Jump to content

Pravo služnosti


rapaimiki

Preporučene objave

Pozdrav!

Suvlasnik sam  parkirališta ,oko 360  kvadrata ,uređenog,na ulazu u veliku javnu ustanovu kojeg stanari zgrada koriste za parkiranje i prolaz u svoju podzemnu garažu ,samim tim i ulazak u zgradu.Obzirom da ne pristaju na dogovor jer su parking napravila ostala dvojica suvlasnika s kojim ja nisam ni u kakvom odnosu,privatnom ni poslovnom ,čak su postavili rampu na ulaz na parking molim za savjet što mi je za poduzeti.Napominjem da sam vlasnik oko 92 kvadrata od 360 suvlasničkih  i ne živim u tom gradu.Osim stanara ,parking koriste i vlasnici okolnih prostora,pekari ,specijalističke ordinacije,osiguravajuća društva i drugi jer posjeduju daljinske upravljače od rampe koju su podigli zajednički sa stanarima zgrada.

Hvala-

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za pocetak naziv teme nije potpuno jasan, zalite se sto stanari koriste Vasu cesticu za prolaz do garaze ili zato jer se parkira tamo? Jer pravo sluznosti do garaze je jedno, a parkiranje je nesto sasvim drugo.

A Vi niste dobili daljinski upravljac? Parking je iznajmljen tim korisnicima od strane drugih suvlasnika? Postoji li dogovor koji dio parkinga je ciji? Imate li Vi kakve koristi od toga ili sve rade bez Vas?

Za pocetak bi mogli krenuti s tuzbom za smetanje posjeda jer zbog rampe ne mozete na svoje. A onda i s tuzbom da Vam se isplati dobit od najma, ako se parking iznajmljuje, jer zaraduju i na Vasem dijelu vlasnistva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav! 

Nemam nikakve koristi od parkinga. stanari i vlasnici lokala ga koriste kao parking i prolaz do garaže, paradoksalno je sto prolaz koriste do svog parkinga na koji nemam dopuštenje za parkiranje. Da, imam daljinski ali često mi ne pomaže jer je moj dio parkinga već zauzet. Situacija traje od 2015.Ne živim u tom gradu, rijetko dolazim, zanima me nekakva naknada jer je parking u strogom centru, ulaz u bolnicu. Nisu me tražili niti sam im dao dopuštenje za uređenjei, prolaz, parkiranje. Vlasnici lokala su pri kupnji dobili i parkirno mjesto koje je, gle čuda, trećina moje. 

uređeno: od rapaimiki
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , rapaimiki je napisao:

Vlasnici lokala su pri kupnji dobili i parkirno mjesto koje je, gle čuda, trećina moje.

Kako su ga dobili? Kupili? Od koga? Ili iznajmili od suvlasnika?

Postoje li fiksna mjesta gdje iste osobe parkiraju ili parkiraju kako tko zeli i vise ljudi se koristi jednim mjestom?

Imate li sa suvlasnicima ikakav dogovor koji dio parcele je ciji? Naplacuju li oni taj parking legalno? Jeste li ih pitali da podijelite zaradu prema suvlasnickim dijelovima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedan od trojice suvlasnika ujedno i investitora i prodavatelja stanova i poslovnih prostora u zgradama koje su praktički ovisne o tom prolazu tj parkingu odlazi u stečaj .Na javnoj dražbi stanari odustaju od licitiranja trećine parkinga koji kupujem ,platim porez na nekretninu ,ništa drugo se ne mijenja.Stanari i vlasnici poslovnih prostora koriste orolaz i parking kao da se ništa nije promijenilo.Nikakav dogovor sa ostalim suvlasnicima nije moguć jer im to nije u interesu ,nisu željeli licitirati,ne žele ga otkupiti od mene ,sad  ga više i ne želim prodati. Parking ne naplaćuju jer su prodajom stanova i poslovnih prostora dogovorili sa novim vlasnicima da mogu koristiti parking ispred poslovnih prostora koji je i u mom vlasništvu.Odlaskom u katastar ,dobijem odgovor da zbog veličine parcele,gradnja nije dopuštena niti je parceliranje moguće..Savjet jednog od odvjetnika je da periodično dovezem kamion zemlje (jeftinija opcija) i istresem na parking.Kad se to počisti da to učinim ponovno.Pitanje:mogu li fizički spriječiti ulazak kupaca u pekaru ili pacijenata u spec ordinaciju jer da bi ušli moraju preći i preko mog zemljišta i izravno ući u prostor i sa mog zemljišta?Na slici je ulaz i parking i prolaz prema njihovom parkingu desno na koji naravno nemam pristup.Ulaz u ordinacije i pekare je u sjeni zgrade.

IMG_20200606_111530.jpg

uređeno: od rapaimiki
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prolaz im braniti ne mozete, jer je ocito tako isplanirano i to je jedini put kojim mogu doci do svojeg, toga ste trebali biti svjesni od pocetka. A na svoj dio parkinga bi trebali moci staviti one parking barijere - stupice, a i zvati pauka. Ali prije toga bi trebalo znati koji dio parkinga je Vas, ako nemate dogovor, napravite ga pa onda iznajmite svoj dio nekome.

Ako nista od toga nije moguce mozete je pokrenuti razvrgnuce suvlasnicke zajednice gdje pa ako ostali ne zele kupiti od Vas, niti Vi od njih, onda ce ici parcela na drazbu. Tada bi ili mogli prodati svoj dio ili kupiti cijelu parcelu ako ne bude zainteresiranih i cijena bude niska. Onda bi mogli zabraniti parking na cijeloj parceli. Prolaz ljudima za ulaz u poslovne prostore i prolaz autima vlasnicima drugog parkinga cete morati svakako dopustiti. A parking mjesta iznajmljivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija