Jump to content

brainsurfer

Korisnik
  • Broj objava

    19
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    brainsurfer je reagirao na Spitfire u Kupnja stana u vlasništu države   
    To bi se odnosilo na to da ste imali pravo korištenja i raspolaganja društvenim zemljištem na kojoj je izgrađena građevina te ste to pravo prema Zakonu o vlasništvu pretvorili u vaše privatno vlasništvo.
  2. Hvala
    brainsurfer je reagirao na Borbena7 u Zastara   
    Ako mislite da je nastupila zastara, onda žalbu izvan roka šaljete nadležnom Općinskom sudu i pozivate se na zastaru po čl. 50. st. 1. toč. 11. Ovršnog zakona. Nakon toga bi Vas sud trebao pozvati da u roku od 15 dana pokrenete parnicu radi dokazivanja svojih navoda iz žalbe.
  3. Hvala
    brainsurfer je reagirao na Željac047 u Potvrde o školovanju djece   
    Da, primjenom čl. 291. st. 2. Obiteljskog zakona, Vaše punoljetno dijete Vas je dužno izvjestiti o svom školovanju i redovitom ispunjavanju obveza...mišljenja sam da Vam je to najbolja solucija, pisanim putem zatražiti te podatke od njega i pozvati se na citirani članak, što će Vam, u daljnjem možebitnom postupku, moći poslužiti kao relevantni dokaz
  4. Hvala
    brainsurfer je reagirao na Ruby_Danderfluff u Potvrde o školovanju djece   
    Predlažem Vam da sačinite dopis i dostavite fakultetu, odnosno srednjoj školi, te da se u istome pozovete na čl. 290. st. 5. Obiteljskog zakona. Ostavite školskoj ustanovi neki rok u kojemu da Vam se očituje, i predajte bilo osobno, bilo poštom preporučeno uz dostavnicu.
    Uzdržavanje punoljetnog djeteta
    Članak 290.
    (1) Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi, odnosno polazi sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, odnosno program za osnovno obrazovanje ili program srednjoškolskog obrazovanja odraslih te redovito i uredno ispunjava svoje obveze, a najdulje do navršene dvadeset šeste godine života djeteta.
    (2) Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje iz stavka 1. ovoga članka, a ne može se zaposliti, roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja ako dijete nije navršilo dvadeset šest godina.
    (3) Obveza uzdržavanja punoljetnog djeteta iz stavka 2. ovoga članka prestat će i prije isteka godine dana od prestanka obrazovanja u trenutku kad dijete navrši dvadeset i šest godina.
    (4) Punoljetno dijete koje zbog teške i trajne bolesti ili invaliditeta nije sposobno za rad roditelji su dužni uzdržavati dok ta nesposobnost traje.
    (5) Roditelj djeteta iz stavka 1. ovoga članka ima pravo od djeteta, nadležnih tijela i pravnih osoba tražiti i dobiti podatke o djetetovu obrazovanju, odnosno zaposlenju.
    (6) Smatra se da učenik, odnosno student redovito i uredno ispunjava svoje obveze i kad zbog opravdanih razloga (trudnoće, bolesti i sličnih razloga) nije uspio ispuniti obveze tekuće školske, odnosno akademske godine.
  5. Hvala
    brainsurfer je reagirao na Ruby_Danderfluff u Potvrde o školovanju djece   
    Predlažem da pošaljete na sve tri i stavite upit - je li ta i ta ide u tu školu i je li upisana u školsku godinu tu i tu. Ako se ne jave u ostavljenom roku, uvijek se možete javiti inspekcijama (upravnoj, prosvjetnoj) i prijaviti ustanovu (to se odnosi na škole) da ne posluju u skladu s zakonom, ali moje je iskustvo da, barem srednje škole, obično reagiraju na dopise. Za fakultete ne mogu tvrditi.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija