Jump to content

sergeant

Korisnik
  • Broj objava

    41
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je sergeant objavio

  1. Poštovani prijatelji i suborci!!! Želim vama i vašim obiteljima čestit Božić i Sretnu Novu 2011.g. s puno zdravlja i sreće.
  2. Prijatelji. Molim vas da se ne vrijeđamo na forumu. Svi mi imamo svoje živote sa problemima koji su vezani za obitelj, za zdravstveno stanje, za stambenu problematiku itd. Međutim to nemože biti razlog za izljev frustracija i uvredljivih tonova prema osobama koje se osobno ni ne poznaju. Ja sam ovaj rad na forumu shvatio prvenstveno kao mijesto na kojemu mogu dobiti određeni savijet, pa možda s obzirom na iskustvo i skromno znanje ponekad i pomoći savjetom. Nekad je dobro i pojadati se pa i preko foruma ako će nam tako biti lakše. Zato, nemojmo se vrijeđati i stalno ponavljati kako znamo da se kupuje invalidnost, da se kupuju diplome, da se stječe status branitelja na sumljive načine itd.,a ništa ne poduzeti. Postupovni vidovi su jasni i treba djelovati.
  3. Najveći dužnik je država. Međutim, ona je sebe zaštitila tako da na svaki ispostavljeni račun, mora se platiti porez bez obzira dali će isti biti naplaćen ili možda kompenziran, što nije rijedak slučaj. Ako već usklađujemo zakonodavstvo s EU onda bi trebalo riješiti i tu diskriminaciju. Nesmijemo zaboraviti da svi oni koji proizvode i stvaraju novu vrijednost su glavni oslonac opstanka cjelokupnog sustava. I umijesto da se takav sektor potpomaže različitim potporama, iz našeg proračuna masa financijskih sredstava odlazi u projekte koji su bezperspektivni.Sjetimo se sanacije bankarskog sektora sa milijardama kuna, da bi se na kraju prodao ispod vrijednosti, ili brodogradilišta u koja su sanirana s više od 6 milijardi kuna, da bi i danas bili u dubiozi i velikoj neizvjesnosti samog opstanka. Moglo bi se navesti puno primjera gdje je loše gospodareno s državnom imovinom bez veće odgovornosti ili nikakve. Ako vam treba oko 60-ak % ukupnih sredstava iz proračuna samo za plaće zaposlenika u državnom sektoru i mirovine, a gdje su stavke za otplatu glavnice i kamata javnog duga, onda je jasno da za kapitalna ulaganja i investicije nedostaje sredstava. Ova agonija može se riješiti jedino gospodarskim rastom, rastom proizvodnje, što za posljedicu ima rast BDP.
  4. Mi se uvijek nekoga bojimo. Nevidim razloga zašto se bojati promjene vlasti. Što trebam podržavati vlast koja je sve uništila što se dalo uništiti, koja egzistira na vlasti zahvaljujući što je u koaliciji s pripadnicima neprijateljske vojske i aboliranim četnicima, što je 500 000 branitelja u registru, koje su oni/ona stvorili, što je država ekonomski uništena itd. Ne hvala, pa i po cjenu da mi uzmu sva prava koja sam ostvario kao branitelj i ratni invalid.
  5. Poštovani! Vidim da se rasprava prebacila i na političku sferu, pa ću iznijeti i svoje skromno mišljenje u svezi situacije u kojoj se nalazi naša država. U 90 posto se slažem s Mrljavcem u svezi da novca ima samo ga treba preraspodjeliti sukladno načelu pravednosti. U više navrata sam navodio osnovne razlike između invalidskih mirovina i povlaštenih mirovina, čak ulazeći u teoriju radnog i socijalnog prava. Moje je mišljenje da je ova vlada izgubila kredibilitet i samim tim neće moći ništa pozitivno napraviti, a kamo li nekakav veći zamah u gospodarskom oporavku države. Ne želim kvalificirati prmijerku i svakog pojedinog ministra, ali ekonomski pokazatelji su vidljivi i vrlo jasni. Velika nezaposlenost, velika vanjska zaduženost, slab odnosno nikakav rast BDP-a, velika stopa kriminala i korupcije, velika, troma te delitantna državna uprava itd. Ova vlada nema više vremena jer je za to imala 7 godina i ništa nije napravila niti će u narednom periodu napraviti. Ako se pogleda državni proračun za 2011.g., vidljivo je koje su smjernice vlade i kakvu će politiku glavna društvena skupina voditi u slijedećem razdoblju. Također sam mišljenja da prijevremeni izbori nisu potrebni i da treba pričekati redovne izbore. Slažem se da oporba samo čeka da dođe na vlast i uz ovakav rad Vlade će i doći.Inaće nevjerujem da će sniziti mirovine branitelja, jer je predizborno vrijeme i očekuju naše glasove, gdje su pojedine udruge već intenzivno počele raditi na tome, a u proračunu im je osigurano 14 629 071kn. Evo nekoliko podataka iz proračuna za 2011.g. u svezi mirovina: 125 milijuna-mirovine Hrvatske domovinske vojske 482 milijuna-mirovine boraca NOR-a 447 milijuna mirovine HV-a 395 milijuna- mirovine MUP-a 360 milijuna-mirovine pripadnika bivše JNA 115 milijuna- mirovine bivših političkih zatvorenika 61 500 000- mirovine saborskih zastupnika 25 700 000- mirovine članova Izvršnog vjeća Sabora, SIV 13 700 000- mirovine članova HAZU 4 860 000 000- mirovine branitelja i članova obitelji
  6. Poštovani! Sve ove crne slutnje vidljive su i u proračunu za 2011.g. Međutim, mene najviše ljuti to što niti jedna braniteljska udruga nije zauzela stav da invalidske mirovine branitelja nisu niti mogu biti povlaštene mirovine. Osnovna razlika u mirovinama je ta da se kod invalidske mirovine pozornost usmjerava na subjekt, odnosno na osiguranika kod kojega je nastala trajna promjena zdravstvenog stanja, a kod povlaštenih mirovina pozornost je usmjerena na objekt, tj. funkciju za koju je zakon propisao povoljne uvjete odlaska u mirovinu. U invalidsku mirovinu može otići bilo koji osiguranik kod kojeg je došlo do trajne promjene zdravstvenog stanja, a primjerice u povlaštenu zastupničku mirovinu može otići samo osoba koja je bila zastupnik. Kod braniteljskih invalidskih mirovina su jedino prilikom izračuna mirovine uvećani određeni koeficijenti, te osnovica s obzirom na čin i funkciju, što je s obzirom na uzrok nastanka invalidnosti i opravdano, ali samo zato ta mirovina nemože biti povlaštena..
  7. Po mojem skromnom mišljenju to bi značilo da postupci koji su započeli tj. koji su pokrenuti prije donošenja izmjena i dopuna( studeni 2009.g.)se nastavljaju i nemogu se obustaviti, jer se smatra da je povrijeđeno načelo postupovne pravednosti. Međutim ostaje na snazi odredba(čl.14) da danom stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona PRESTAJE priznavanje statusa branitelja, dragovoljca, člana obitelji smrtno stradalog branitelja od posljedica bolesti, pogoršanja bolesti ili pojave bolestu u obrani suvereniteta NAKON 31.12.1997.g. Mišljenja sam da je možda trebalo ukinuti i član 14. izmjena i dopuna Zakona da bi se u potpunosti zaštitilo subjektivno pravo, jer mislim da postoji uzročno posljedična veza.Pošto neznamo obrazloženje suda, možemo samo nagađati. Možda i griješim, ali kod nas prilikom donošenja bilo kakvog akta, uveliko se odstupa od načela nomotehnike.
  8. Pošto me nijebilo već duže vrijeme pozdravljam vas sve. Manchini! S obzirom na navedene podatke vezano za tvoj status, pravno je vidljiva nedorečenost kako u činjenicama tako i u samom iskazu. Kažeš da ti je netko "prikrpao" nečastan otpust. Prije otpusta iz OS provodi se postupak i utvrđuju činjenice i nastale okolnosti za otpuštanje iz sustava, što rezultira rješenjem koje ti ostavlja mogućnost korištenja pravnih lijekova. Nevidim razlog zašto si se skinuo iz OS na vlastiti zahtjev ako si obolio i potrebno ti je lijećenje, a bolest je povezana sa službom. Nadalje navodiš da je "sve upućivalo na Ustavnu tužbu", a iz tvog pitanja nije vidljivo dali si prije koristio nekakve pravne lijekove i protiv kojeg akta. Teško je dati bilo kakav savjet kada postoje tolike kontradiktornosti u iskazu.
  9. Poslovna sposobnost je svojstvo da se svjesnim očitovanjem svoje volje proizvode pravni učinci, zapravo raspolaže svojim pravima i obvezama. Jedino osobe koju su potpuno poslovno nesposobne ne mogu uopće same sklapati pravne poslove. Za njih pravne poslove sklapaju njihovi zakonski zastupnici. Poslovno nesposobne osobe prema Obiteljskom zakonu su maloljetnici do navršene 18. godine života i punoljetne osobe koje su iz zakonom određenih razloga potpuno lišene poslovne sposobnosti( npr. teške duševne bolesti...)Tako poslovna sposobnost kao pravni termin nema nikakve veze s radnom sposobnošću osobe.Radno nesposobne osobe su osobe kod kojih nesposobnost za rad nastane zbog promjene u zdravstvenom stanju, a koje se nemogu otkloniti liječenjem,, za više od polovice, prema tjelesno i psihički zdravoj osobi iste ili slične naobrazbe i sposobnosti( profesionalna nesposobnost), ili nastane trajni gubitak nesposobnosti za rad (opća nesposobnost)
  10. Naravno da možete i trebate nazvati Upravni sud. Za sve što se odnosi na predmet možete nazvati svaki dan između 13 i 15 sati na tel. 01/ 4807-800 centralu i oni će vas spojiti.
  11. Nažalost, imam poznanika koji je imao problema prilikom podnesenog zahtjeva ua dodjelu kuće na području od posebne državne skrbi.Također je naslijedio nekretninu od svojih roditelja u svojstvu suvlasnika i nisu mu odobrili dodjelu kuće, na što se sporio i nažalost izgubio spor. U obrazloženju je navedeno da je jedan od uvjeta da nije imao i da nema nikakvu imovinu u trenutku podnošenja zahtjeva.Nakon dugotrajnog suđenja i po njemu negativne sudske odluke, odustao je.
  12. Prijatelju, potpuno se slažem s tonka59, naravno da se trebaš pa i moraš žaliti, pogotovo ako je iz medicinske dokumentcije vidljivo da je nastalo pogoršanje zdravstvenog stanja s obzirom na prijašnju ocjenu. Uvijek moraš koristiti pravne lijekove iako ti se nekada čini da je sustav trom i spor nemoj biti PESIMIST negu uvjek ustraj u nakani u koju vjeruješ.Malo se šalim s tvojim imenom, ali svakako se žali, a pošto se radi o ocjeni radne sposobnosti,moći ćeš obnoviti postupak u roku 6 mjeseci.Sretno!
  13. Nemože Predsjednik dati nalog Vladi kako da postupi.I Predsjednik RH i Vlada RH obvezni su djelovati unutar zakonom propisanim dužnostima i ovlastima. Predsjednik može i treba sugerirati i iznijeti svoje stajalište s obzirom na rješavanje pojedinih problema. U svezi objave, odnosno dostupnosti javnosti uvida u Registar branitelja moraju se izmjeniti pojedini pravni propisi, da bi se održale razine pravne sigurnosti i tek tada pristupiti objavi istih. Sve ostalo je za sada samo želja.
  14. Takvi postupovni vidovi koje vi navodite nisu pravno propisani. Tijelo (HZMO), koje je donijelo rješenje, može u svako vrijeme ispraviti greške u imenima ili brojevima, pisanju ili računanju, kao i druge očigledne netočnosti u rješavanju ili njegovim ovjerenim prijepisima. O ispravku se donosi ZAKLJUČAK protiv kojega je dozvoljena posebna žalba. Vjerujem da bi HZMO, prilikom rješavanja upravne stvari napravivši grešku, istu ispravio zaključkom i ne bi dopustio da se vodi upravni spor. Ako već i dođe do upravnog spora, Zakon dopušta tijelu(HZMO) protiv čijeg je rješenja pravovremeno pokrenut spor, da može do okončanja spora ,ako uvažava zahtjeve tužbe, poništiti takvo rješenje, ako se time ne vrijeđa pravo stranke u upravnom postupku. U tom slučaju Sud poziva tužitelja da u roku 15 dana izjavi je li naknado donesenim aktom zadovoljan ili ostaje pri tužbi i u kojem opsegu, odnosno, proširuje li tužbu i na novi akt.Ako je tužitelj zadovoljan, sud donosi rješenje o obustavi postupka, u protivnom postupak se nastavlja.
  15. Da, tada se često rješavalo preko usmenih zapovjedi. Probajte razgovarati s izravnim zapovjednikom da sastavite zapisnik koji će on potvrditi s možda još jednim svjedokom te isto ovjeriti kod javnog bilježnika. Nisam siguran da će te postići da vam se prizna osobni čin, ali može vam se priznati obavljanje navedene funkcije kao i sklopni čin te funkcije što opet može biti povoljnije prilikom rješavanja vaših prava. Znam za sličan slučaj, gdje je branitelj dokazivao da je zapovjedao vodom, temeljem usmene zapovjedi nadređenog zapovjednika, znači bez ikakvog pisanog traga,što su zapovjednik i pojedini vojnici potvrdili, da bi mu na kraju ta funkcija bila priznata bez obzira što mu je osobni čin bio niži(vodnik) nego što je funkcija zapovjednika voda.
  16. Poštovanje. Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju je propisao da osoba s prebivalištem odnosno stalnim boravkom u RH koja je nesposobne za samostalan život i rad i nema sredstava za uzdržavanje, ima pravo na obvezno zdravstveno osiguranje kao osigurana osoba osnovom rješenja koje donosi ured državne uprave nadležan za poslove socijalne skrbi, ako prava na obv. zdr. osig. ne može ostvariti po drugoj osnovi. Pošto Vaša majka prima socijalnu pomoć pretpostavljam da joj je utvrđena nemogućnost samostalnog privređivanja( s obzirom na starost, imovinu...)i nevidim osnovu po kojoj mora plaćati osiguranje.Predložio bi Vam da kontaktirate mjesno nadležan Centar za soc. skrb kako bi se rješila stvar.
  17. Jedan od uvjeta koji propisuje Pravilnik o izboru, načinu i postupku ostvarivanja prava osoba koje pružaju njegu i pomoć HRVI iz Dom. rata 100% 1.skupine(NN43/05), a koji treba ispunjavati osoba koja je izabrana za njegovatelja/icu je da nije u radnom odnosu, odnosno da ne obavlja samostalnu gospodarsku djelatnost ili profesionalnu djelatnost poljoprivrede i šumarstva. Mišljenja sam da Vaša kolegica nemože raditi pola radnog vremena.
  18. Na osnovu potvrde MOBMS o komunalnom opremanju podnesite pisani zahtjev prema Općini u kojoj se nekretnina nalazi, na što vam oni moraju odgovoriti, te tako će te dobiti mogućnost korištenja pravnih lijekova. A svakako kontaktirajte MOBMS, Upravu za stambeno zbrinjavanje tel: 01/2308-903 Znam da se pojedini načelnici općina ponašaju vrlo neodgovorno pa i bezobrazno, kada ja potrebno zbrinuti ili pomoći pri zbrinjavanju stradalnika Domovinskog rata. Budite uporni i neodustajte!
  19. Dali ste bili postavljeni na te funkcije rješenjem MORH- a ili internom zapovjedi zapovjednika postrojbe? Važno je iz tog razloga što je u rješenju navedeno ustrojbeno mjesto i sklopni čin, pa ste trebali biti i plaćeni sukladno toj funkciji.Inače svaka postrojba je imala ustrojbenu knjigu gdje su bile raščlanjene funkcije i sklopni činovi za iste.
  20. Takve stvari rješava Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Uprava za područje posebne državne skrbi Zagreg, Radnička cesta 22 01/ 6172-500
  21. commando. Usporedite nalaz i mišljenje prvostupanjskog i drugostupanjskog liječničkog povjerenstva i ako je u oba ocjenjeno po točki 238b, onda je došlo do pogreške pri pisanju rješenja. Poznanik je isto tako dobio ocjenu, i otišao u prvnu službu MOBMS-a gdje je utvrđeno da je i prvostupanjsko i drugostupanjsko povjerenstvo ocjenjivalo po istoj točki (238b), ali je prilikom prijepisa rješenja došlo do pogreške, što je ispravljeno.
  22. Vjerojatno je došlo do pogreške, jer točka 238b propisuje da je srednji stupanj od 20-30%, a koliko sam shvatio i u prvostupanjskom i u drugostupanjskom rješenju ocjenjeno je po točki 238b. Kod vještačenja je bitno da je ostvaren status HRVI trajno.
  23. Povjerenstvo za reviziju ocjene invalidnosti preispituje svaku ocjenu koju donosi ovlašteni vještak u mirovinskom osiguranju. Ispituje je li ovlašteni vještak pravilno primjenio odredbu članka 15. Zakona, je li trajni gubitak radne sposobnosti( opća nesposobnost za rad) ili profesionalna nesposobnost za rad u cjelosti posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva, bolesti pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti neposredna posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta RH, ili je djelom prouzročena u obrani suvereniteta, a djelom izvan tih okolnosti. Povjerenstvo se može s nalazom vještaka HZMO suglasiti ili ga ne prihvatiti i vratiti na ponovni postupak
  24. Ne vrijedi požurivati, znam iz iskustva, jer sam dobivao savjete da požurujem što sam i radio, ali mora se čekati, makar sam ja morao čekati red.
  25. Poštovanje. Najbolje pogledati: Uredba o stambenom zbrinjavanju obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i HRVI iz Donovinskog rata NN 86/05
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija