Jump to content

Prolaz - pitanje pravde - novonastala situacija:tužba


Dari

Preporučene objave

Nastala je nova situacija: susjed kroz cije dvoriste moramo proci podiglo je tuzbu protiv nas sto ostavljamo bicikl i loncanice u dvoristu. Imaju li osnova za to i kakvi su nasi izgledi u toj parnici?

 

Da li pravo sluznosti prolaza kroz dvoriste do svojih ulaznih vrata ukljucuje i pravo da se privremeno u tom dvoristu mogu ostavljati nase stvari (poput bicikla, loncanica i sl.) ispred ulaza u nas vlasnicki prostor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neću vam odgovoriti u interesu pobjede pravde, jer bi pravnici mislili da problematiku o kojoj pišem, uopće ne poznajem, jer kako netko tko ne razumije da pravo i pravda nisu isto, uopće može nešto znati.

zato ću vam odgovoriti onako..., u interesu ....???

 

ne znam na osnovi čega ste vi vlasnici gornjeg, a vaši susijedi donjeg dijela kuće, da li samo na osnovi nekog kupoprodajnog ugovora iz prije 1997. ili na osnovi etažnog vlasništva uspostavljenog u skladu sa zakonom o vlasništvu koji je stupio na snagu početkom 1997.

u svakom slučaju , vlasnik stana, odnosno posebnog dijela nekretnine, trebao bi biti suvlasnik u idealnom dijelu na cijeloj nekretnini, dakle na k.č. na kojoj se nalazi upisana kuća s odgovarajućom pripadajućom površinom zemljišta. kao vlasnik stana imate sva vlasnička prava na toj etažnoj jedinici, i suvlasnička prava i obveze na cijeloj nekretnini .

 

kako kod vas očito nije definiran izlaz na javnu površinu, zatim zajednički prostori stambenog dijela kuće, pretpostavljam da nije niti uspostavljeno vlasništvo na posebnom dijelu nekretnine, dakle etažno vlasništvo.

 

zato bi bilo dobro da angažirate stručnu osobu za izradu plana posebnih dijelova nekretnine, na osnovi kojeg ćete se uz priložena očitovanja upisati kao etažni vlasnici svatko na svome stanu, a ujedno će biti definirani zajednički prostori: prolazi, stubišta i sl., zatim svi pripadajući prostori kao tavani, podrumi i td., te izlaz na javnu površinu za svaku etažnu jedinicu. istovremeno se utvrđuju vaša prava i obveze na zajedničkim dijelovima nekretnine koji služe zgradi kao cjelini, a to su: temelji, nosivi zidovi, stropne konstrukcije, krovište, pročelja, infrastruktura i zemljište ispod zgr.

 

kad se sve točno utvrdi, bit će puno manje razloga za svađu.

 

samo oprez. trenutačno za uspostavu etažnog vlasništva, treba dostaviti građevinsku dozvolu, bez obzira da li je zgrada uredno provedena u katastru i gruntovnici ili nije. ako nemate građ. dozvolu , ili ako nije izgrađeno sve po građ. doz. , stavlja se napomena (zabilježba ???) , a to vam nije u interesu.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija