Jump to content

miroslav6

Korisnik
  • Broj objava

    496
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    10

miroslav6 je na 16. lipnja 2020 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što miroslav6 objavi!

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Sve jasno, slazemo se da nije primjereno naplacivati nesto za sto nije bilo potrebe, to bi im trebalo biti u opisu posla da provjeravaju nasumicno ili kada posumnjaju na prevaru. Mozda se nakon izbora nesto promjeni. :NePostojiSmajliSTolikoIronije:
  2. U Svicarskoj je covjek htio poslati mobitel u inozemstvo, sto zbog baterije nije bilo moguce obicnom postom. Javio se online podrsci da vidi razlog zbog kojega je paket vracen. Na kraju je dobio doma pismo u kojemu se ispricavaju da nisu mogli dostaviti njegov paket (prema pravilima naravno, posiljatelj je kriv u potpunosti jer se nije informirao), sa pismom su dosle i postanske marke u visini iznosa postarine. Sve se moze kad se hoce, kod nas nitko nista nece. To je bilo sad prije par dana, na zalost ne mogu pronaci vise tu vijest. Carinik ima pravo odrediti cijenu robe ako smatra da je preniska. Pogotovo ako dolazi iz Kine i slicnih zemalja. I tu naravno nije kriv carinik nego "obican gradanin" koji voli cesto prevariti drzavu. A carinik ne moze znati je li taj racun ispravan ili je prodavatelj u dogovoru s kupcem lazirao racun (a cesto i bez dogovora i uvijek pisu da je poklon, makar to vise nikome nista ne znaci). Nisu ni oni blesavi, prate oni cijene i na ebay-u i alibaba-i i znaju sto koliko kosta. Sad ne znam na sto ste tocno mislili s naplatom troska postupka, je li carinik odustao od svoje procjene ili nije vjerovao iznosu racuna i naplatio sve kako je planirao?
  3. Da. Neka poslodavac napise u ugovor da sva prava koja ste stekli u trenutnoj firmi zadrzavate prelaskom u drugu (otpremnina, jubilarna nagrada, dani godisnjeg i slicne povlastice koje ste stekli u ovih 17 g.) Poslodavac cesto i radi promjenu firme da bi se mogao lakse rijesiti radnika i stecenih povlastica ("samo potpisi, sve ostaje isto"), daleko od toga da mislim da to i Vas poslodavac zeli, ali treba paziti, jer on sigurno nece.
  4. Samo kupoprodajni ugovor ide automatski. Da Vas ne bi ganjali iz porezne je potrebno poreznu obvezu prijaviti osobno, to je Vasa obveza.
  5. Postenje posjeda je osnovni uvjet za dosjelost: Iako: ... dokazivanje nepostenosti ce biti vrlo lako, a onda je opet na Vama da dokazete kako ste zaboravili da ste suvlasnik. Teoretski nemoguce, u praksi jako tesko moguce. Morate znati da dosjelost ne sluzi nekome da se jednostavno pocne sluziti tudom nekretninom pa cekati 10, 20 ili 40 g. da stekne vlasnistvo, nego iz drugih razloga.
  6. Mislim da se tu radi samo o tome da morate izjaviti da u nekretnini nitko ne zivi, tj. nitko ne "proizvodi" smece na redovnoj bazi. Ali svakako pricekajte da jos netko da svoje misljenje. Ako imate tu izjavu kod sebe, mozete staviti ovdje da se vidi sto tocno pise u njoj. To tesko, tj. nemoguce da ce netko moci uciniti s ovom izjavom. I ovo tesko da ce zbog te izjave raditi, ako zele, mogu i bez te izjave, a i ako netko i zivi u nekretnini, jos uvijek bi mogli.
  7. U zemljisne knjige -> gruntovnicu. Donesite brisovnice i zatrazite pomoc pri ispunjavanju zahtjeva koji ce Vam oni dati. Ovdje imate primjer, nista posebno ne trebate upisati, osobne podatke i podatke o nekretnini, isprava temeljem koje se trazi brisanje je upravo brisovnica koju vec imate.
  8. Niste pitali da li postoji izrada po zurnom postupku u konzlatu, ali cisto sumnjam, tj. i da postoji, ne ce doci kroz dva-tri dana, jer je nemoguce sve poslati u BiH i dobiti natrag tako brzo, pogotovo sto konzularna posta uvijek putuje duze od obicne, cesto ju i sami radnici u konzulatu nose pa ovisi kada idu natrag.
  9. Jer se olaksica i porez gledaju na godisnjoj razini. Ako u godini zaradi vise od tih 15-ak tisuca kuna, ne moze cijelu godinu biti nekome olaksica. Na stranu to da netko moze prezivjeti godinu dana s 15 tisuca kuna, da nije tako, onda bi ljudi bili na olaksici 11 mj. pa bi im u 1 mj. netko isplatio veliki iznos i onda opet natrag na olaksicu. Osobno smatram da bi se osim povecanja iznosa trebalo na malo bolji nacin utvrditi kako se olaksice racunaju, pogotovo za djecu koja zavrsavaju sa skolovanjem i skidaju se tokom godine s PK roditelja. Ali to bi vjerojatno otvorilo dodatne mogucnosti lovljenja u mutnom pa je bolje imati sto jednostavnija pravila.
  10. Samo Vi i brat, ali samo na 1/3 cestice. Znaci da niste vlasnici, nego posjednici, tj. koristite se 1/3 te cestice, paralelu mozete povuci npr. s najmom stana; date stan u najam, ostajete vlasnik, ali niste vise posjednik, posjednik je najmoprimac koji tada ima neka prava u tom stanu. Ako je majka bila vlasnik, onda biste trebali krenuti u ispravni postupak, dokazati vlasnistvo. Ako je takoder bila posjednik onda je tako kako je. Problem je u tome da se nekada katastar smatrao registrom vlasnistva, sto nije istina, a i katastar i zemljisne knjige se nisu smatrale necim vrlo bitnim i nisu se ni vlasnici ni posjednici upisivali prilikom stjecanja vlasnistva ili posjeda. Mozda zbog izbjegavanja poreza ili neceg drugog. Rezultat toga je ovaj Vas problem. Kako dalje, tesko je reci, trebate vidjeti kakvu dokumentaciju imate, sto kazu vlasnici, mozda provjeriti povijesno stanje u ZK i katastru.
  11. Preporucam da auto iznajmite, za boravak u europi od mjesec dana, platit cete manje od 1000 € sa kaskom za srednju klasu. Buduci da ste ponudili vise opcija gdje kupiti auto, ocito imate vise opcija gdje ga iznajmiti pa vidite gdje Vam je najjeftinije. Puno vise od 1000 € godisnje za auto cete izgubiti na njegovoj vrijednosti kad bi ga kupovali. Ovako svake godine imate "novi" auto. Kupnjom auta (kad biste mogli) se postavlja pitanje sto cete s njim nakon povratka? - opet prodati, troskovi ce biti veci od najma - spremiti negdje u garazu, servis i registracija ce biti veci od najma, a auto koji stoji godinu dana ce imati dodatne probleme, npr. s lezajevima kotaca, tekucinama, itd. - kupnjom na neku drugu osobu mozete imati problem da bi ga ta osoba mogla prodati u slucaju da zapadne u probleme, ili bi se mogao ovrsiti, mozda zvuci smijesno, ali sigurno se i to dogodilo
  12. http://gkbih-muenchen.de/2017/02/21/izdavanje-pasosa-bosne-i-hercegovine/
  13. Ovdje je misljenje porezne uprave (nazalost nisam nasao originalni tekst na stranicama porezne uprave) o razvrgnucu suvlasnistva isplatom u novcu. Smatram da je isplata u novcu u poreznom smislu jedaka isplatom u nekretnini pa mozete povuci paralelu sa svojim slucajem. To bi trebalo znaciti da ce se porez platiti samo za stan (placa sestra koja postaje vlasnica stana, barem sluzbeno), a ne i za dio cestice koja je dana u zamjenu, ali ostavljam mogucnost da nisam potpuno shvatio misljenje porezne uprave te se nadam da me netko od ostalih clanova foruma moze ispraviti. U svakom slucaju mozete u poreznoj upravi takoder zatraziti misljenje prije nego krenete u cijelu proceduru. Hodogram na kraju ostaje isti, samo se u sporazumnom razvrgnucu doda i taj stan kao isplata za jedan od udjela jedne od sestara. Nacin stjecanja vise nije bitan za ovu temu, ali da to nije napravljeno i da su sestre jos uvijek suvlasnice stana, onda bi sve ove podjele koje sad zelite napraviti bile izuzete od placanja poreza na promet nekretnina.
  14. Isprike, prebrzo sam citao i pogresno sam shvatio pitanje, mislio sam da su na ostavinskoj htjele podijeliti vlasnistvo u razlicitim omjerima, ali su se bojale placanja poreza. Mozete podijeliti tu cesticu na tri cestice kako su se sestre dogovorile (ako je moguce i dopusteno prostornim planom ili ostalim pravilima) na kojoj bi opet sve bile vlasnice 1/3 svake cestice. Nakon toga sporazumno razvrgnuti suvlasnistvo na te tri parcele kako bi svaka od sestara postala 1/1 vlasnica jedne od cestica te prema čl. 13 st. 8. Zakona o porezu na promet nekretnina bile bi oslobodene poreza na promet nekretnina. Preparcelacija je ionako preporucljiva jer je puno lakse baratati nekretninom ako je vlasnistvo 1/1. Steta, trebale su staviti u rjesenje barem priblizne omjere kako su htjele podijeliti, a to iz razloga da u buducnosti netko ne bi trazio "svoj dio". Ali ako ce se preparcelacija raditi, onda nisu dodale dodatne korake do krajnjeg cilja, jer bi se razvrgnuce ionako moralo napraviti, a zakonodavac dopusta da se vlasnistvo razvrgne u drugacijim omjerima nego prije razvrgnuca pa nema placanja poreza.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija