitelji hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, pripadnika borbenog sektora, koji su korisnici mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju ili općim propisima iz mirovinskog osiguranja koji prethode tom propisu, imaju pravo podnijeti zahtjev za određivanje novog iznosa mirovine uz primjenu članaka 27., 35. ili 48. ovoga Zakona.“
    U razgovoru s djelatnikom HZMO-a naglašeno je da mogućnost izračuna novog iznosa mirovine ovisi o pojedinačnim slučajevima. Isto tako i iznos povećanja, ako ga bude, ovisi o svakom od umirovljenika posebno.
    Ako se odlučite podnijeti zahtjev za novim izračunom, HZMO će vam poslati odgovor u kojem će vas obavijestiti imate li pravo ili ne na povećanje mirovine i ako
    ostvarujete to pravo iduću mirovinu će vam obračunati i isplatiti po novom izračunu. Ako nemate pravo, mirovina vam ostaje ista kao i do sada.
    Izgled zahtjeva za izračunom možete pogledati u prilogu.
    Kao priloge zahtjevu priložite potvrde o svojem statusu (hrvatski branitelj, dragovoljac, HRVI itd.)
    Napominjemo da podnošenjem zahtjeva ne znači da ćete dobiti pozitivan odgovor i povećanje mirovine jer to ovisi o svakom pojedinačnom slučaju zasebno.
  5. Dana 03. 11. 2022. u 15:39, hasko je napisao:

    Kako to ide sa "Veteranskim centrima" ? Dobro bi mi došlo neko vrijeme odmora, pa pitam, kako to ide ?

    ako misliš to vrijeme biti tamo , noćiti. onda prijava preko min. branitelja. imaš i opciju (ako si blizu nekome centru ) a ne noćiš , onda se možeš prijaviti odmah u centar ( bar je tako u Lipiku )

  6. Dana 09. 07. 2022. u 13:56, sajo63 je napisao:

    Pomoć, što da radim

    HRVI, dragovoljac,zap.satnije,raz.bojnik HV,opća nesposobnost za rad,20 god.u mirovini.Po novom zakonu o braniteljima i HRVI, mogućnost rada manje od 3,5 sata dnevno bez obustavljanja mirovine i revizije.

    Ja se zaposlio na tri sata dnevno,a mirovinsko odmah obustavilo mirovinu.Skoro me infrakt strefio,trebalo mi je sat vremena da mogu izustiti jednu riječ.Molim pomoć učenih ljudi, što da radim,jesu li ovi normalni u mirovinskom,otkud im pravo da nas tako gaze.Pa to je kriminalno!!!

    budi sreten da te ponovo ne pošalju na vještaćenje i procjenu sposobnosti... 

  7. prije 3 sati , Skywalker007 je napisao:

    Poštovani taj omjer 100% u obrani suvereniteta ste dobili odmah 2009 kada ste išli u mirovinu ili ste dobili manje pa ste išli na povećavanje kasnije. 

    na drugostupanjskoj komisiji ..prvostupanjska mi je dodjelila 20% rat , 80% civilno...a Taborsky na drugostupanjskoj poništio riješenje iz Siska i dobio to što sam naveo .Sve je bilo 2009 god i prvostupanjska i drugostupanjska 

  8. Dana 18. 05. 2022. u 14:15, Skywalker007 je napisao:

    Za taj omjer nema pravilnika tj. ja ga nikada i nigdje nisam vidio a nisam niti od nekoga čuo da postoji. Vještak samostalno određuje omjer u zadnje vrijeme onoliki postotak koji je i HRVI. Ako je HRVI 20% stalno prilikom odlaska u mirovinu vještak vještači radnu sposobnost i omjer 20 % u obrani suvereniteta a 80 % izvan toga 

    ja imam 20% trajno 100% obrana suvereniteta , opća nesposobnost  ..ništa civilno 

  9. Dana 20. 05. 2022. u 7:12, Valdino je napisao:

    Pozdrav, 

    Da li netko može odgovoriti koje su šanse da se žalba na riješenje mirovine usvoji, neki omjer i koliko se u pravilu čeka. 

    Hvala 

    ja sam u prvom mjesecu poslao zahtjev za preračun , jučer dobio odgovor . usvojeno... sad , zavisi po kojoj osnovi , zbog čega se žališ ?

  10. prije 43 minuta, buda2 je napisao:

    Neoporezivi dio mirovine je 4000 kuna + postotak invalidnosti + uzdržavane članovi obitelji ( eventualno i osoba s invaliditetom). 

    hvala na odgovoru... ali zašto to tek sada dobivam ? to je prvi puta otkako sam u mirovini 

  11. od 2009g sam u mirovini , 20 % hrvi ,  opća nesposobnost , 100% uzrok rat . nemam nikakvih drugih primanja osim mirovne . I danas dobijem obavjest od porezne uprave da imam oko 1700 kn povrata poreza za 2021 god . nikada do sada to nisam dobio , niti sam predavao porezne prijave , niti bilo što tražio . dali je još tko to dobio , ili ima objašnjenje zašto sam dobio taj povrat

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija