Jump to content

Ugovor o djelu - molim savjet


anonimno

Preporučene objave

Profesionalna nesposobnost za rad postoji kada je kod osiguranika, zbog promjena u zdravstvenom stanju (koje se ne mogu otkloniti liječenjem), radna sposobnost trajno smanjena za više od polovice prema tjelesno i psihički zdravom osiguraniku iste ili slične naobrazbe i sposobnosti. Ta se nesposobnost ocjenjuje individualno prema svakom osiguraniku posebno, uzimajući u obzir poslove koji odgovaraju njegovim individualnim tjelesnim i psihičkim sposobnostima a ujedno se smatraju odgovarajućim njegovim dosadašnjim poslovima. Tako je moguće da netko s istim stupnjem i vrstama bolesti ostvaruje pravo na invalidsku mirovinu a drugi ne ostvaruje to pravo.

 

»Opća nesposobnost za rad« je teži stupanj invalidnosti, koji postoji kada kod osiguranika postoje ili nastanu promjene u zdravstvenom stanju, koje se ne mogu otkloniti liječenjem, kad nastane trajni gubitak sposobnosti za bilo kakav rad na bilo kojem poslu. Obje nesposobnosti za rad mogu nastati iz četiri različita bitna uzroka, koje zakon opet dijeli na dvije grupe a moguće su i kombinacije, što je slučaj kod kumuliranih invalidskih mirovina. To znači da uzrok jedne i druge invalidnosti može biti: 1. bolest, 2. ozljeda izvan rada (npr. pad, neka povreda, prometna nezgoda i dr.), 3. profesionalna bolest, 4. ozljeda na radu ili 5. međusobne kombinacije dva ili čak svih tih uzroka (tada se utvrđuje kumulirana invalidska mirovina).

 

Profesionalne bolesti utvrđene su posebnim Zakonom o listama profesionalnih bolesti a povrede kao posljedice nezgoda i nesreća na poslu ili vezano uz posao utvrđuju se u posebnom postupku.

 

Ovisno o preostaloj radnoj sposobnosti u slučaju profesionalne nesposobnosti može se raditi ali je onda mirovina manja jer dobivate i plaću i mirovina se obračunava po manjem mirovinskom faktoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na opširnom objašnjenju pa smo iz toga zaključili da bi nakraju mogla biti kumulirana invalidska mirovina. U rješenju piše da je došlo do povrede izvan radnog mjesta te da osiguranik više ne može raditi puno radno vrijeme na bilo kojim poslovima. Uz to ima i zaštitni dodatak na mirovinu. Znam da sam naporna sa jednim te istim pitanjem ali nitko mi do sad gdje sam pitala nije mogao konkretno odgovoriti da li smije potpisati ugovor o djelu(na nekoliko mjeseci), a da ne izgubi mirovinu i dodatak. :sad: :jesamglup:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

POSEBNOSTI IZRAČUNA INVALIDSKE MIROVINE

Izračun je isti kao i kod starosne mirovine s tim da mirovinski faktor za:

- invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad iznosi 1,0

- invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad koja se isplaćuje osiguraniku za vrijeme zaposlenja, odnosno obavljanja samostalne djelatnosti iznosi 0,3333

- invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad uzrokovane ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću koja se isplaćuje osiguraniku za vrijeme zaposlenja ili obavljanja samostalne djelatnosti iznosi 0,5

- invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad iznosi 0,8.

 

E sada koliko to Vama znači (ti faktori) jer treba i znati izračunati mirovinu? U svakom slučaju mirovina bi Vam bila osjetno manja kada bi radili, tako da se dovodi u pitanje isplativost rada na ugovor o djelu, ako nije dobra plaća u toj tvrtki. Mnogi rade na ugovor o djelu na tuđe ime, ali to Vam ne bih preporučio jer to nije po zakonu i možete snositi ozbiljne posljedice i ugrozti i svoju sadašnju mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje forumska zajednico:) Molim znalca da mi objasni da li se plaćaju doprinosi na ugovor o djelu, ako da zašto. Mene buni jer ugovor o djelu više nije u domeni radnog prava nego je reguliran zoo-om, a i konzultirao sam zakon o obveznim osiguranjima i zak. o porezu na dohodak i dalje ne vidim da bi trebao platiti fizičkoj osobi po osnovi ugovora o djelu doprinose (pravnoj sigurno ne treba) Nadam se da ste razumjeli problem koji me muči. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Perica S. Zlikowski :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A zašto? Ako mi molim možete navesti na temelju kojih propisa?

Hipotetski slučaj: sklopim ugovor o djelu sa xxx d.O.o. da mi pometu parkiralište i ne plaćam doprinose, a sklopim ugovor o djelu sa Perom periće da mi pomete parkiralište i plaćam doprinose a nisam ga zaposlio i nije radni odnos. Gdje je ta razlika? Kad nema veze sa radnim odnosom i nema obilježja radnog odnosa i zašto bi onda morao platiti doprinose :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija