Jump to content

gala385

Korisnik
  • Broj objava

    701
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    14

Objave koje je gala385 objavio

  1. Poštovani,

    odvjetnik je podnio prijedlog za oglašavanje prvostupanjskog rješenja tijela državne uprave ništavim, čemu će biti udovoljeno, no prijedlogom traži naknadu troškova podnošenja prijedloga prema Tbr. 24, odnosno Tbr. 22. Odvjetničke tarife.

    Iščitavajući odredbe članka 161. i 162 ZUP, ne nalazim da javnopravna tijela uopće određuju navedene troškove.

    Ima li odvjetnik pravo od javnopravnog tijela (Ministarstva) zahtijevati trošak sastava prijedloga?

    Lp

  2. Raspored korištenja GO utvrđuje poslodavac, odnosno on određuje kada će se isti koristiti, a ne radnik. Odredba "po povratku" ne znači odmah.

    Međutim tu je bitnija prekršajna odredba prema kojoj bi poslodavac počinio teži prekršaj ako mu ne omogući GO do isteka lipnja. Znači li to cijeli GO ili zakidanje jednog dana, ne znam.

    Netko pametniji će Vam odgovoriti na pitanje o zahtjevu poslodavca....

  3. Poštovani,

    privremenom mjerom suda u sudskom postupku, Školi je naloženo vraćanje radnika na rad, a koji je bio zaposlen na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme do zasnivanja radnog odnosa na temelju natječaja ili na drugi propisan način, ali ne dulje od 60 dana.

    U međuvremenu je Škola provela natječaj i na temelju istog zaposlila drugu osobu na temelju ugovora na neodređeno vrijeme, dakle radno mjesto je popunjeno.

    Može li poslodavac uopće ispuniti predmetnu obvezu s obzirom da je radno mjesto popunjeno, ne postoji drugo odgovarajuće radno mjesto, a ne postoji niti potreba za radnim mjestom do 60 dana? Što je inače praksa ukoliko je radno mjesto popunjeno, pretpostavljam da poslodavac ne smije novom radniku raskinuti ugovor i da o tome izvještava sud?

    Unaprijed zahvaljujem,

    Lp

     

  4. prije 1 sat, Borbena7 je napisao:

    Mišljenja sam da može, ali sporazumno sa radnikom.

    Dilema je u tome što se mogu izreći dvije inspekcijske mjere iz ZPI.

    1. Naredba zabrane obavljanja određenih poslova na temelju ugovora o radu sklopljenim na osnovi potrebe utvrđene suprotno standardu ili normativu, ili sklopljenim s osobom koja ne ispunjava propisane uvjete, ili ako je u postupku povrijeđen zakon, drugi propis, statut ili drugi opći akt. (ova se više odnosi na zasnivanje temeljem natječaja)

    2. Naredba otkazivanja ugovora o radu ako je radni odnos zasnovan na određeno vrijeme u slučaju koji nije propisan zakonom ni određen kolektivnim ugovorom.

    U oba slučaja je riječ o tome da je Vrtić dužan izvanredno otkazati/sporazumno raskinuti aneks jer je istim zasnovao radni odnos na određeno vrijeme bez provođenja natječaja.

    Ukoliko Vrtić izvanredno otkaže aneks, je li navedeno zakonski moguće? Vrtić ne bi trebao otkazati prvotni ugovor jer je zasnivanje na tom (različitom) radnom mjestu provedeno u skladu sa zakonom i radi se o ugovoru na neodređeno, dok je aneksom dodao radno mejsto na određeno...

    Zahvaljujem....

  5. Poštovani,

    može li poslodavac otkazati  isključivo aneks ugovora o radu, dakle bez zadiranja u prvotni ugovor? 

    Naime, u inspekcijskom postupku utvrđeno je da je na temelju aneksa zasnovan radni odnos na drugom radnom mjestu, a navedeno zasnivanje nije utemeljeno na odredbama  Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (bez provedenog natječaja ili na drugi zakonom propisan način).

    Lp

  6. Ravnatelj je dužan osigurati pratnju učenicima. Za navedeno imate pravo na kompenzaciju u vidu dnevnice. Ravnatelj vam može izreći upozorenje na obveze iz radnog odnosa.

    PRAVILNIK O TJEDNIM RADNIM OBVEZAMA UČITELJA I STRUČNIH SURADNIKA U OSNOVNOJ ŠKOLI

    Poslovi stručnih suradnika:

    "drugi poslovi po nalogu ravnatelja vezano uz realizaciju godišnjega plana i programa i školskog kurikuluma"

    "sudjelovanje u izradi programa i provedba školskih izleta, ekskurzija i drugih aktivnosti izvan škole"

     

    Niste dužni raditi ostale poslove vikendom, a pogotovo bez kompenzacije.

  7. Poštovani,

    sukladno članku 239. st. 1. t. 2. PZ, obvezni prekršajni nalog izdaje se za prekršaje za koje je propisana novčana kazna do 1990,84 eura za pravnu osobu i do 663,61 eura za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

    Imam situaciju gdje imam 5 prekršaja u stjecaju i jedinstvena izrečena kazna za sve prekršaje prelazi gornje iznose. Izdaje li se tada Optužni prijedlog ili se može sve obuhvatiti jednim Obaveznim prekršajnim nalogom?

    Zahvaljujem,

    Lp

  8. prije 6 sati , kat1263 je napisao:

    Može li se što učiniti po pitanju situacije u kojoj određeni studij izda diplomu odnosno dodatak diplomi koji ne prikazuje točne kompetencije stečene završetkom diplomskog studija? U elaboratu i programima studija piše jedno, na diplomi sasvim drugo. To dovodi do nemogućnosti ispunjavanja uvjeta pri zapošljavanju, odnosno u natječajima, te nemogućnost zapošljavanja u struci uopće. Studij izmeđuostaloga nije usuglasio svoj program sa zakonima i pravilnicima određenih ustanova (npr škola) i prema tome ispada da nismo kompetentni za rad na takvim radnim mjestima ako smo unutar studija slušali i položili tražene kolegije. Pravilnici o zapošljavanju u srednjim školama, primjerice, su iz 99., a studij je osnovan 2013. te ga, logično, nema u navedenom pravilniku. 

    Ima li ikakvih ideja može li se nešto napraviti?

    Može. Zatraži se pisano mišljenje MZO ispunjava li taj i taj akademski naziv uvjete tog i tog radnog mjesta i predoči uz natječajnu dokumentaciju.

  9. Nije propisano zakonom. Eventualno internim aktom mada nisam nigdje naletio na to... Možda je bitna i činjenica da se upozorenjem ne povrjeđuju prava radnika iz radnog odnosa te radnik ne može tražiti zaštitu protiv upozorenja, odnosno nema rokova. 

    Npr. mi u inspekciji nakon nekoliko mjeseci od događaja predlažemo ravnateljima obrazovnih ustanova da izdaju radniku upozorenje...

  10. Poštovani,

    rješenjem upravnog tijela, školskoj ustanovi izrečena je inspekcijska mjera s rokom za izvršenje od 90 dana, te određeno da žalba ne odgađa izvršenje rješenja (hitna mjera iz čl. 34. Zakona o prosvjetnoj inspekciji).

    Ustanova je u roku za izvršenje rješenja podnijela zahtjev za produljenjem roka. Mogu li kao prvostupanjsko tijelo predmetni rok produžiti, uzevši u obzir da je mjera izrečena kao hitna? Ne mogu iščitati uz ZUP-a...

    Zahvaljujem..Lp

  11. 1.  Može, za 2023. ostvaruje pravo na razmjerni dio GO za 4 mjeseca rada koji može iskoristiti do kraja lipnja 2024, naravno umanjen za ono što je iskoristila za 2023.

    2. Za 2023. godinu ostvaruje pravo na puni GO. Raspored korištenja GO za 2023. je trebao utvrditi poslodavac do 30. lipnja 2023., pogledajte isti. Za svako korištenje GO, trebala je biti donesena odluka prije korištenja, a ne kada stekne uvjete za puni GO. odluke moraju biti u dosjeu radnika. Do kraja lipnja 2024. mora iskoristiti ostatak punog GO za 2023. godinu, prije nego krene koristiti donijeti odluku u kojoj ćete izračunati što je iskoristila, što preostaje.....

    Radi se o Školi i tajnica ste? Zašto ugovori na 6 mjeseci? Zamjena za rodiljni dopust?

  12. Poštovani,

    u tijeku je upravni (inspekcijski) postupak u ustanovi, u kojem su utvrđene nepravilnosti koje će tek od 1.1. po izmjenama određenog zakona biti prekršaji.

    Kada se i može li se ustanova prekršajno kazniti nakon 1.1., ako su nepravilnosti utvrđene prije 1.1.? Što ako se nadzor završi 2.1.?

    Ukratko, želim kazniti ustanovu jer nije obavila određene radnje i zaključim zapisnik 2.1. u kojem navedem da do dana 2.1. nije obavila radnje.....mogu li ju prekršajno kazniti?

    U smislu da je vrijeme počinjenja prekršaja i nakon stupanja na snagu izmjena zakona...

    Lp 

  13. prije 5 minuta, Marko1975 je napisao:

    Super. Meni kažu da su 2 dana godišnjeg a ne 3 zato što oni računaju radni odnos do dana kada je dan otkaz, ne uzimajući u obzir otkazni rok kod izračuna razmjernog dijela. Imate li možda neku poveznicu na zakon/službenu stranicu neke državne institucije gde se kaže da za godišnji se računa i to vrijeme otkaznog roka i to 2 mjeseca za 6 tjedni rada?

    Možda netko ima, ali razmjerni dio se utvrđuje za svaki mjesec TRAJANJA radnog odnosa, sukladno članku 78. ZOR. Odjava ide istekom otkaznog roka....

     

  14. Pravo na godišnji odmor stječe se nakon 6 mjeseci neprekidnog radnog odnosa u pojedinoj kalendarskoj godini. Primjerice, ako je radnik zaposlen 1. svibnja 2020. godine, poslodavac će tom radniku za 2020. godinu morati omogućiti puni godišnji odmor pod uvjetom da radni odnos traje barem do isteka 1. studenog 2020. godine.

  15. prije 17 sati , beatrice12 je napisao:

    Radim u jednoj firmi 15 godina i imam ugovor na neodređeno. Natječem se na natječaju za rad na 1 godinu na određeno.Postoji mogućnost zapošljavanja za stalno.Zanima me ako me prime na ovaj posao mogu li svoj posao na neodređeno  zamrznuti na jednu godinu i raditi u drugoj firmi ovaj posao na određeno?

     

  16. Dana 17. 11. 2023. u 17:28, Hana55 je napisao:

    Pozdrav. Imam dijagnozu depresija i pijem antidepresiv hoću li me to spriječiti da dobijem potvrdu od medicine rada. Moram donijeti potvrdu od liječnika na kojoj mi piše dijagnoza. 

    Meni je privatni doktor rekao kod pisanja recepta "neću unositi u sustav" radi vozačke....samo na znanje....

  17. Poštovani,

    tijekom inspekcijskog postupka, odvjetnički ured dostavio je inspektoru punomoć iz koje je vidljivo da je ravnatelj Škole ovlastio odvjetnički ured za zastupanje u postupku.

    Ista sadrži potpis i pečat opunomoćitelja, ali ne i potpis i pečat/elektronski pečat odvjetnika. Je li navedena punomoć valjana?

    Zahvaljujem

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija