Jump to content

miroslav6

Korisnik
 • Broj objava

  147
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  2

miroslav6 je zadnji put osvojio dan veljača 18

miroslav6 objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O miroslav6

 • Rang
  Iskusan

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Bivsi poslodavac nije predao JOPPD pa je ispalo da dobivate veci povrat, a nakon sto je predan, su shvatili da niste trebali toliko dobiti pa traze razliku natrag? Ako je tako, onda najbolje da im vratite jer ocito nemate pravo na taj novac, nego ste ga dobili greskom, tj. nemarom/zaboravom bivseg poslodavca, ali to ne znaci da ga ne morate vratiti.
 2. Je li brat zbog bolesti lisen poslovne sposobnosti i od kad? Mislite li da bi CZSS mogao traziti da se njegovo odricanje na ostavinskoj smatra nistetnim zbog bolesti? Vlasnistvo nema veze s tim tko zivi u nekretnini. To sto je otac darovao Vama svoj dio, to je njegova volja. Ima pravo raditi sa svojim vlasnistvom sto zeli. Da karikiram, mogao je npr. prodati nekom drugom i potrositi novce u kockarnici, njegovo je i radi sto zeli. Imate li saznanja da bi CZSS krenuo u to i zbog cega bi to radili, ili se samo informirate da li je to moguce?
 3. Aha, to sad izgleda potpuno drugacije. Sjetio sam se sad i da ste prije pisali na forumu o dugu. U toj novoj kuci zivite? Ima li stara kuca kakvu vrijednost zbog lokacije, kad je vec u stanju kakvom je? Tj. biste li s njom mogli otplatiti dug? Imate li mjesecna primanja takva da nakon otplate duga necete upasti u dugove ponovno? Ovisi i u kakvim ste odnosima s bratom, da li je on spreman na neke kompromise, npr. da stara kuca prijede skroz na Vas pa da ju prodate i isplatite dug, a nova da se omjer nasljedstva uskladi tako da se uracuna cijena stare kuce pa da brat dobije veci udio. S prodajom stare kuce morate biti brzi da Vam ne bi ovrha sjela na novu kucu. Neznam da li je to moguce i da li je preporucljivo, mozda se mozete dogovoriti s vjerovnikom prije, ako su spremni na dogovore. Ako se ne zelite, ne mozete, itd. rijesiti duga, najlakse se odreci nasljedstva, ali to Vama odgovara samo ako mozete nastaviti zivjeti u kuci koja ce biti bratovo vlasnistvo i nadati se da Vas nece nedaj Boze istjerati. Mogli bi se s njim dogovoriti da Vam da pravo plodouzivanja u kuci, a Vi se njemu zauzvrat odricete nasljedstva. Odluka na kraju ovisi o vrijednosti tih kuca i kakve odnose imate s bratom, kombinacija kako to izvesti ima sigurno jos. I naravno, ako imate djece, a odricete se nasljedstva, necete moci ni njima nista ostaviti.
 4. Mogu uzeti bilo sto sto je u Vasem vlasnistvu, ne samo nasljedenu imovinu, ali samo do visine nasljedene imovine. Npr. ovrha racun u banci, ili neku nekretninu, ovisno koliko je vrijedna nasljedena imovina. Na Vama je da procijenite da li prihvatom nasljedene imovine mozete u buducnosti imati neke koristi iako morate platiti dug. Naravno, ako je dug puno manji od nasljedene imovine, vrijedi ju uzeti. Npr. ako nasljedujete stan u jako losem stanju i ako imate mogucnosti isfinancirati nasljedeni dug i renovaciju stana, mogli biste na kraju zaraditi na tome. Ako nasljedujete npr. samo udjele u nekretnini sa nepoznatim suvlasnicima, a ne cijelu nekretninu, bolje da se toga rijesite odricanjem, bar bih ja tako napravio. Rjesavanje suvlasnistva iziskuje i vrijeme (cesto dosta vremena) i novac. Ako podijelite s nama vrstu nasljedstva i visinu duga, mogli biste dobiti kvalitetnije odgovore.
 5. Tocno, sto sam krivo rekao? Ako je bio prvi i krenuo pa se upalilo zuto, vec je na zebri, gdje da stane?
 6. Po zakonu ni ne smijete uci u raskrizje ako je "puno", nego cekati i tek onda krenuti. A to ako ste krenuli i upalilo se zuto nema isto veze, jer se na zuto smije uci. A buduci da ste cekali da se raskrizje procisti, brzo ste i izasli iz njega.
 7. Jest ako se cijena u ugovoru smanji, sto slajpek nije mogao uciniti jer je digao kredit i ocito je da je morao dici kredit i za garazu, tako da je malo vjerojatno da cijena nije trzisna, jer bi inace platio garazu u kesu. A ako je cijena stana veca od trzisne, porezna ne bi propustila uzeti porez na cijeli iznos. I rekao je da je platio porez na 53000, tako da ako je cijena bila manja, platio bi manje. Sumnjam da bi porezna utvrdila da nekretnina vrijedi tocno 53000.
 8. Jest, ako vlasnik ulaze i obnavlja nekretninu da je pogodna za zivot, a buduci da su buduci vlasnik i plodouzivatelj jos maloljetni, kako ce ta nekretnina izgledati za 20-30 g., a kako za 50-60 g. i vise ako vlasnik ne ulozi nista? Na kraju od svega toga sto se ovim postupkom zeli, lako je vjerojatno da cete dobiti posvadane brata i sestru, od kojih nijedan ne zivi u toj nekretnini koja ce propasti, jer ni vlasniku (prakticki ne moze prodati i mora trpiti plodouzivatelja) ni plodouzivatelju (nema dobiti za svoja ulaganja) nije u interesu ulagati u nju. A da ne pricam kako ce se, odnosno kako se nece dogovoriti oko placanja rezija pa jos krenu cjelozivotne tuzbe. Jest da je to worst case scenario, ali rijetko kad nije tako ili priblizno tako. Cak i kad oboje djece dobije pola, opet se ne mogu dogovoriti, ali barem imaju ista prava i obaveze.
 9. Znate li da postoji paulijanska tuzba za pobijanje dara ako se ustanovi da je nekretnina darovana da bi se izbjegla ovrha? Znate li da drugo dijete zakidate za polovicu nasljedstva i da nakon toga nece imati nikakva prava na tu nekretninu, osim plodouzivanja koje pokusavate upisati i pitanje je da li cete uspjeti, ali ona ce glasiti na prvo dijete i ono moze samostalno njom raspolagati, prodati, novce nece dijeliti sa drugim djetetom, itd.?
 10. Morat cete se onda vratiti po pomoc natrag tom uglednom odvjetnickom uredu da rijese problem koji Vi imate. Ako imaju toliku tradiciju i iskustvo, cudno mi je da ne znaju osnovne stvari koje npr. ja kao laik znam. Prvo, ostavina iz '98. ce vaziti kad postane pravomocna, buduci da jos nije, morate cekati. I ne mozete u zemljisne knjige upisivati neka prava, bilo plodouzivanje ili dar ako nemate slijed kojim je to moguce provesti, a imat cete ga pravomocnoscu ostavine iz '98. Drugo, zasto uopce to sad zelite napraviti? Zapoceli ste temu da zelite zajedno sa suprugom imati krov nad glavom, onda da zelite osigurati djecu. A ne vidim kako i Vi i djeca niste vec i sad osigurani, jer ce nakon sto se rijesi ta ostavina, nekretnina prijeci na baku, nakon njezine smrti na Vas, a kad bude vrijeme, prijeci ce na Vasu djecu. Necete vlasnistvo nad nekretninom izgubiti zato jer baka nije postala knjizna vlasnica prije svoje smrti, sve sto je njezino ili bude njezino pripada Vama. A to da moguci skrbnik Vase djece otudi nekretninu, za pocetak je pretpostavljam jako tesko izvedivo, a drugo, ako ne prebacite nekretninu na djecu, nece im ni moci otuditi nesto sto nemaju pa se opet postavlja pitanje zasto to sve radite? Jeste li mozda zaboravili spomenuti neku bitnu cinjenicu koja bi objasnila ovaj postupak?
 11. Pretpostavljam da je zbog ovog isla sva ova zbrka.
 12. miroslav6

  Služnost puta

  Po zakonu svaka gradevina mora imati put do svoje cestice tako da mozete traziti da se upise sluznost, ako je cestica 589 oznacena kao put, onda bi se na nju trebala traziti sluznost kad vec postoji. Zasto je problem koristiti cesticu 589? Za vatrogasni prilaz je odredeno da mora biti 3 m sirine (sto je dovoljno i za hitnu pomoc) pa ako je trenutni put manji, vjerojatno mozete traziti da se dopusti koristenje i susjednih parcela do ukupne sirine od 3 m.
 13. Nisam ni ja pravnik, tako da neka me netko ispravi: Po meni baka nije ni vanknjizni vlasnik jer rjesenje o nasljedivanju nije pravomocno. A darovati nesto sto nemate nije moguce, ili? A ako i kojim slucajem jest, sigurno da sve sto zelite upisati u zemljisne knjige danas, nece biti moguce prije pravomocnosti rjesenja. Jesu li odvjetnici i javna biljeznica znali da baka nije upisana u zemljisne knjige? Sto to znaci nisu zeljeli primiti rjesenje? Oni jos uvijek imaju pravo uzeti svoj dio, ili koji je sad tocan status tog postupka? Koga se ustvari bojite da bi mogao otuditi nekretninu, ta djeca nasljednici ili netko treci? Je li djed, tj. pradjed, da se drzimo nekog slijeda, oporukom ostavio kucu ili su se prabaka i baka na ostavinskoj dogovorile da sve ide baki? Ako nije bilo oporuke, onda cete Vi (tj. bakini nasljednici u slucaju njene prerane smrti) na kraju kad se sve rijesi biti vlasnici barem pola nekretnine, a ako je bilo oporuke, onda 3/4, jer ostali mogu traziti polovicu onog sto bi im pripadalo kao nuzni dio, znaci maksimalno bi dobili 1/4. Na kraju pravo na stanovanje u nekretnini imate svakako kao vlasnici, a ostali nasljednici bi Vam mogli u najgorem slucaju zagorcavati zivot tako da: - odluce tamo zivjeti - traze da otkupite njihov udio - traze razvrgnuce vlasnistva pa ce kuca na javnu drazbu i svatko ce dobiti dio novaca koji im vlasnickim udjelima pripada, ili se mozete i Vi nadmetati na javnoj drazbi pa samo njima isplatiti njihov udio, koji je obicno nizi od stvarne vrijednosti nekretnine. A natjecati se mogu i drugi nasljednici pa ovisno koliko je njima stalo, takva ce biti i cijena. Naravno da ishod nemora biti najcrniji, ovo je samo da znate sto bi sve bilo moguce.
 14. Kako ste se tek sad sjetili te informacije da je vanknjizni vlasnik? Zasto bi naslijedena nekretnina bila vanknjizno vlasnistvo? Ocito je bila i prije toga. Moze li se ona uopce upisati u zemljisne knjige, tj. imate li slijed od vlasnika upisanog u zemljisne knjige do bake? Kad je naslijedila i zasto niste to odmah rijesili? Tesko da ima jos budnih pravnika koji ce danas sve ovo potvrditi da bi mogli sutra to obaviti. A buduci da sad pricamo o vanknjiznom vlasnistvu, jos je manje vjerojatno, jer prije radnji koje ste planirali napraviti ocito trebate rijesiti i da baka prvo postane vlasnikom te nekretnine.
 15. I nedajte se navuci da netko iskoristi bratovo stanje u svoju korist.
×
×
 • Napravi novi...