Jump to content

Zanemarivenje suvlasničkog dijela nekretnine.


Milovan1210

Preporučene objave

Dobar dan svima isprike zbog podužeg posta. Molio bih savjet i pomoć ako netko zna koju pravnu radnju se može pokrenuti pred sudom u ovom problematičnom slučaju? 

Naime moj pokojni otac je umro 2018 godine nakon njegove smrti majka je zakonski nasljednik, jel smo mi  njezina  djeca  svoj nasljedni dio iza pok oca ustupili njoj do njezine smrti tako da je majka suvlasnica kuće dijela 5/12 u kojoj živi od 82 godine kada se udala za oca ,u katastru je posjedovnik i nositelj kućanstva, sve režije -struja smeće komunalije za slivne vode glase i dolaze na njezino ime, u istoj kući živim ja od svog rođenja ,a supruga  od 2010 godine kada smo se vjenčali,imamo troje mldb djece od kojih dvoje ima autizam.  Moj stric -brat od pok.oca  se je doselio kod nas 2014 godine   ima suvlasnički dio na istoj kući  gdje živimo -dio 2/12  te nakon smrti oca na majčinom  nasljeđenom suvlasničkom dijelu iste kuće  2/12 pravo uporabe korištenja stanovanja jel se je stric na ostavinskoj raspravi iza pokojne majke odrekao svog nasljeđenog dijela 2/12  u korist svoga brata odnosno mog pok.oca uz zadržavanje prava uporabe korištenja. 

Živi sa nama u istoj kući  gdje ima boravište prijavljeno,  a prebivalište ima kod svoje bivše supruge jel na toj adresi ostvaruje od centra za socijalnu skrb pravo na ZMN ima status ugroženog kupca i ostvaruje i  pravo na iznos od 200.00 kn kao ugroženi kupac energenta . Od kada se je doselio dogovorio se sa pok ocem koji je u to vrijeme bio nositelj kućanstva da će plaćati svoj dio obveze za potrošenu struju odvoz smeća i komunalnih naknada za slivne vode iznos 250 kn i da će kupovati namirnice u kuću,no stric nije plaćao svoj dio obveza kako je obećao niti je kupovao išta u kuću,već je radio probleme kod kuće dolazio je pijan i napadao oca da mu je "oteo" kuću i zemlju i da će mu silom potpisati kod JB da mu vrati što mu je "oteo" i da neće mu platit ni lipe,otac mu je rekao da ništa mu nije oteo nego se sam dobrovoljno odrekao svog dijela nekretnine na ostavini, od tad je otac izbjegavao svađe sa njim, i ja i otac smo kupovali namirnice u kuću  plaćali režije uključujući i njegove.Nakon smrti oca nastavio je raditi iste probleme  od prije i prisiljavao je majku je da će isto mu ona potpisati izjavu da mu se vrati onog čega se odrekao što je ona odbila,ne plaća svoj dio obaveza-struju,smeće komunalne naknade govori da on nije ništa dužan plaćati,mamu je dao na sud da mu se vrati "oteto"  smetaju mu moja bolesna djeca naziva ih retardiranima,  i više  njegovo ponašanje je ne podnošljivo psihički, ne plaćanje dijela svojih obveza zanemarivanje svog suvlasničkog djela kuće. Računi  mjesečni za struju su nam 710 kn godišnja naknada za slivne vode je 424.00 kn smeće je mjesečno 20 kn. a o kući smo brinuli pok otac i ja,a sada samo ja i majka u smislu košenja trave popravaka bojanja zidova i dr.

Pitanje glasi ,dali majka može pokrenuti tužbu radi isplate da joj plati za režije,struja,smeće,komunalne naknade koje smo  ja imoj pok otac ranije plaćali umjesto strica odnosno njegove obveze a sada nakon smrti oca majka i ja  od dana kada se je doselio  do danas, ili tužbu radi seljenja, ili koju drugu pravnu radnju se može u ovom slučaju pokrenuti da se njegovo ponašanje zaustavi. Hvala.

uređeno: od Milovan1210
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija