Jump to content

Silovanje


anonimno

Preporučene objave

Čovjek je osuđen na 4 godine zatvora zbog navodnog silovanja maljoljetnice. Nikakvih dokaza nije bilo, osim iskaza djevojke i njenih roditelja, kojima se 5 mjeseci nakon navodnog silovanja povjerila. Mala je dva puta bježala od kuće i ostavljala oproštajna pisma u kojima navodi neslaganje s roditeljima. Kad je drugi put pobjegla od kuće i kad je potom uhvaćena, u policijskoj postaji je ocu rekla da je bježala jer je bila silovana. Ne zna se dan kad se silovanje dogodilo, prijava je podnesena pola godine poslije, sud je odbio vještačenje auta u kom se to dogodilo, i tako dalje i tako dalje.

Mala se drogirala Praxitenima i pivom u razmaku od 4 sata u nekom disku, došla kući, starci je skužili i ona im kaže da se pokušala ubit. Oni je odvode u bolnicu, gdje razgovaraju s psihijatrom koji utvrđuje da je mala u kriznom stanju i smješta je odmah na liječenje u trajanju od 4 dana(?). Taj isti doktor kasnije nju na sudu vještači. Je li moguće čovjeka osudit samo na temelju nečije izjave? Je li vam ova priča čudna?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, pravomoćno je, čovjek je već u zatvoru.

Mala je tvrdila da se Praxitenima pokušala ubit jer je silovana, ali je kasnije priznala da "se ubijala" u disku, u razmaku od par sati. To onda može biti i drogiranje zbog zabave, a ne pokušaj samoubojstva. Tko se ubija 4 sata? Njen tadašnji dečko, registrirani narkoman, bio joj je svjedok na sudu. Tvrdio je da se bojala biti sama i da mu je rekla da je silovana, a prohodali su tri mjeseca nakon silovanja. On je sad u zatvoru zbog pokušaja ubojstva. Njih su se dvoje,inače, drogirali Praxitenima zajedno u to vrijeme. Njegov iskaz je prihvaćen na sudu.

To nije seoski trač, sve činjenice su istinite.

Ona je, kao, bila normalno dijete, a problemi u ponašanju su počeli nakon navodnog silovanja. Što, naravno nije istina, jer je bila problematična i prije toga.

Osim toga, u vrijeme silovanja imala je dečka s kojim je najnormalnije imala spolne odnose. On nije primjetio ništa čudno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A meni ovo sve lici na ocrnjivanje zrtve.

Tipicno.

Tocno tako i na sudu silovana osoba samo se brani od optuzbi da je nemoralna, da je dala pi.ku citavom selu, da se drogira....

A taj sto ju je silovao je sigurno neki miran, tih i povucen tip koji ne bi to nikad jel tako?

ma idi molim te i pisi bajke za djecu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerovatno i moje pisanje i sam slučaj.

Neobično mi je da se žrtva silovanja neposredno nakon samog čina, najnormalnije upušta u seksualne odnose.

Dva mjeseca poslije, bježi od kuće, u pismu navodi da je tata na pušta vani i da mu ona nije rob. Policija je pronađe i vrati kući.

Mjesec dana kasnije, tata je zatekne na kauču s dečkom, izbaci dečka iz kuće i nju prebije.

Ona opet pobjegne, opet ostavi oproštajno pismo tati, policija je opet pronađe. Tata bijesan dolazi po nju u postaju i ona kaže - bježala sam jer sam bila silovana, a dečko je bio sa mnom u kući jer sam se bojala čovjeka koji me silovao.

Vrati se kući, s tim da mama još uvijek ne zna da je ona tati rekla da je silovana.

Tjedan dana kasnije, mala dolazi iz diska u jako čudnom stanju. Mama napravi test na drogu ( dakle, u kući imaju test za drogu), test je negativan. Pitaju je šta je uzela i ona kaže Praxitene, jer sam se htjela ubit,i pivo. Odvode je u bolnicu, gdje je prima doktor ( budući vještak na suđenju) i mala zbog kriznog stanja ostaje u bolnici. Tata je iz bolnice vadi nakon samo 4 dana. Meni se čini da je silovanje izmislila kako bi opravdala bježanje od kuće, kad su je uhvatili da se šlagira tabletama i pivom, izmislila je pokušaj samoubojstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma normalno, samo tu su predrasude neke okoline, koja zdravo za gotovo uzimaju u vid loše ponašanje žrtve, pa kao takve ne moraš ni pitati one same ponuđaju spolni odnos. No desi se i onaj famozni već spomenuti "ne", pa sad ne bi on to učinio, nije on takav.

 

Mala usporedba, nije baš u vezi KD silovanje, ali malo jače popračeni slučaj i teži po počinjenju u RH-a, je dvostruko ubojstvo u Fini u Đurđevc. A slovio kao iz dobre obitelji, ne bi ni mrava zgazio, a ono hladnokrvno metak u glavu za svaki slučaj.

 

Ne vjerujem da je Sud, samo u obzir uzeo izjavu oštećene, a pošto se kazneno djelo dogodili u ranijem periodu ili ako je djevojka poznavala okrivljenika i bila već u njegovom vozilu, vještačenjem se ne postiže ništa. No, pošto na ovim stranicama ima svega i svačeg, o tom dijelu ne bih dalje, da netkom ne padne na pamet neka glupost, tj. ne bih želio počinitelje kaznenih djela upozoriti na što moraju paziti da ne budu otkriveni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni nije jasno nešto. Po cijeloj vašoj priči vi pokašavate opravdati tog gospodina koji je u zatvoru za silovanje, a za curu kažete da je izmislila silovanje da bi se opravdala zbog takvog načina života pred roditeljima.

 

E sad vi meni recite kako je djevojka uopće došla na ideju da pokaže prstom baš u tog gospodina i kaže da ju je on silovao?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitala sam sve sudske spise i puno toga se u njima ne poklapa. Nije uopće jasno iz svih tih materijala u kojem je trenutku djevojka rekla da se radi baš o tom gospodinu. Nju je tata pitao je li taj i taj. Ona je rekla da je. Zašto bi baš njega optužila, nije mi nikako jasno. Ako se to zbilja dogodilo, on zaslužuje i puno više od 4 godine.

Ono što mene muči je činjenica da nema nikakvih dokaza za djelo. Glede vještačenja automobila, optuženi tvrdi da se ona nikada nije vozila s njim u autu, a ona da se vozila samo tad kad se silovanje dogodilo.

Ona se ne sjeća ni datuma, niti približno, stoga čovjek nije ni mogao ponuditi alibi za tu večer.

Je li u praksi inače tako? Treba li on dokazati svoju nevinost ili oni njegovu krivnju? Ne znam kakva je procedura, zato vas pitam.

Znači li to da ja mogu reći da me netko silovao, ispričati to roditeljima, prijateljici i psihijatru i poslat nekog u zatvor bez ikakvih fizičkih dokaza?

Ne branim silovatelje, samo me zanima kako utvrditi istinu u ovakvim situacijama.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

činilo mi se ovo kao dobra zafrkancija, dapače, da istupaš kao član obitelji ili prijatelj dotičnog čike koji sjedi u bajboku...a sad mi se čini da su ti igrom slučaja kao potpuno neutralnoj osobi u ruke dospjeli sudski spisi...ako mi se dobro čini, onda nam je država jako u banani...reci mi da griješim i da je sve ipak samo seoski trač, da ocrnjuješ žrtvu, te da ti je dotični stric od babine sestrične u trećem koljenu :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije seoski trač, ne ocrnjujem žrtvu, nije mi čovjek ništa u rodu. Neutralna jesam, a budući da ne poznajem praksu u slučajevima silovanja, obratila sam se vama. Zanimalo me najviše je li iskaz žrtve dovoljan na suđenju, jer to ne znam. Pogriješila sam utoliko što sam iznijela previše detalja, što mi očito nije pomoglo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovaj mi se dio sviđa i lijepo ste prosudili što se tiče dokazivanja. Krivnja se dokazuje, a ne dokazuje se nevinost. Već poznato nitko nije kriv, ako mu to nije dokazano (no ipak naša pravosuđe škripi i propuhano na sve rupe).

Svi koji smo se javila na vašu temu, slažemo se da počinitelj ukoliko mu se dokaže krivnja mora odgovarati za počinjeno kazneno djelo. I sama izreka bolje 10 krivih na slobodi, nego 1 nevin u zatvoru, išli smo za tim, da pomalo razjasnimo da osoba sklona asocijalnom ponašanju, može biti žrtva kaznenog djela, ali zbog svoje "prošlosti" to malo teže izgleda.

 

Koliko sam shvatio, silovanje se desilo u automobilu, a kako okrivljenik to negira i samo prisutstvo osobe u njegovom vozilu, moglo se poduzeti vještačenje, ali opet nalaz se može pobiti, pošto ste rekli da je prošlo nekoliko mjeseci od samog događaja do prijave KD, jer zgob proteka vrijemena stvarno stanje je u potpunosti izmjenjeno.

 

Glede psihijatra, on je u ovom slučaju trebao biti samo svjedok, a za vještaka odrediti normalno drugog.

 

Ma sad mi sve izgleda labavo, ipak me zbunjuje malo vaš način pisanja, ali ako sam shvatio s jedne strane očigledno da se radi o utjecajnoj obitelji, koja uz pomoć državnog odvjetništva tereti s druge strane osobu asocijalnog ponašanja, s ne mogućnošću angažiranja "dobrog" odvjetnika?

Ako griješim ispravite me. A možda i vi znate nešto puno više, samo se ne znate izraziti o tome. Neki materijalni dokaz po vašem pisanju ja ne vidim, osim nekih izjava i pisamaca, koja ne moraju značiti ništa.

 

Kako bi se reklo, ovdje ipak nešto smrdi. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dsemovca, upravo to što nema materijalnih dokaza me i zbunjuje. Svi dokazi u postupku su zapravo samo izjave svjedoka. Da, njena obitelj je utjecajna, a optuženi nikad nije kažnjavan ( što naravno ne mora ništa značiti). Ja bih vam rado objasnila kako i zašto mi je taj slučaj došao u ruke i zašto uopće tražim savjete, ali to ne mogu preko foruma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da biste usli u predmet krenite od odluke VS RH koji je odlucujuci po zalbama dao razloge zasto smatra da je prvostupanjska presuda u redu..pa onda procitajte nju i obrazlozenje suda za svoju odluku, pa tada kopajte dalje po spisu da vidite da li bi i vi tako presudili i zasto, ili donijeli drugu odluku..

prethodno nije lose malo uci u problematiku dokazivanja ove vrste kaznenoih djela, posebno kad su ostecena djeca ili maloljetne osobe, pa onda kako se oni ispituju, sto se provjerava u njihovim iskazima, na koji nacin itd.itd.

 

sto mislite, da bi ovaj okr. tek tako dobio tolike godine? cisto sumnjam..

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija