Jump to content

kako prepisati nužni dio nasljedstva


Meri62

Preporučene objave

Molila bi odgovor na koji način prepisati ili "naznačiti" nasljeđeni nužni dio nakon smrti oca.

Naime, suprugu je sudskom odlukom pripala 1/3 od pokretne i nepokretne imovine nakon smrti oca. Kako mu je majka još živa a mi želimo "svoj dio" adaptirati i sanirati oštećenje kuće od posljedica potresa, pitala bi na koji način mi možemo naznačiti da se radi o "našem djelu kuće" tj. kako taj nasljeđeni dio izdvojiti?

 Kako bi sanaciju kuće plaćali suprug i ja , što nam je činiti da bi taj utrošak bio evidentiran?

zahvaljujem na odgovoru

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba etazirati kucu kako bi dobili posebne dijelove kuce koji bi bili Vasi. Trebala bi kuca biti podijeljena na stanove, s posebnim ulazima, itd.

Ako ne etazirate, onda bi svi trebali sudjelovati u popravcima u svojim udjelima. Ako je kuca nesigurna i popravak je hitan, i ako drugi ne zele popravljati, mozete sami popraviti i tuzbom traziti od drugih da sudjeluju u troskovima, tj. povrat troskova. Naravno ne treba posebno isticati da sve treba biti napravljeno profesionalno, preko racuna, bez muljanja kako biste mogli dokazati sve troskove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.  Željela bi još pitati , da li je moguće da svekrva nekim svojim potpisom o suglasnosti kod javnog bilježnika , na neki način daruje taj dio.  Razmišljali smo i o dogradnji garaže i terase uz kuću , da li bi u tom slučaju takva izjava bila važeća ?. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko suvlasnika ima i u kojim omjerima?

prije 4 sati , Meri62 je napisao:

Željela bi još pitati , da li je moguće da svekrva nekim svojim potpisom o suglasnosti kod javnog bilježnika , na neki način daruje taj dio.  Razmišljali smo i o dogradnji garaže i terase uz kuću , da li bi u tom slučaju takva izjava bila važeća ?

Mislite da umjesto da svekrva plati popravak, to kompenzirate da Vam daruje dio svog udjela? Teoretski je moguce, najlegalnije bi bilo kupoprodajom, ali onda bi trebali platiti porez. A ako svekrva ima vise djece i ako Vam daruje svoj dio, kad bi doslo do nasljedstva ostali bi se mogli zaliti da je Vama darovano vise nego ostalima, a ne mozete reci da je to bila kompenzacija, jer dar je dar i ne trazi nista za uzvrat. Mogli bi imati onda i problema s poreznom. I to jos uvijek ne znaci da ce dio u kojem Vi zivite biti Vas, jer svekrva darovanjem opet daruje samo idealni omjer u vlasnistvu, sto znaci da niste puno napravili, osim sto imate veci udio u vlasnistvu.

Ako radite dogradnju samostalno bez prethodnog etaziranja, svi suvlasnici postaju suvlasnici i tog dijela u istom omjeru kao i prije, tj. samo 1/3 novoizgradenog dijela je Vasa, a samo cete Vi platiti dogradnju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala . U ovom slučaju suprug je jedini nasljednik . Kako smo suprug i ja preuzeli cjelokupnu sanaciju kuće, (svekrva je stara i nema novaca), zanimalo me je na koji način bi taj utrošak prikazali da smo utrošili u slučaju da svekrva odluči svoj udio dati nekom drugom., jer se ja nigdje tu ne vodim a moram plaćati?, Da li je jedina opcija etažiranje?

Hvala na ljubaznosti i odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ako je suprug jedini nasljednik potpisite ugovor o uzdrzavanju i to je to. Svekrva ce imati pravo zivjeti u kuci do smrti, a nakon toga kuca postaje Vasa, nece ni ici na ostavinsku, a i kome bi isla ako je jedini nasljednik.

Jos jednostavnije za Vas da Vam daruje svoj dio i istovremeno upise pravo uzivanja u kuci, kuca ce biti Vasa, a nju ne mozete istjerati zbog prava uzivanja i ne mora brinuti gdje ce pod stare dane.

Ali nemojte u darovnom ugovoru spominjati obnovu jer onda to vise nije darovni ugovor.

Imate saznanja da bi mogla svoj dio dati nekome ili samo razmisljate sto bi se sve moglo dogoditi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , Meri62 je napisao:

Samo razmišljam o lošijoj strani.Hvala vam na iscrpnim savjetima,puno ste mi pomogli i na neki način primirili. Kako imam loših primjera oko sebe , pribojavam se i ja takvog scenarija. Mislim da mi je opcija o darivanju i pravu uživanja najprihvatljivije. Hvala!

Jos ako je i svekrvi prihvatljivo, onda bolje ne moze. I treba biti oprezan, a najvise s nekretninama i novcima.

I da se ispravim, tj. nadopunim, pravo stanovanja je pravo koje bi svekrva trebala imati, i za Vas najbolje da se odredi na kojim dijelovima kuce ima pravo stanovanja, kad vec razmisljate o najgorem scenariju, onda napravite najbolje sto mozete da se osigurate. Postoji jos pravo plodouzivanja, koje je "jace" od prava stanovanja, detalje mozete provjeriti u Zakonu o vlasnistvu i drugim pravnim stvarima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija