Jump to content

Stablo smutnje


anonimno

Preporučene objave

Vlasnik sam obiteljske kuće sa pripadajućim zemljištem u Gorskom kotaru, a između mojeg i susjedovog posjeda ( na međi ) nalazi se stablo staro cca 70 godina koje predstavlja višegodišnji međususjedski razdor i svađu, jer ga susjed ne želi srušiti ( vlasništvo je 60% u susjedovu , a 40% u moju korist).Strahujem kada zapuše jugo da će se dio debla svaliti na moju kuću i kuću do moje koje su inače dvojne.Mogu li ja temeljem Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima maknuti dio debla koji se nalazi na mojoj strani ako se susjed tome protivi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo što kaže Zakon o vlasništvu:

Članak 105.

(1) Vlasnik smije iz svojega zemljišta istrgnuti žile i korijenje tuđega drveća i ostaloga raslinja kao i odsjeći grane tuđega drveta i dio debla koje se nalaze u zračnom prostoru iznad njegove nekretnine i zadržati ih za sebe, ili se pak služiti tim dijelovima tuđega drveta.

(2) Za štetu koju su njegovoj nekretnini prouzročile žile, korijenje ili grane tuđega drveća, a što se ne bi dogodilo da je njihov vlasnik postupao dovoljno obzirno, vlasnik susjednoga zemljišta ima pravo tražiti naknadu.

(3) Ako je vlasniku posebnim propisom zabranjeno postupanje iz stavka 1. ovoga članka, ostaje mu pravo na naknadu štete iz stavka 2. ovoga članka.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija