Jump to content

sistematski pregled


tijaa

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Moj muž je radio u poduzeću 6 mjeseca na određeno i 4 mjeseca na neodređeno nakon kojih je dobio srčani udar kao rezultat stresa.

1) Da li ga je poslodavac u tom periodu morao poslati na sistematski? Stari djelatnici su obavljali sistematski.

2) Nakon 2 godine, poslodavac mijenja naziv. Može li poslodavca muž tužiti radi sistematskog?

3) Ako da, kolike su kazne? Nakon svega su ga poslali u invalidsku.

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovore dajem pod uvjetom da se primjenjuje Zakon o radu, s obzirom da mi nije poznato postoji li kod poslodavca Vašem supruga pravilnik o radu ili kolektivni ugovor.

1.) po ZOR-u nije morao, jedino ako posumnja da radnik nije dao točne podatke o svom zdravstvenom stanju (što je bio dužan), odnosno da radnik nema zdravstvenu sposobnost za obavljanje određenih poslova. S obzirom na kratak rok u kojemu je Vaš suprug radio kod poslodavca, ovo se možda i nije moralo pokazati. Osim toga, ZOR govori o liječničkom pregledu, a ne sistematskom pregledu. Sistematski pregled može biti povlastica radnika, neka beneficija radnog mjesta.

2.) Ako je poslodavac uz naziv promijenio i OIB, tada to nije isti poslodavac, osim ako su stari i novi poslodavac proveli prijenos gospodarske cjeline, pa sva prava i obveze prema radnicima prelaze na novog poslodavca; ako je poslodavac samo promijenio naziv, onda je to ustvari isti poslodavac, samo se drugačije zove. No neovisno o tome, mislim da suprug ne može tužiti poslodavca zbog sistematskog pregleda, jer ne postoji takva obveza, osim, dakako, ako se radi o nekoj posebnoj branši za koju postoji posebna obveza kontrole zdravstvene sposobnosti, ili ako je suprug bio noćni radnik i sl.

 

3.) prekršajna odgovornost poslodavaca propisana je ZOR-om, prekršajne kazne za najteže prekršaje kreću se u rasponu od 61.000-100.000 kn, ali po ovome što pišete, ne vidim da je poslodavac nešto pogriješio, osim ako postoji nešto što ne navodite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija