Jump to content

hitno molim pomoć


muca

Preporučene objave

Da li su uzdržavanje i kontakti s djetetom nerazdvojni kao sudski predmet?

Npr, ako osoba tuži drugog roditelja za uzdržavanje djeteta (vanbračnog, dakle nema presude o skrbništvu i ostalim pitanjima), da li sudac mora u tom predmetu riješiti i kontakte ili ima pravo (ili obvezu) rješavati samo ono što je predmet tužbe, a to je uzdržavanje?

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete mora biti povjereno jednom roditelju na čuvanje i odgoj, što znači da je onda drugi dužan doprinositi za uzdržavanje. Ovaj prvi postupak - povjeravanje, bi trebao prethoditi. I nikako se ne može voditi jedan postupak, kad je povjeravanje djeteta izvanparnični, a uzdržavanje parnični postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne razumijem. Dijete živi s majkom. Vanbračno je. Nije nikad živjelo s ocem, niti ga viđa, niti poznaje.

Zašto sud treba povjeriti dijete roditelju s kojim ono već živi prije nego odredi alimentaciju? Zar otac mže reći da on želi skrbništvo nakon dvije i pol godine ne brige za dijete i time stopirati donošenje presude za uzdržavanje dok se povjeravanje ne riješi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam shvatila da je došlo do prekida izvanbračne zajednice. nisam baš sigurna da ne treba. Naime, ako nemate nikakve odluke o povjeravanju djeteta roditeljsku skrb nad djetetom izvršavaju podjednako oba roditelja kao da su u braku i odnosi su sasvim normalni. Ako nemate to riješeno može vam prigovoriti da dijete nije kod Vas cijelo vrijeme već da se i on brine za njega. Postupak ovjerevanja djeteta možete sami pokrenuti, pristojbe se ne plaćaju, a vi biste bili mirni i na čistome. Ovako ispada da oboje vršite roditeljsku o djetetu. Možda u postupku za uzdržavaje otac ništa ne prigovori, odnosno potvrdi da se brinete za dijete i da je voljan plaćati ali to je rijetko. Mada odluka o povjeravanju nije pretpostavka za vođenje postupka za uzdržavanje. u obiteljskom zakonu piše i Ako roditelji ne žive u obiteljskoj zajednici, sud će odlučiti s kojim će roditeljem dijete živjeti te odrediti način i vrijeme susreta i druženja djeteta s drugim roditeljem. a taj drugi onda plaća uzdržavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija