Jump to content

kamate-tko ih računa?


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav, zanima me kako se računa kamata na dug zbog kojeg je doneseno rješenje o ovrsi i na troškove postupka... Naime.... glavnicu + zatezne kamate iz ugovora su mi zbrojili i taj zbroj mi je naveden u rjesenju o ovrsi kao dug na koji od dana rjesenja idu zakonske zatezne kamate te se zbrajaju troskovi postupka na koji također idu zatezne zakonske kamate....jos jedno pitanje.... radi se o rjesenju o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave..... tko racuna kamate ako je ovrhovoditelj rjesenje dostavio mom poslodavcu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije se smjelo pribrojavati kamate na glavnicu pa sve računati kao glavnicu, to se ne radi. Ali izgleda da javni bilježnik nije uopće čitao prijedlog.

Inače, kamate na glavnicu idu od dana dospijeća pa do dana plaćanja. A što se tiče troškova postupka, ako su z atraženi u prijedlogu za ovrhu, onda se računaju od dana donošenja rješenja o ovrsi.

Kamate bi trebao izračunati vaš poslodavac i to na dan kad je isplata izvršena (glavnice). Ako se plaća sve odjednom, nije problem izračunati. Ako se plaćaju različiti iznosi (do trećine plaće pa do potpune isplate), onda za svaki iznos posebno se računa kamata do dana kad je isplaćen.

P!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

konkretno rečeno....radi se o tekućem računu na kojem banka obračunava i NAPLAćuje kamate po osnovi ugovorfe direktno na računu (tj oduzimajući ga sa salda)

Izvod glasi

Dospjela glavnica 29,823.52

zatezna kamata 5,539.84

ukupno dosjpjelo dugovanje glasi 35,363.36

 

i to dugovanje je u rješenju navedeno kao dug koji se treba platiti... i navedeno je da se plati zajedno sa zakonskim zateznim kamatama koje teku od DONOŠENJA rješenja o ovrsi....

 

Mislim da tu nije riječ o kamati na kamatu....jer je prijašnja bila ugovorna zatezna kamata koja se obračunavala i naplaćivala po ugovoru prije utuzenja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija