Jump to content

Neformalno darovanje novca nakon prodaje kuće- traženje nužnog dijela


AM98

Preporučene objave

Poštovani,

Jednom od nužnih nasljednika je za života ostavitelja uplaćen novac od prodaje kuće na račun (točnije njegovoj supruzi pod uvjetom da se izvrši prijenos na njegov račun) te smatram kako se to vodi kao neformalno sklapanje darovnog ugovora. Taj podatak saznajem iz osobnog dnevnika ostavitelja u kojem točno piše "novac od od prodaje uplaćen je nevisti na račun..." te se navodi na sljedećim stranicama u što ga je sve nužni nasljednik ulagao i da nikad nije vratio taj novac ostavitelju.

Znam da je najlakše uzeti odvjetnika, ali također i najskuplje. Zato molim ako mi netko može objasniti kako doći do kupoprodajnog ugovora i postoji li šansa da je u njemu naveden račun na koji je novac uplaćen? Kako bi se mogla dokazati ta uplata od prodaje? Nažalost, ne mogu doći do kupoprodajnog ugovora, osim ako ga tražim od zenljišnoknjižnog ureda. Imam li kao jedan od nužnih nasljednika pravo na uvid u kupoprodajni ugovor? 

Namjeravam tražiti svoj nužni dio jer sam zakinut te želim da se darovani novac unese u ostavinsku masu.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zatražite u gruntovnici uvid u zbirku isprava prodane nekretnine. Imajte na umu da zahtjev za povratom dara kojim je povrijeđen nužni dio, zastarijeva u roku od 3 godine od dana smrti ostavitelja. Ako bi protustranka osporavala vaš zahtjev, bili bi ste poslani u parnicu gdje bi ste zatražili od suda da naloži dostavu izvoda/prometa po svim bankovnim računima protustranke u spornom periodu.

uređeno: od Denver41
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija