Jump to content

Ovrha - nekretnine


anonimno

Preporučene objave

Poštovani,

 

s obzirom na to da pravnik nisam, a pod pritiskom neimaštine i bezparice moram se baviti pravom molim pomoć.

 

Naime, dobili smo pravomoćnu ovrhu za obrt koj nam je dužan skoro 3 godine. Do sada nije naplaćena niti jedna kuna niti nema baše neke nade za naplatu duga, molim Vas pomoć oko nekretnina. Na koji način provjeriti dali dotični ima u vlasništvu nekretnine i koje te te nekretnine dati na prodaju. Postoji li kakva služba u našoj državi koja je dužna dati takav podatak. Da li je moguće takvo što u svrhu naplate.

 

LP,

ekonomistica :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da imate pravomocnu ovrhu, dug u najgorem slucaju mozete naplatiti tijekom slijedecih 10 godina od dana pravomocnosti ovrhe, s time da morate nastojati svakako u tom roku to rijesiti (zbog nastupa zastare nakon 10 godina).

 

Nadalje, ukoliko ovrha nije dala rezultate, trazite dalje putem svog odvjetnika koji Vam vodi postupak (ukoliko ga nemate, napisite podnesak sudu sami) da ovrsenik podnese prokazni popis imovine.

 

Temeljem Vaseg podneska, pravomocne ovrhe, sud ce Vas obavijestiti kada se ovrsenik poziva na podnosenje prokaznog popisa imovine, te cete u konkretnom slucaju moci sami vidjeti da li imate iz cega naplatiti svoja potrazivanja.

 

Dobro bi bilo da se malo raspitate o Vasem ovrseniku, te ukoliko dodjete do konkretnih saznanja, ista sa dokazima mozete predociti sudu.

 

Ovrsenik moze dati na sudu netocan ili lazni prokazni popis imovine, ali ako se dokaze da nije govorio istinu, tada moze za takav iskaz kazneno odgovarati, sto ce mu biti sto puta gore nego da je platio dug.

 

Jos uvijek imate i mogucnost nagodbe sa ovrsenikom, na nacin, da ga pazljivo (najbolje pismenim putem, sa povratnicama, fotokopijama poslanih dopisa) kontaktirate, da mu predlozite ev. nagodbu na nacin da Vam dug otplati u vise rata cime ce izbjeci daljnje nepotrebne sudske troskove, kamate, .... a ako se ne odazove na to, tada mozete puitem policije traziti cime doticni a u svrhu ovrhe raspolaze (osobna vozila, teretna vozila, ...), kao i preko RFMIO gdje doticni prima placu. Odgovori koje cete dobiti mogu Vam posluziti za daljnji tok naplate potrazivanja, u slucaju da necim raspolaze ili ako ima primanja.

 

Isto tako, niste naveli na koji nacin je pravomocna ovrha provedena, ali ako je ovrsenik obrtnik, mozete traziti putem suda da mu se za iznos ovrhe blokira ziro-racun sve do podmirenja duga, kao i svi racuni kojima doticni ovrsenik raspolaze.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospon GaiusI dajtete netocne podatke.

Naime, ako je pokrenut ovrsni postupak ne tece zastara. tek ako se obustavi ovrsni postupak onda se smatra kao da nije niti bilo prekida pa bi se onda gledalo kada je isprava postala pravomocna te bi onda moglo doci do zastare.

samo napominjem dok traje ovrsni postupak NEMA ZASTARE. on moze trajati 100godina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Zakona o obveznim odnosima, vezano na rok zastare prema rjesenju o ovrsi :

 

 

Član 379.

 

(1) Sva potraživanja koja su utvrđena pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugoga nadležnog organa, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim organom, zastarijevaju za deset godina, pa i ona za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare.

 

 

* * *

 

Slazem se da se ovrsni postupak moze na sve moguce nacine protezati, produljivati, zavlaciti, nastavljati nad novim sredstvima ovrhe ... ali kada je jednom doneseno pravomocno sudsko rjesenje, vidljivo iz ZOO cl. 379 st. 1, zastara je 10 godina. Ako je rjesenje pravomocno u postupku ovrhe nad npr. nekretninama, ako iste u medjuvremenu ne budu prodane javnom drazbom, nakon pravomocnosti ... pocinje teci zastara.

 

Slazem se apsolutno da bi odvjetnicima itekako odgovaralo da to traje 100 godina i da se to teoretski moze tako napraviti, samo sve zavisi iz kojeg kuta to gledate - iz pozicije ovrhovoditelja (kojem je najmanje u interesu da to traje 100 godina) ili ovrsenika (kojemu u nekim situacijama mozda i odgovara da to traje 100 godina).

 

Cl. 379 ZOO-a st. 1 je jasan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

10 g zastara od pravomoćnosti znači da u tom roku morate pokrenuti ovršni postupak.

jednom kada ga pokrenete on može trajati sve dok se ne dovrši ovrha na bilo koji način, a to može trajati i sto godina i više, a naravno i manje.

 

zato gauisI nemojte davati netočne informacije ljudima.

po toj vašoj suludoj logici značilo bi da ako čovjek podnese prijedlog za ovrhu nakond 9g i 364 dana onda bi mu sutradan već bila zastara.

 

ponovno napominjem svima koji traže točan pravni savjet.

ako imate pravomoćnu sudsku kondemnatornu odluku onda možete pokrenuti ovrhu bilo koji dan u tih 10g od pravomoćnosti i onda više nema zastare sve dok se ne dovrši ovršni postupak.

 

tebe gaiusI molim da se suzdržiš od pomaganja ako nisi stručnjak (jer non stop govoriš da si laik i da nisi pravnik)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ocito malo brzopleto citate moje odgovore.

 

Da ih citate malo pazljivije, onda biste shvatili da je covjek, koji je postavio topic, trazio pomoc kako da se naplati od obrta, ovrhom za koju ima pravomocnu sudsku presudu.

 

Prema tome, ovrhovoditelj mora itekako upravo o tome voditi racuna ....

 

Kako ce on postupak ovrhe dalje provoditi, ovisi o mnogim stvarima. Vi ga zelite uvjeriti da to moze raditi 100 godina ... njemu to sigurno nije u interesu.

 

Drugo, covjek je rekao da nema novaca za odvjetnike.

 

Drugim rijecima, znaci da riskira upravo to - da mu nastupi zastara, jer ima pravomocno sudsko rjesenje.

 

Covjeku je potreban savjet koji razumije - da svoju trazbinu treba naplatiti sto prije, da mu se ne dogodi - zastara.

 

Vi ga uvjeravate da moze to napraviti i slijedecih xxx godina. Da li ste mu Vi odvjetnik ?

 

Jer, ako niste, covjeka dovodite u zabludu cinjenicom da ce to moci napraviti.

 

Ali on zapravo ne zna kako. Zato se i obratio pitanjem na ovom forumu.

 

To mozda znate Vi, mozda znam ja, mozda znade tisuce odvjetnika, pravnika ... ali on vjerojatno ne.

 

Zato mu nemojte govoriti da ima vremena koliko zeli. To njemu nije u interesu.

 

On trazi svoj novac, zato je pokrenuo ovrhu i svakako treba razmisljati u pravcu da dodje sto prije do svog novca. Ima pravomocnu sudsku presudu, ali jos nije promijenio predmet ovrhe, niti je predlozio druge zakonom predvidjene mogucnosti u smislu ovrhe. Ako nesto ne ucini po tom pitanju, presuda koju ima u ruci, zastarjet ce za 10 godina. Samim time i njegovo pravo da se naplati.

 

Vas savjet je jako zgodan za onog tko zeli odgadjati ovrhu unedogled. Vas savjet ce rado primiti svaki ovrsenik. Posebno ako nema nista drugo u svom vlasnistvu, osim pokretnina, koje staroscu gube na vrijednosti (npr. osobna vozila).

 

Velik broj ovrhovoditelja, koji nisu angazirali odvjetnika, ostao je bez svog novca, upravo zato jer nisu znali sto i kako dalje. Doslo je do zastare.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja samo reagiram na vaše netočnosti gauisI

 

ako se predloži promjena predmeta i sredstva ovrhe nema zastare jer je ovršni postupak jedinstven i traje od podnošenja prijedloga za ovrhu pa sve do jednog od načina okončanja ovršnog postupka.

 

dakle, ako gospodin vodi ovršni postupak i predloži novo sredstvo i predmet ovrhe nema brige oko zastare jer zastara je prekinuta podnesenim prijedlogom za ovrhu.

 

drugo je pitanje kako naći imovinu ovršenika. to je već pitanje detektiva a ne pravnika.

medjutim to nema ama bas nikakve veze sa zastarom.

 

 

stoga vas molim da ne govorite netočnosti i da se kao laik i nepravnik suzdržite od pravnog savjetovanja ovdje na forumu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja nisam niti jednom rijecju rekao da niste u pravu.

 

Naprotiv.

 

Ja sam si malo dao truda, angazirao iskusnog odvjetnika (radio je 10 godina kao sudac, odvjetnik je vec 10 godina, specijalizirao se upravo za ovrsne predmete, nekretnine ....) ... sve sam mu ovo lijepo isprintao i odnio. Zanimao me njegov komentar posebno temeljem Vasih odgovora.

 

Za razliku od Vas, pazljivo je procitao sve i nije nasao niti jednu gresku u mojim odgovorima, kao niti interpretaciji ili tumacenju.

 

Cijeni Vas kao kolegu, samo mu nije jasan Vas svojevrstan inat koji pokazujete na pogresnoj strani. Pokusavate degradirati nekog tko zeli pomoci, ali sami bas ne iskazujete preveliki interes za konkretnu pomoc onima kojima je stvarno potrebna. Veci Vam je interes kritika temeljem pripadnosti struci nego kritika temeljem konkretne pomoci u konkretnom slucaju. Za takav stav postoji i drugi naziv. Uostalom, to nije bitno.

 

Svi koji su ovdje na forumu, javljaju se upravo zato ili da pomognu pravnim savjetom (ako su pravnici, odvjetnici, suci....) ili savjetima temeljem vlastitih iskustava.

 

Prema tome, dobrodosli su svi koji zele pomoci.

 

Tko radi taj i grijesi, prema tome, mogu pogrijesiti i ja, ali jednako tako i Vi. Ili ste mozda ipak Vi nepogresivi ?

 

Gledajte, osobno izuzetno cijenim Vase komentare i Vase kritike te smatram da nije potrebno da se na forumu medjusobno negativno kritiziramo, vec da se konkretno pomogne osobama koje postavljaju pitanja i traze odgovore ili pomoc.

 

Vratimo se radije osobi koja je otvorila ovaj topic i odgovorima koje ta osoba trazi te rjesavanju postavljenog problema.

 

Uz sve navedene odgovore, red je sada na njoj da napravi slijedeci korak, predlozi sudu da pozove ovrsenika na podnosenje PPI kako bi mogla predloziti novo sredstvo ovrhe ...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam ja ovdje da vas kritiziram nego zelim samo iznijeti cinjenicu da covjek ne mora brinuti zbog zastare ako je podnio prijedlog za ovrhu.

jedini je problem sto ne moze naci imovinu ovrsenika.

 

kako naći neku imovinu.

 

primjerice zatražiti od HZMO da li prima mirovinu ili gdje je zaposlen pa da se plijeni plaća

 

od policijske uprave zatraziti podatke ima li sto od motornih vozila.

 

barem otici na zemljisne knjige i provjeriti u abecednim upisnicima ima li itko njegovog imena i prezimena nesto od imovine na sebi.

takodjer provjeriti u sudskom registru da li ima na sebi kakav poslovni udio.

u sda otici i vidjeti ima li sto dionica na svoje ime.

u JRR od fine zatraziti podatke ima li kakvih racuna.

 

ima puno mogucnosti samo treba vremena, a i moje misljenje je da covjek treba odvjetnika koji se bavim dosta ovrhama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija