Jump to content

Akiko

Korisnik
  • Broj objava

    27
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    Akiko je reagirao na makaranin91 u vremenski rok od riješenja do izračun i isplate mirovine   
    Akiko nema 2godine da sam u Mirovini....a lijecim se od 1996,moga sam nekako Život živit do 2010...a onda raspad. 7 puta sam izišao na komisiju Hzmo i tek sam prošao u prosincu 2022. HRVI sam 40%
  2. Hvala
    Akiko je reagirao na jmosa u vremenski rok od riješenja do izračun i isplate mirovine   
    Ja čekam 12mj.odgovor od zoi vještačenje iz zg.i još ništa,tješim se kad čujem da si ti čekao 9mj.da ti pošalju riješenje. 
    Lijep pozdrav!
  3. Hvala
    Akiko je reagirao na makaranin91 u vremenski rok od riješenja do izračun i isplate mirovine   
    Akiko Riješenje sam čeka, baš gledam, 65dana uz moje redovne upite mirovinskom...i mislim da ih nisam baš požuria
  4. Hvala
    Akiko je reagirao na Skywalker007 u Trajno HRVI-Novi izračun mirovine-Postupak   
    Poštovani Akiko, vi samo polako na bolovanju budite dok poslodavac ne primi pravomoćno rješenje da ste u mirovini. Nadam se da će vam firma isplatiti i otpremninu prema zakonu a ako vam je ostalo puno dana godišnjeg odmora to morate sami napisati u 2 rečenice prema članku 82. što sam vam gore napisao. Vjerujem da će se vaš status uskoro riješiti tj. da će referentica uskoro poslati pravomoćno rješenje. Lijep pozdrav. 
  5. Hvala
    Akiko je dobio reakciju od Skywalker007 u Trajno HRVI-Novi izračun mirovine-Postupak   
    Poštovani Skywalker007-u,
    Bio sam na mirovinskom kod pravnice, koja mi je rekla, da će referentici naložiti da se moje riješenje s pečatom pravomoćnosti mom poslodavcu šalje. 
    Eto, a kako sam u međuvremenu na liječenju, nemam snage, ni vremena uopće mog poslodavca kontaktirati, jer se jednostavno pravu glupi. 
    Neznam što bi još trebao. Zar ta opremnina ne ide automatski? Ili se treba nagoditi s njima?
    Hvala na brizi, javit ću!
  6. Hvala
    Akiko je reagirao na Skywalker007 u Trajno HRVI-Novi izračun mirovine-Postupak   
    Poštovani Akiko, samo da pitam da li su vas pustili u mirovinu tj. jeste napokon riješili problem s poslodavcem? Da li ste išli u HZMO po pečat izvršnosti i kako je za otkazni rok i za otpremninu prošlo ?
  7. Hvala
    Akiko je dobio reakciju od Skywalker007 u Trajno HRVI-Novi izračun mirovine-Postupak   
    Hvala Skywalker007!
  8. Hvala
    Akiko je reagirao na Skywalker007 u Trajno HRVI-Novi izračun mirovine-Postupak   
    Poštovani to nije 8 radni dan nego točka 8. članka 112. Znači ako je poslodavac danas primio obavijest da ste vi u invalidskoj mirovini zbog potpunog gubitka radne sposobnosti onda ste vi za njih u mirovini. HZMO jedino čeka istek 15 dana ako će te se vi žaliti a vi nećete pa će vam poslati novo rješenje o iznosu mirovine i sve ostalo lijepo objašnjeno. Tako je bilo 2020 ali mislim da se ništa nije promijenilo. Svakako idite s tim rješenjem kod pravnice u HZMO imate besplatnu pravnicu i sve ju pitajte što vas zanima. 
    Čak mislim da se u upravnom postupku možete odreći prava na žalbu pa rješenje postaje odmah izvršno ali i to morate u HZMO jer vam onda stave pečat izvršnosti.
  9. Sviđa mi se
    Akiko je reagirao na Skywalker007 u Trajno HRVI-Novi izračun mirovine-Postupak   
    Sad je sve jasno pošto ste u radnom odnosu a pravo na mirovinu vam počinje od izlaska na prvostupanjsku invalidsku komisiju što je bilo 28.04.2023.. Prema uputama o pravnom lijeku po članku 133. ZOMO i članku 109. Zakona o općem upravnom postupku, možete u roku 15. dana izjaviti žalbu. Nakon toga rješenje postaje pravomoćno i vi ste u mirovini. Dobro vam je pravnica rekla kada rješenje postane pravomoćno vi ste u zasluženoj mirovini.
    Što se tiče otkaznog roka toga nema kada odlaziš u mirovinu i još su ti dužni isplatiti za godišnji odmor ako ti je ostalo nešto od prošle godine sukladno Zakonu o radu članak 82. ali moraš sam napisati zahtjev prema firmi.
    Naknada za neiskorišteni godišnji odmor
    Članak 82.
    (1) U slučaju prestanka ugovora o radu poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora.
    (2) Naknada iz stavka 1. ovoga članka određuje se razmjerno broju dana neiskorištenoga godišnjeg odmora.
    15. PRESTANAK UGOVORA O RADU
    Načini prestanka ugovora o radu
    Članak 112. (NN 93/14, 151/22)
    8. danom dostave obavijesti poslodavcu o pravomoćnosti rješenja o priznanju prava na invalidsku mirovinu zbog potpunog gubitka radne sposobnosti
     
     
    Otpremnina
    Članak 126. (NN 93/14, 151/22)
    (1) Otpremnina je, u smislu ovoga Zakona, novčani iznos koji kao sredstvo osiguravanja prihoda i ublažavanja štetnih posljedica otkaza ugovora o radu poslodavac isplaćuje radniku kojem ugovor o radu otkazuje nakon dvije godine neprekidnoga rada.
    (2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, otpremninu ne ostvaruje radnik kojem se ugovor o radu otkazuje zbog razloga uvjetovanih ponašanjem te radnik koji u trenutku otkazivanja ugovora o radu ima najmanje navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.
    (3) Iznos otpremnine određuje se s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem, a ne smije se ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.
    (4) Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine iz stavka 3. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.
  10. Hvala
    Akiko je reagirao na drazen_m u Trajno HRVI-Novi izračun mirovine-Postupak   
    Poštovani Akiko,
    To što su vam odredili opću nesposobnosti za rad, omjer 40% rat, 60% mir, je u današnjim uvjetima i više nego dobro. Niste napisali da li je to rješenje prošlo i reviziju u Min.Hr Branitelja, jer njihova je konačna. Što se tiče radnog statusa i ostalog što ste naveli, očito je da sa općom nesposobnosti ne možete nastaviti raditi. Zatražite od vaše obiteljske liječnice da vam odmah otvori bolovanje i ostanite na bolovanju dok vam ne stigne rješenje sa izračunom za invalidsku mirovinu. Otkazni rok također možete "odraditi" na bolovanju. S obzirom da vam je rješenje donijeto još 28.04.2023g., ako se niste na njega žalili u roku od 15 dana, onda je svakako postalo izvršno i pravomoćno. Otiđite u područni ured HZMO-a i neka vam na to rješenje stave pečat/potvrdu pravomoćnosti. LP i sretno..  
  11. Sviđa mi se
    Akiko je reagirao na huskyCRO u Trajno HRVI-Novi izračun mirovine-Postupak   
    Ne ako si u mirovini a u međuvremenu  čekaš riješenje za povoljniji iznos mirovine!!😁
  12. Hvala
    Akiko je reagirao na huskyCRO u Priznavanje HRVI   
    Poštovanje! Zanimalo me baš dali vam je ovo prvi put da izlazite na vještačenje i koliko ste godina u postupku zato što sve jako dugo traje. Ako ste već imali privremeni status a sad ste na prvostupanjskoj dobili 30% trajno nebi trebalo biti problema jedino što če se sve to razvuči. Kad dobijete riješenje za trajno rvi sve nalaze ponovno na mirovinsko za ostvarivanje invalidske mirovine. Zdravlje nam se iz dana u dan pogoršava a procedure traju i traju mnogi ih i ne dočekaju. Želim vam svako dobro i da što prije ostvarite svoja prava. Pozz.
  13. Hvala
    Akiko je reagirao na Skywalker007 u zaposljen hrvi - pravo na godišnji   
    Poštovani, jedino provjerite ako dostavite svoje rješenje o hrvi za stalno u firmu da vas ne pošalju na izvanredni liječnički na medicinu rada pa da ne ostanete bez posla ako još želite raditi. Ne znam na osnovu čega ste dobiti hrvi (ptsp ili ranjavanje) ali kod ptsp je upitan svaki posao zbog stanja i lijekova. Mom kolegi nisu imali dati ni jedan drugi posao a na vještačenju preostale radne sposobnosti mu nisu dali pravo na invalidsku mirovinu, pa se sve zakompliciralo. Najbolje sve prvo provjerite jer vidim da neke stvari sad ne idu baš kako bi trebale. 
  14. Sviđa mi se
    Akiko je dobio reakciju od Borbena7 u zaposljen hrvi - pravo na godišnji   
    Tako sam i mislio. Hvala, puno Borbena7!
  15. Hvala
    Akiko je reagirao na Borbena7 u zaposljen hrvi - pravo na godišnji   
    Tako je, ovo bi trebalo biti dovoljno.
  16. Hvala
    Akiko je reagirao na Borbena7 u zaposljen hrvi - pravo na godišnji   
    Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom propisuje da osoba s invaliditetom ima za svaku kalendarsku godinu pravo na najmanje pet tjedana plaćenog godišnjeg odmora. 
  17. Hvala
    Akiko je reagirao na sime1972 u zaposljen hrvi - pravo na godišnji   
    Ne znam kako je kod privatnika i po kolektivnom ugovoru ali svakako maksimalan broj dana
  18. Hvala
    Akiko je reagirao na buda2 u zaposljen hrvi - pravo na godišnji   
    Ja imam 20 dana u firmi u kojoj radim.
  19. Hvala
    Akiko je reagirao na sime1972 u zaposljen hrvi - pravo na godišnji   
    Imaš pravo na maksimalnih 30 dana
  20. Sviđa mi se
    Akiko je dobio reakciju od prof u Trajno HRVI-Novi izračun mirovine-Postupak   
    Neznam, Skywalker007, kako sam ja to uprao, da mi predmet ide još jednom ide u Zagreb. No, bolje tako. 
    Onda nebi ni trebao toliko dugo cekati. 
    Početkom veljače mi je doktorica otvorila bolovanje nevezano za ptsp - tegobe. Tu sam otišao na razne pretrage i dobio hrpu dotadnih tableta za piti. Ili iči pod nož. Tako je specijalist rekao. A nemogu fizički više tako raditi zbog te bolesti. Moja doktorica opće prakse mi je rekla da se vratim raditi i tražim od poslodavca da me uputi na medicinu rada? Već sam bio rekao poslovođi kakvo bi mi dao lakše radno mjesto, Što nije moguće. On bi mene premjestio u jednu udaljenu filijalu, samo da mi se riješi. 
    Pet godina radim u toj firmi. Nisam nikad ništa slično tražio. Nisam im ništa rakao o mojim oboljenjima. Sami su često zaključili da sam "Bolestnik" što nekako istina, ali je i uvjrijedljivo.
    Suzdržim se uz pomoć tableta od reagiranja na najgori način, neznam dokle mogu. I još mnogo toga, ali ovo postaje roman, pa ču skratiti priču. Cudim se kako mi nisu otkaz dali, najavio je ovaj poslovođa par puta. 
    U međuvremenu sam zboj ptsp na bolovanju.
    Moje pitanje je, zbunjen sam, dali da tražim od poslovođe da me šalje zbog ove dodaten bolesti na medicinu rada ili je za mene bolje ako mi doktorica Op ispuni obrazac 1-N i šalje me na IK?  Dali moram isto onda biti ukupno 6 mjeseci na bolovanju?
    Oprostite, kaos mi je u glavi. A kako nemam 100% plaćeno bolovanje, te dvoje punoljetne dijece dohraniti i jednome dijelom i studiranje financirati + rate. A mislim, da moji suborci vrlo dobro znaju, kako je to.
     
     
  21. Hvala
    Akiko je reagirao na Skywalker007 u Trajno HRVI-Novi izračun mirovine-Postupak   
    Ako ste dobili 30% za stalno s prvostupanjske ide direktno u Ministarstvo branitelja jer su oni revizorno tijelo i obično se slože s prvostupanjskim mišljenjem s takvim postotkom, bar je bilo tako do sad koliko pratim. Uglavnom na dobrom putu ste i ide to svojim tokom. Nakon toga obrazac 1-IN pa polako vještačenje za kumuliranu invalidsku mirovinu prema ZOPHBDR.
  22. Sviđa mi se
    Akiko je dobio reakciju od prof u Trajno HRVI-Novi izračun mirovine-Postupak   
    Ma neee, ukupno sam bio 3 puta. Prvi 2 puta privremeno 20% u trajanju jedne godine.  Treci put su mi dali 30% - trajno. I to prvostupanjsko misljenje ide u Zagreb na drugostupanjsko.Veliko pitanje, sto ce oni odluciti. Njihovo misljenje se dalje u Minist.branitelja, pa meni.
    Dakle, nemam jos to rijesenje.
    12/2018 sam na duzi nagovor svog psihijatra predao zahtjev za hrvi.
  23. Hvala
    Akiko je dobio reakciju od prof u Trajno HRVI-Novi izračun mirovine-Postupak   
    Što je sa osobnim ili ustrojbenim činom radnog mjesta koja ste obnašali tijekom Domovinskog rata ?
    Ja sam bio vojnik - strijelac.
    Saznao sam inozemna mirovina, ako je i dobijem oko 100 eura. Prije manje. I to tek od moje navršene 65. god. života. 
    Ne mogu više ovaj ritam zdravstveno podnositi na poslu. Ne znam što učiniti, trpiti još ca. 4 godine, pa u prijevremen. mirovinu za branitelje (pitanje je kolika bi bila) ili
    ići u invalidsku mirovinu opću. A to bi značilo bolovanje duže i liječenje. I odlazak na IK.
     
     
     
     
     
     
     
  24. Hvala
    Akiko je reagirao na prof u Trajno HRVI-Novi izračun mirovine-Postupak   
    Poštovani Akiko,
    uz taj pvb za ukupni radni staž slike Vam prikazuju iznose potencijalnih invalidskih braniteljskih mirovina sa priznatih 20 i 30 % vojnog djela mirovine.
    Što je sa osobnim ili ustrojbenim činom radnog mjesta koja ste obnašali tijekom Domovinskog rata ?
    Obavezno posebno zatražite priznavanje strane mirovine (u zemlji u kojoj ste radili ) kad navršite godine života za istu, možda se iznenadite iznosom iste.


    Akiko Braniteljske invalidske mirovine.makroenabled.xlsm
  25. Hvala
    Akiko je dobio reakciju od prof u Trajno HRVI-Novi izračun mirovine-Postupak   
    Kao dijete sam morao otići s roditeljima, koji su otišli raditi u drugu zemlju. Svaku godinu smo dolazili vamo. Tako sam i ja morao tamo raditi, jedva pet godina. Moji su se vratili zbog starosti, a ja potom isto kad je rat ovdje zapoćeo. Što se toga tiće, slabo ili nikakvu mirovinu iz inozemstva mogu ovdje očekivati.
     
    A moj prosječni vrijednosni bod je 0,6787 (1/2)  -  ovako mi piše.
     
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija