Jump to content

potreban mi je savjet, zahvaljujem


rijetka_ptica

Preporučene objave

Kao prvo da se predstavim: apsolventica sam strojarstva na FSBu u Zagrebu, redovna studentica, aktivna u projektima i seminarima po Hrvatskoj. Sve u svemu, uzorna buduca akademska građanka RH.

U ljeto 2005, točnije 24.07.2005. zatečena sam u gradu Rijeci s opuškom od jointa od rukama. Privedena i obrađena, pretražena i sve što ide pride. Maltretirana također, jer su me, kad sam zatražila broj značke jednog neugodnog policijskog službenika, njih dvojica grubo uhvatila za vrat, okrenula od sebe kako ne bih vidjela broj značke i strpala u ĆELIJU.

Dakle, to make a long story short, sada dolazim do problema.

Moj se predmet rješavao pri prekršajnom sudu, koji je, uzevši u obzir sve okolnosti mog prekršaja, kao i nepotrebnu grubost policijskih djelatnika te činjenicu da ne radim, tj. da s povremenim, privremenim i honorarnim poslovima uzdržavam sebe i potpomažem novčano teško bolesnu majku, dosudili, citiram obrazloženje:

".....Uvažavajući da je okrivljenica priznala učin djela prekršaja, da je nekažnjavana, bez stalnih prihoda, okolnosti pod kojima je djelo prekršaja učinjeno odnosno da je u društvo "joint" donijela druga osoba, da je izrazila kajanje i dala obećanje da isto neće ponoviti, što je sve cijenjeno kao olakotne okolnosti, a u nedostatku otegotnih okolnosti, sudac ocijenio da su se stekle okolnosti za primjenu čl. 34.st1 Zakona o prekršajima, te ej umjesto kazne primjenio mjeru upozorenja, opomenu očekujući da će se istom ostvariti svrha prekršajnih sankcija i bez izricanja zakonom propisane kazne."

 

Troškove sudskog postupka sam platila, odmjereni su mi s obzirom na moje imovno stanje minornih sto kuna. Oduzeti su mi od povrata poreza na honorarni rad u Croatia osiguranju.

 

Slijedi zaplet. Mišljah da je sve gotovo, kadli dobivam poziv od kuće (bila sam na putovanju, na seminaru o održivom razvoju) u ljeto 2006 od mame, koja je umjesto mene zaprimila rješenje KAZNENOG SUDA za isti prekršaj (da li je sad to prekršaj ili ne, jednom napišu jedno, drugi put drugo... božesačuvaj)

Ona je zaprimila preporučenu pošiljku i kako nisam bila tamo da napišem prigovor u danom roku, jer se nisam u tom roku mogla vratiti s putovanja, ostalo je na tome.

Dakle, protiv mene je, bez mog znanja o biločemu, pokrenut i riješen kazneni postupak za isti prekršaj (koliko ja znam o pravu, a ne znam mnogo, poznato mi je da su se takve metode donošenja presuda koristile u Staljinovoj Rusiji...) gdje je također dosuđeno da sam KRIVA i gdje su mi izrekli

" - novčanu kaznu u visini 10 prosječnih dnevnih dohodaka u RH", što će reći 1424,70kn.

Kako imam mnogo posla oko fakulteta i projekata, smetnula sam s uma taj nemili događaj, zapravo potisnula.

29.12. mi je konačno došlo teće "pismo" iz općinskog suda u RI, gdje od mene zahtijevaju da odmah platim navedenu svotu, ili će mi zamijeniti kaznu KAZNOM ZATVORA.

Iako znam da je besmisleno u ovoj birokraciji išta pokušavati, poslala sam im prigovor u kojima zahtijevam objašnjenje: kako je moguće da mi sude i presude dvaputa za isto djelo, i to jednom po prekršajnom, drugi put po kaznenom postupku????

Pošto novaca za odvjetnika NEMAM, a u zatvor mi se baš i ne ide zbog pola jointa (ajde da sam nekog ubila, priklala, osakatila, silovala, spalila, provalila ili izdilala kilu heroina....), i živim sade u strahu da mi u 3h ujutro na vrata ne zakucaju ljudi u plavom i ne poprate me u zatvor, ljudi, molim vas savjetujte me što da radim.

E da, jedini odgovor na moj prigovor stigao je danas.

Ima čitavu jednu rečenicu u kojem me se poziva da pristupim OS u RI i pregledam svoj kazneni spis. Kao da to meni išta znači.

Zar će me zbilja zatvoriti u buksu?

Moram ispite polagati, drugi je mjesec....

Dakle, izvinjavam se na podužem postu, ali mislim da je potrebno da iznesem sve činjenice koje imam kako bi me netko stručan mogao/la savjetovati.

Pomozite mi, hvala. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To bi trebalo biti ovako, kod Prekršajnog suda u Rijeci, kažnjena si po Zakonu o suzbijanju zlouporabe opojnih droga. Usporedo s tim protiv tebe je podnijeta i kaznana prijava iz čl. 173 KZ-a, također zbog posjedovanje opojnih droga.

Već je bilo takovih slučajeva, pošto si prije prekršajno kažnjena, uzmeš to rješenje i odneseš u Općinski sud u Rijeci, gdje će se uvjeriti da si kažnjena već za isto djelo.

 

Mada nisam baš presretan kad se radi o konzumaciji bilo kakove droge, pa makar to bila i "trava", za jedno djelo ne možeš biti dva puta kažnjena i savjet mani se trave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači savjetuješ mi da se s papirima u dogledno vrijeme osobno pojavim na sudu? mislim da ću to učiniti.

ne da mi se baš čekati man in blue.

hvala.

p.s. još uvijek ne razumijem. prekršajno su me kaznili zbog uživanja opijnih droga a kazneno zbog posjedovanja, jel to ta priča? na onom rješenju od prekršajnog suda pak piše da sam kažnjena opomenom zbog POSJEDOVANJA.

molim te, još jednom mi pojasni da li sam u zabludi ili ne.

hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mada nisam baš presretan kad se radi o konzumaciji bilo kakove droge, pa makar to bila i "trava", za jedno djelo ne možeš biti dva puta kažnjena i savjet mani se trave.

 

e moj saljivi branitelju u dokolici, dobro je da si u mirovini, tko zna koliko bi stete pocinio da jos uvijek imas neke ovlasti, a ovako tumacis zakone...

 

redom:

 

1- ona nije kaznjena na prek. sudu, njoj je izrecena mjera upozorenja.

 

2- to da ne moze biti kaznjena i na prek i na kaznenom je glupost. sve i da nije glupost, opet je kaznjena jer ima pravomocni nalog, a tu ne ide "puj pike, ne vazi" kako si ti zamislio, pa da se proseta do kancela i kaze gle, gle, a ovi kazu dobro, ne moras nis platit.

 

3-kazneni nalog je sam po sebi potpuno zakonit i bio bi isti i da je sud znao za prekrsajni i njegov ishod.

 

4-postavljacu upita: ne idi sama na kazneni sud, nemas sto tamo raditi sa prek rjesenjem... jedino sto mozes, uz rizik strozeg kaznjavanja u slucaju uspjeha,je ali uz pomoc odvjetnika koji ce izvrsiti uvid u spis i dostavnice, podnijeti molbu za povrat u prijasnje stanje, pa ako sud nadje to opravdanim, uvazit ce ti se ta molba, a ako ne bude nista ili ces platiti ili ces u zatvor.

 

4-mogla si barem tih 100 kuna na prekrsajnom dobrovoljno platiti, a ne da ti skidaju sa honorara i preko porezne...mislim, covjek ti umjesto tisucu kuna da opomenu, a ti mu neces ni 100 kn troskova platiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pomoc odvjetnika koji ce izvrsiti uvid u spis i dostavnice, podnijeti molbu za povrat u prijasnje stanje,

 

i jos prije nego poletis, a posto odvjetnici u hrvata nisu jeftina roba... sanse za uspjeh, obrzirom da si primila nalog u 6 mjesecu, saznala njegov sadrzaj, a potom se jos i dopisivala sa sudom, uglavnom egzistiraju iskljucivo u sferi teoretskog...pa sad, ako hoces probaj, ako neces ili plati (i to sto prije, da ovi ne dodju po tebe) ili u zatvor... sretno u svakom slucaju...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dsemovca je napisao:

Već je bilo takovih slučajeva, pošto si prije prekršajno kažnjena, uzmeš to rješenje i odneseš u Općinski sud u Rijeci, gdje će se uvjeriti da si kažnjena već za isto djelo.

 

 

Bože, koje li gluposti!!!!

Nadam se da niste pravnik!!

Ja jesam, i 3 i pol godine sam radila kazneno i obradila brdo posjedovanja iz čl. 173.

 

Zato draga buduća akademska građanko, ne slušaj te nadripisare, makar ti se možda više sviđa njihova verzija.

Za isti događaj odgovorna si i kazneno i prekršajno.

Policija podnosi prijavu i prekršajnom i kaznenom sudu.

I to je normalna stvar.

I mogu ti reći da si dobro prošla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na savjetima i iskreno vam se divim što razumijete ovo naše rvacko pravo, jer ja ga stvarno ne mogu provariti.

razumijem termodinamičke procese, princip leta helikoptera, dinamiku tankostijenih konstrukcija, neke pjesnike i neke pisce...

ali hrvatski zakon mi spada u sci-fi.

mislim da cu ipak odlezati u zatvoru jer tu lovu nemam. :/

sramota.

jos jednom hvala svima na dobronamjernim savjetima.

samo pitanje: hoce li doci po mene ubrzo, ili imam vremena poloziti ispit 16.01.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo kad već ovako lijepo savjetujete, i meni treba pomoć!!!

 

Zanima me na koji način mogu uložiti prigovor na riješenje natječaja za posao.

Otkrila sam da u državnoj firmi vlada nepotizam(bravo je!!znam, znam ,ništa nova), ali ne želim da ostane na ovome. Imam odlične refernce za taj posao i želim se boriti, dignuti prašinu, ostaviti trag, šta bilo....

 

Molim pomoć, nisam pravnica, čitam zakone trnutno, ali bilo koji savjet , dobro će doći!!

unaprijed zahvlana!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala, hvala.

na osnovu jednog posta uzimas si za pravo ocjenjivati moju "uzoritost" i osobnost?

odi pa se lijeci.

svim konstruktivnim savjetima hvala, a savjet za vas moderatore --> ovakve kretenoidne spammere automatski brisati. da sam samo htjela usporedbu o puri i dreku mogla sam pricati sa svojom prababom.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo pitanje: hoce li doci po mene ubrzo, ili imam vremena poloziti ispit 16.01.?

 

buduci da ti vec salju pozive na koje, cini se, ne planiras odgovoriti, lako se moze dogoditi da dodju po tebe relativno brzo.

 

i vidi, nije u zatvoru uopce lijepo... plati to, imas racunalo, imas (i placas) internetsku vezu, honorarno radis....nisi bas "kruha gladna" bez obzira sto danas nitko nema novca na bacanje... znam da bi ti radje za 200 eur kupila nesto drugo, ali nemoj si dozvoliti da te odvlace od kuce u 5 ujutro ili sa faksa, voze u marici, skidaju do gola i provjeravaju tjelesne otvore na ulasku u zatvor, da dijelis sobu 5x3 sa jos 5 zena od kojih je jedna krala, druga ubila, treca se prostituirala, a nuzdu obavljate u istoj prostoriji gdje jedete i spavate...

 

ne isplati se, budi pametna i plati makar morala posuditi novac, narocito zato sto kriva jesi, a odmjerena ti je najmanja moguca kazna...

 

i btw, nije 300 kn dan zatvora kako ti je gore receno, tako bi bilo kod prekrsaja, kod kaznenih je 1 dan = 1 dnevni dohodak pa ti je to 10 dana

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odmjerena ti je najmanja moguca kazna...

 

... i jos nesto: pamet u glavu drugi put! 3 godine si sada u ministarstvu pravosudja evidentirana kao kaznjenik za to kd, ponovi li se i izadjes li pred sud sa takvom "anamnezom", vise nece biti niti opomena na prekrsajnom niti 10 dohodaka na kaznenom... takodjer, vise (gotovo sigurno) nemas niti mogucnost da ti, uhvate li te opet, do odbaci prijavu uz obrazlozenje da je rijec o beznacajnom djelu... pa jako pazi sto radis po tulumima i koncertima, vidis li nekoga da ima, bjezi od njega sto dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znam. kruha gladna nisam, ali eto u situaciji sam kad sam dala svu svoju lovu majci za struju platiti. :/

snaci cu se i posuditi barem dio, zvala sam OS u RI i teta mi je ljubazno i strpljivo objasnila da je moj slucaj "jos u kalendaru" (ma stogod to znacilo) i da imam jos vremena, ali da svakako platim makar dio sto hitnije.

ne dijeli mi se celija s ubicama. :/

:odlazi posudjivati lovu:

svima jos jednom hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija