Jump to content

Zakon o zakupu poslovnog prostora


jezekova

Preporučene objave

Poštovani forumaši, najprije vam želim Sretnu 2007 godinu.

Danas je moja dilema ugovor o zakupu poslovnog prostora. Sklopljen je, pod određenim uvijetima, na period od sedam godina i konkreno trajat će još naredne tri godine. U međuvremenu, dakle u periodu trajanja ugovora, temeljem sporazumne podjele bračne stečevine, vlasništvo poslovnog prostora pripalo je bračnoj strani koja nije navedena u ugovoru o zakupu, dakle promijenio se zakupodavac. Uporedo s tom promjenom nastaje promjena i na strani zakupoprimca, pa on bez suglasnosti novog vlasnika ( a u ugovoru nije navedeno ni da se dozvoljava ni da se ne dozvoljava podzakup) daje u podzakup predmetni poslovni objekat.

Uporedo s tim redovito plača novom vlasniku ugovorenu zakupninu.Stvar se dalje komplicira jer novi novi vlasnik pokušava uknjižiti svoje vlasništvo, ali očekuje ga spor jer je predmetni poslovni objekt sastavni dio poslovnog kompleksa koji apsolutno nije uknjižen u zemljišnim knjigama iako je napravljen legalno na temelju pravomočne građevinske dozvole.

Novi vlasnik želi se zaštiti. Po meni najlogičnija stvar bi bila da se napravi novi ugovor o zakupu s novim vlasnikom. Novi vlasnik želi ostati dosljedan odredbama predhodnog ugovora i dozvoliti podzakup, ali pod svojim uvijetima. Zakupoprimac odbija pristati na to. Kad se novi vlasnik pojavio fizički u predmetnom objektu i predložio to zakuporimcu ( ne podzakupoprimcu, već zakupoprimcu) ovaj mu je odgovorio da to neće napraviti i u međuvremenu pozvao policiju koja je došla i udaljilanovog vlasnika pod izgovorom da ugrožava javni red i mir.

Naravno da je vlasnik uvrijeđen takvim ponašanjem i da i na dalje mora riješiti problem.

Sad se postavlja pitanje kako prisiliti zakupoprimca na to. Nekad sam pročitala negdje da je ipak po novom zakonu dozvoljen podzakup ako izričito nije zabranjen u ugovoru. Da li sam u pravu?

Na dalje sam pročitala a sad više ne znam gdje, da zakupodavac može otkazati ugovor o zakupu ako je u međuvremenu ostao kao tehnološki višak bez radnog mjesta, a predmetom zakupa ( u pitanju je fast food) obezbijedio bi sebi radno mjesto.

Postavlja se još jedno pitanje: novi vlasnik bi izvršio uvid u objekat i pozvao vještaka da ga procijeni, ali i to mu zakupoprimac ne dozvoljava. Novi vlasnik nije stanovnik grada u kojem se objekat nalazi i zaprepašten je ponašanjem policije u tom gradu koja štiti zakupoprimca i podržava ga u tome ( a kako ne bi kad tu besplatno jedu i piju - uvjerila sam se u to)

Jasno mi je da će novi vlasnik trebati odvjetnika ali i odvjetnika treba usmjeriti što da ćini, a znamo i vi i ja, da ima odvjetnika i odvjetnika,kao što ima ljudi i ne ljudi.

Poštovani moji , unaprijed vam zahvaljujem, na komentarima i trudu.

 

:-o:-x:-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija