Jump to content

odricanje od dijela imovine i darovanje


nikati

Preporučene objave

Otac je umro i nakon njegove smrti majka, brat i ja smo nasljednici njegove imovine.

U tijeku je ostavinska.

U zamjenu da se odreknem veceg dijela ostavine iza oca (na njihovo trazenje) majka mi treba darovati nekretninu (kucu koja trazi kompletno renoviranje), a koju ona ima u svom vlasnistvu (1/1) I koja je njeno nasljedstvo od roditelja.

Iz oceve ostavine, jedino se ne bi odrekla nekretnine  koja je sad pred prodajom kako bi s dobivenim novcem ( 1/3) renovirala darovanu kucu.

S obzirom da ostali nisu s tim potpuno suglasni zelim se zastititi i predvidjeti sve korake.

Pitanja:

1. Kako izbjeci, kojom pravnom formom da brat danas sutra nakon smrti majke potrazuje nuzni dio na toj darovanoj nekretnini, pogotovo ako uzmemo u obzir cinjenicu da bi majka mogla s njim sklopiti ugovor o dozivotnom uzdrzavanju  pa samim time on bi sve ostale njene nekretnine i pokretnine stekao jos za njenoga zivota, a moguce bi mogao potrazivati i darovanu nekretninu posebno ako tad bude renovirana.Jel bi uopce mogao traziti?

2. Trebam li s majkom potpisati darovni ugovor a od brata traziti izjavu da nece imati potrazivanja po nikakvoj osnovi na toj darovanoj nekretnini a onda se na rocistu za ostavinu prihvatiti samo tog 1/3 dijela nekretnine koja je u fazi prodaje i dati im suglasnost da u moje ime i za moj racun sklope kupoprodajni ugovor sa kupcem i prime novac koji mi u roku xy moraju uplatiti? (Njima je bitno da jedna osoba bude na ugovoru kao prodavaoc, ne pitajte me zasto) Kako vezati izdavanje tabularke nakon sto zaprimim novac a ne nakon sto ga kupac isplati?

Molim savjet..ne zelim iznenadjenja u buducnosti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
, nikati je napisao:

Trebam li s majkom potpisati darovni ugovor a od brata traziti izjavu da nece imati potrazivanja po nikakvoj osnovi na toj darovanoj nekretnini

Takva izjava nije jamstvo, odnosno vam ne pruža zaštitu glede eventualnog potraživanja nužnog dijela iza smrti majke. 

 

, nikati je napisao:

Iz oceve ostavine, jedino se ne bi odrekla nekretnine  koja je sad pred prodajom kako bi s dobivenim novcem ( 1/3) renovirala darovanu kucu.

Takav vid odricanja uopće nije dopušten (djelomično odricanje), ili pak vi smatrate da se radi o odricanju, a u biti sklapate nasljednički sporazum. 

 

, nikati je napisao:

onda se na rocistu za ostavinu prihvatiti samo tog 1/3 dijela nekretnine koja je u fazi prodaje i dati im suglasnost da u moje ime i za moj racun sklope kupoprodajni ugovor

Ako ste se prihvatili dijela onda ste suvlasnik nekretnine i kao takva morate nastupiti u kupoprodaji, neovisno o datoj suglasnosti/punomoći. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija