Jump to content

Izvanbracna stecevina


Erika

Preporučene objave

Postovani,

zanima me vase strucno misljenje o sporazumu (ili ugovoru) o diobi izvanbracne stecevine? Naime, savjetovali su mi da je to bolje od darovnog ugovora. O cemu se radi: moj zarucik i ja smo zajedno kupili stan, zajedno zivimo u tom stanu i pola-pola snosimo sve troskove. Uskoro cemo se i vjencati. No cinjenica je da je to moj zarucnik stekao prije braka i da bi pravno gledajuci u slucaju neke diobe ili razvoda izvisila. Ili ne dao Bog da mu se nesto dogodi...

Prvo smo on i ja razmislajli o tome da mi darovnim ugovorom daruje pola stana, no jedna kolegica pravnica mi je rekla da Darovni ugovor i nije najbolja stvar s obzirom da se moze povuci i predlozila mi je sklapanje Ugovora/sporazuma o diobi izvanbracne stecevine.

Sto mislite o tome i sklapa li se taj ugovor prije stupanja u brak ili nakon stupanja u brak? Treba li u tom ugovoru navesti samo stan ili i sve ostalo sto posjedujemo - ustedjevina, auto itd?

Unaprijed zahvaljujem na cjenjenim misljenjima i savjetima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štovana,

 

U samom Vašem pitanju postoje izvjesne kontradiktornosti. Naime, najprije navodite da ste zajedno kupili stan: pola-pola …a potom: «No činjenica je da je to moj zaručnik stekao prije braka»…Što? Stan? Dakle, pojasnite: ili ste ga zajedno kupili ili ga je on već imao i njegov je?!

Drugo, « nismo živjeli u klasičnoj izvanbračnoj zajednici»..niste prijavili prebivalište…..i ne da Vam se prolaziti peripetiju s dokumentima.

Ukoliko planirate stupiti u brak uskoro, ali zaista uskoro, onda Vam se zasigurno ne isplati ta procedura s dokumentima. Međutim, sigurno je da je jedan od dokaza postojanja izvanbračne zajednice upravo taj da imate prebivalište na navedenoj adresi.

No, pod pretpostavkom da ste stan kupili zajedničkim sredstvima, tko je uknjižen kao vlasnik stana?

Ukoliko želite dobiti relevantan odgovor i Vi morate biti malo jasniji.

:roll:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad kad ponovo čitam - zaista sam bila nejasna. Stan smo kupili na kredit. Moj zaručnik je nositelj kredita, a ja sam sudužnik. Ratu kredita otplaćujemo popola.Dijelimo popola i sve ostale troškove života. Živimo zajedno od kupovine stana (od prije 6 mjeseci), a vjenčanje je na proljeće, tako da ću tada promijeniti dokumente. Mislim, čisto da ne bi bilo zabune - moj zaručnik nema ništa protiv da mi reguliramo na neki način vlasništvo tog stana. Naime, kad smo kupovali stan i dizali kredit, banka nije dala da oboje budemo nositelji kredita, već samo jedno.Zbog toga je i u gruntovnom izvatku samo on.

Dakle, kako to vlasništvo regulirati s pravne strane - darovni ugovor ili onaj famozni sporazum o diobi izvanbracne stecevine?

Hvala najljepša na trudu i strpljenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija