Jump to content

zoranp

Korisnik
 • Broj objava

  68
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O zoranp

 • Rang
  Iskusan

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Nema u civilnoj omjera, zato i govorim stalno da je sada situacija posve drugačija i da treba novi izračun za večinu kojima se sada priznaje Borbeni sektor a posebno nama iz N.Z.
 2. Ispričavam se nisam mislio nikoga omalovažavati, samo mi nije jasno kakvoga smisla ima sve ovo ako se svim Braniteljima koji imaju Borbeni sektor ne prizna najniža Braniteljska mirovina. A za Novaka, imam status HRVI trajno još od 1991, 1995 smanjen na 20 posto. Naravno da tražim Braniteljsku jer sam u civilnoj sa HRVI. Isprike ako sam nekoga uvrijedio nije mi bila namjera, uglavnom javim kada dobijem rješenje. Hvala svima.
 3. sa stranica hzmo NAJNIŽA MIROVINA Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata i član obitelji umrlog branitelja koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske kao pripadnik borbenog sektora od najmanje 100 dana može ostvariti najnižu mirovinu ako je mirovina prema navršenom mirovinskom stažu i ostvarenim plaćama za vrijeme radnog vijeka niža od najniže mirovine. Osnovica za određivanje najniže mirovine prema ZOHBDR-u iznosi 45% prosječne neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama R Hrvatske u 2016. godini, prema podacima Državnog zavoda za statistiku te iznosi 2558,25 kn i povećava se za broj dana sudjelovanja u borbenom sektoru, i to za 0,015% od utvrđene proračunske osnovice, odnosno za 0,4989 kn, za svaki dan sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru. Proračunska osnovica određena je propisom kojim se uređuje izvršavanje državnog proračuna Republike Hrvatske. Hrvatskim braniteljima koji su bili korisnici najniže mirovine ostvarene prema prijašnjem ZOPHBDR-u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je po službenoj dužnosti, bez donošenja rješenja, počevši od 1. ožujka 2018. odredio novi iznos najniže mirovine prema odredbama novog ZOHBDR-a, ako je to za hrvatskog branitelja povoljnije. Pravo na najnižu mirovinu ima i hrvatski branitelj koji je navršio uvjete životne dobi za starosnu mirovinu prema ZOMO-u, a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za starosnu mirovinu uz uvjet da je najmanje 100 dana proveo kao pripadnik borbenog sektora.
 4. Pa i ja sam u civilnoj invalidskoj, imam HRVI, Dragovoljac, isto bio u N.Z. Priznali mi Borbeni sektor 147 dana Borbenog sektora. Dva puta su me odbijali iz HZMO-a kada sam tražio Braniteljsku mirovinu, prvo jer nisam imao status Branitelja a drugi puta jer sam bio neborbeni sektor i sada čekam rješenje po treći puta. Neznam kako ako sam u civilnoj mirovini i sada tražim Braniteljsku a imam 20 posto HRVI, ranjen u N.Z, opća nesposobnost, da me odbiju na osnovu ovoga što ste vi priložili, uvjeti su potpuno različiti.
 5. Nisam baš siguran u to što ste napisali, jer on je u civilnoj mirovini a sada bi išao na vojnu mirovinu. Mislim da bi trebao otići u HZMO i raspitati se, jer bi sada obračun trebao biti drugačiji da se utvrdi omjer rat- mir. Neka podnese zahtjev za ponovni obračun mirovine po novom zakonu i priloži rješenje o priznavanju Borbenog sektora pa što bude. Mislim da bi trebao otići u HZMO i raspitati se, jer bi sada obračun trebao biti drugačiji da se utvrdi omjer rat- mir, za svaki dan proveden u Borbenom sektoru dobije se čak 50 lipa i duplo se računaju dani provedeni u Borbenom sektoru za staž, mislim da tu mora biti novi obračun. Neka podnese zahtjev za ponovni obračun mirovine po novom zakonu o Hrvatskim Braniteljima i priloži rješenje o priznavanju Borbenog sektora. Jer mi nema logike, što sa svima kojima se prizna Borbeni sektor i Status Branitelja a u civilnoj su mirovini, znači da im to ništa nebi vrijedilo, jel tako? Ostali bi i dalje u mizernoj civilnoj mirovini.
 6. Problem je što nije zadan rok do kada se mora to sve rješiti. Ja sam u 10 mjesecu bio na ispitivanju u Osijeku, gdje sam bio, što radio a imaju sve napismeno, jer 10 godina sam vodio spor oko priznavanja statusa Branitelja iako sam ranjen u N.Z i imam HRVI trajno, pa me za sada još ne priznaju kao Borbeni sektor. Mislio sam da će to rješiti do kraja prošle godine a ovako pitanje je dali ikada. Svi se prave blesavi. Žalosno da bi četosima, arkanovcima, šešeljevcima i ostalima koji su abolirani prije rješili nego nama. Eto ako mi slučajno stigne " presuda" ma kakva bila javim na forumu. Ali sve manje vjerujem da će išta biti od toga osim odugovlačenja i čekanja da nas što više pokrepa.
 7. Pa da , dok to osnuju pa prijedlog vladi RH pa dok oni to prihvate, pa dok... i tako tko zna do kada ako ikada.
 8. Koliko ja znam ako je netko nakon NZ bio u HV-u, tj odmah nastavio u HV, onda mu se prizna i vrijeme provedeno u NZ, ali ako je bio samo u NZ ,onda nemože biti Borbeni sektor.
 9. Za sada ništa, ovo je odgovor od MORH-a. A kada će biti, tko to zna.
 10. Novi Zakon danas stupio na snagu https://branitelji.gov.hr/vijesti/novi-zakon-danas-stupio-na-snagu/1900
 11. Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«, osim: a)članka 49. stavaka 1.- 4. i 6., članaka 50„ 51.i 69. stavaka 2. - 4. ovoga Zakona koji stupaju na snagu 1.ožujka 2018. b)članaka 26. - 48„ 52., 55., 56., 141., 142. i 145. - 147. ovoga Zakona koji stupaju na snagu 1. siječnja 2019. i c)članka 125. stavaka 1., 2., 3.i 5. ovoga Zakona koji stupaju na snagu danom početka školske godine 2018./2019. i članka 125.stavka 4.ovoga Zakona koji stupa na snagu danom početka akademske godine 2018./2019. Klasa: 022-03/17-01/114 Zagreb, 30. studenoga 2017.
 12. Jučer objavljen u narodnim novinama i na kraju zakona piše kada što stupa na snagu. https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2017_12_121_2758.html
 13. Pročitah konačni prijedlog i zanima me, dali se ukida borbeni i neborbeni sektor, po meni svi Hrvatski Branitelji su Borbeni, ili sam u krivu? Zbunjuje me članak 15 Sudionik Domovinskog rata. Molio bih da mi netko pojasni. Hvala.
×
×
 • Napravi novi...