Jump to content

slavko1941

Korisnik
 • Broj objava

  272
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O slavko1941

 • Status
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Ispričavam se na ishitrenom i netočnom odgovoru Sreća je da na ovom forumu ima puno znalaca koji ispravljaju ovako netočne informacije. Dokaz pravnog interesa je u Zakonu o građenju članak 109.
 2. Građevinsku dozvolu ne možete dobiti ako niste jedini vlasnik građevinske parcele. Moj je odgovor da je to prvi korak u razrješenju vaše situacije obzirom da samo knjiženo vlasništvo može biti osnova za traženje dozvole za gradnju. Moguće je da postoji i više vlasnika, recimo supružnici, ali u tom slučaju moraju podnijeti zajednički zahtijev za dozvolu, te su i zajednički vlasnici objekta. Neće vam pomoći ni usmeni dogovori kojih se u vlasničkim odnosima treba kloniti jer pravno ništa ne znače, a također ni potvrde da će to zemljište jednog dana biti vaše.
 3. slavko1941

  Pravo građenja

  Osjetljivo pitanje sa mogućim u budućnosti neželjenim posljedicama. Ne mislim ulaziti u pravni status te polugrađevine, stanje u vlasničkim knjigama, građevinsku dozvolu, već želim dati savjet koji ne ulazi u te okvire. Imam dobro životno iskustvo u kojem sam bio svjedok velikog broja raznih udruživanja, zajedničkih gradnji vikendica, kuća, osnivanja obrtničkih radnji i sl. koje su osnivali najbolji prijatelji i koji u većini nisu bili dugog vijeka, a posljedice su bile katastrofalne. Bilo je lakše ako je nakon razlaza postojala mogućnost razdvajanja, ali ako su morali ostati i živj
 4. Dobro je da ste svoj problem prepustili stručnoj osobi. Ali nije u redu da ste uz angažman odvjetnice još potražili i drugo mišljenje na ovom forumu što ja tumačim kao nepovjerenje u osobu koju ste odabrali da vam pomogne. Pravo nije zdravstvo gdje je postupak traženja drugog mišljenja uobičajeno. Dobro sam upoznat sa povratom nacionalizirane i konfiscirane imovine i siguran sam da nitko nije mogao kupiti tu oduzetu imovinu koja se je vraćala isključivo putem komisija posebno oformljenih za te poslove. Zahtijeve su mogli podnijeti vlasnici ili njihovi nasljednicu u prvom nasljednom r
 5. Po kojoj osnovi vi tražite taj stan? I nije mi jasno što tražite u HDA kada su svi podaci o konfisciranju i nacionaliziranju i razlog tih radnji upisani u vlasničkim listovima i to je jedino mjerodavno stanje vlasništva. HDA vam može dati uvid u presude po kojima je imovina konfiscirana ili nacinalizirana i ništa više. Dio tih presuda može se naći u arhivi Knjižno zemljišnih ureda. A i dugo ste čekali od 2000.god do 2010 godine. Mišljenja sam da je nastupila zastara.
 6. slavko1941

  Međa

  Najboli odgovor dobiti ćete u socijalnoj službi preko koje dobivate naknadu. Ali mišljenja sam da tu uslugu socijalne službe neće financirati. Ali valja pokušati.
 7. Samo tužba. Sve ostalo je gubljenje vremena.
 8. U prijašnjim odgovorima sve vam je objašnjeno, ali vi uporno inzistirate da je moguće sagraditi neki zimski vrt na vašem dijelu garaža u nizu. Pa kada je to sve tako jednostavno napišite zahtjev za odobrenje tog zahvata Građevinskom odjelu općine i navedite svoje viđenje o gradnji jednostavnih građevina, pa će oni vama to odmah odobriti. I jedni potezom sve rješeno.
 9. Usmeno je isto što i ništa. Etažirajte zgradu, ako to neće ići pokrenite sudski postupak za podjelu imovine.
 10. slavko1941

  Proboj fasade

  Sav postupak treba započeti od upravitelja zgrade. Stanar nema pravo otvoriti izlaz za ispušne plinove na fasadi bez suglasnosti ostalih stanara.
 11. Posjetite urbanističke službe u općini kojoj vaš objekat pripada. Oni će sigurno dati odgovor. Ali imate problem sa inspekcijskim nadzorom vezanim uz te stepenice, ako ste dobili rješenje nadam se da ste na isto u roku predali žalbu. Ali mišljenja sam da vam na tako stari objekat neće dozvoliti gradnju vanjskog stepeništa radi narušavanja osnovne arhitekture.
 12. U prostornim planovima, pogotovo uz obalni pojas i otoke ne dozvoljava se gradnja vanjskih stepeništa. Kod preuređenja građevina sa starom arhitekturom poznam dosta slučajeva ugradnje spiralnih stepeništa građenih unutar objekta koje omogućavaju pristup u gornje etaže. Taj zahvat uglavnom ne narušava statiku i ne treba dozvola i ako ste jedini vlasnik to u svakom slučaju olakšava rekonstrukciju i ne utiče na uporabnu dozvolu, ali je svakako skuplje.
 13. slavko1941

  Stup struje

  Kupnjom zemljišta prihvatili ste i sve nedostatke koji se na tom zemljištu nalaze. Ne preostaje vam drugo nego postići dogovor sa HEP om a ako to ne uspije onda sudskim putem. Sa HEP om bi možda postigli dogovor da pristanete na naknadu troškova za premještanje stupa. Ali je ćinjenica da su oni u posjedu i teško će to napustiti, vjerovatno je da će i dalje tražiti da se stup izmjesti na vašu parcelu. Ako nećete postići dogovor angažirajte odvjetnika. Predstoji vam duga borba oni se sa takvim slučajevima stalno susreću, a imaju i vojsku odvjetnika. Ne vidim drugog rješenja.
 14. Uređenje građevinske čestice i jednostavna građevina nisu isti pojam. Zato su i inspektori zabranili daljnju gradnju vjerovatno uz obrazloženje zašto su to napravili. Uporabnu dozvolu nije baš jednostavno dobiti pogotovo sa nekim napomenama da nešto u sastavu objekta ne podliježe dozvoli kao i da je za dio objekta u postupku inspekcijska zabrana. To jednostavno ne mogu prihvatiti, kao i napomenu da se stepenice vide na aviosnimci iz 1951 godine. Pokušajte pronaći neko drugo rješenje za vaš problem.
 15. Stepenice nisu jednostavna građevina.
×
×
 • Napravi novi...